Mark Zuckerberg creëerde een uitgekiende koerspiek op Meta’s 20ste verjaardag

In één dag won Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, meer dan 200 miljard dollar (185 miljard euro) aan beurswaarde. De koersstijging van 22 procent, afgelopen vrijdag, volgde op de presentatie van de jaarcijfers over 2023. Die vielen zo gunstig uit dat Meta besloot om voor 50 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen en 50 cent dividend per aandeel uit te betalen. Oprichter, topman en grootaandeelhouder Mark Zuckerberg profiteert daar zelf ook van: op basis van dat dividend kan hij 700 miljoen dollar per jaar op zijn rekening bijschrijven.

Meta komt uit een diep dal. Een jaar geleden kampte het bedrijf met de naweeën van de pandemie en ontsloeg 11.000 mensen, meer dan 13 procent van de medewerkers. Later volgde nog een grote ontslagronde. Deze „herstructureringen” hadden effect, aldus Zuckerberg: zijn bedrijf draait efficiënter dan tijdens de coronacrisis, toen Meta’s personeelsbestand verdubbelde. Op dit moment is Meta meer waard dan tevoren: ruim 1.200 miljard dollar. Door nu dividend aan te kondigen creëert Zuckerberg een uitgekiende piek voor zijn bedrijf, deze week op de kop af twintig jaar oud.

In 2012 ging Meta naar de beurs, destijds nog onder de naam Facebook. Sindsdien nam het Insta-gram en WhatsApp over en werd ondertussen geteisterd door privacyschandalen, aanklachten wegens machtsmisbruik en strengere wetten om gepersonaliseerde advertenties en de verspreiding van haatberichten en nepnieuws tegen te gaan. Er kleefde zoveel negativiteit aan de merknaam Facebook dat Zuckerberg zijn bedrijf in 2021 maar omdoopte naar Meta.

Ook andere techbedrijven zaten in de weg; in 2022 wierp Apple hoge drempels op in zijn software, waardoor het voor Meta moeilijker werd om persoonlijke data te verzamelen van iPhone-gebruikers. Toch slaagt het sociale netwerk om langs Apples beperkingen heen te laveren en alsnog data voor zijn advertentienetwerk te verzamelen. Slimmere kunstmatige intelligentie, ook een speerpunt van Meta, zorgt ervoor dat reclame volautomatisch voorgeschoteld wordt aan miljarden gebruikers. In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg de omzet van Meta 40 miljard dollar, 25 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 14 miljard dollar.

Door het stof

Al piekt Meta op de beursvloer, Zuckerberg moet nog altijd door het stof voor datgene wat zijn netwerk teweeg heeft gebracht in de echte wereld. Afgelopen week zat hij, samen met vertegenwoordigers van Snap Inc., X, TikTok en Discord, voor een Amerikaanse senaatscommissie om verantwoording af te leggen. Opnieuw – het was zijn achtste hoorzitting in de VS – betuigde Zuckerberg publiekelijk spijt voor de desastreuze uitwerking die sociale media kunnen hebben op de levens van kinderen – uitgebuit, gepest of tot wanhoop gedreven via internet. Hij richtte zich tot de aanwezige ouders van zulke slachtoffers: „Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor alles waar jullie doorheen gegaan zijn.”

Ondanks 40.000 moderatoren en geavanceerde algoritmes lijkt het echter onmogelijk om de sociale netwerken van Meta veilig te houden.

Meta haalt vrijwel al zijn omzet uit de verkoop van advertenties die afgestemd worden op het online gedrag van bijna vier miljard gebruikers – Facebook, Instagram en WhatsApp bij elkaar opgeteld. Zuckerberg steekt erg veel geld in de ontwikkeling van eigen hardware. Meta’s Reality Labs-divisie produceert computerbrillen waarmee virtual reality games kunt spelen of ronddolen in het metaverse, het door Zuckerberg gedroomde 3D-internet dat nog niet van de grond komt.

Reality Labs leed in een jaar tijd 16 miljard dollar verlies, maar in het afgelopen kwartaal kwam de omzet wel voor het eerst boven de 1 miljard dollar uit. Dat is een lichtpuntje. Meta zou in theorie kunnen meeliften op de aandacht die Apple trekt met de introductie van zijn computerbril, de Vision Pro. Het is de eerste nieuwe gadgetcategorie voor Apple sinds de Apple Watch in 2015. De eerste versie van de Vision Pro (3.499 dollar) is sinds deze week in de VS te koop – Meta’s alternatief, de Quest 3, is betaalbaarder (vanaf 550 euro).

Ook Apple maakte deze week zijn resultaten bekend. De omzet in het laatste kwartaal van 2023 bedroeg 120 miljard dollar, een toename van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens topman Tim Cook zijn er op dit moment 2,2 miljard apparaten die actief gebruik maken Apple-diensten. Dat leverde Apples Services-tak een recordomzet op van 23 miljard dollar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 34 miljard dollar. Apples verkopen in China daalden echter met 13 procent tot 20 miljard dollar.

Positiever waren de reacties op de Amazon-cijfers: een kwartaalomzet van 170 miljard dollar (nettowinst van 10 miljard). De koers van de webwinkel en cloudgigant steeg met 8 procent. Amazon heeft nog wel een achterstand in te lopen op Microsoft, het bedrijf dat veel investeerde in kunstmatige intelligentie in samenwerking met OpenAI. Dat begint zijn vruchten af te werpen, maakte Microsoft deze week bekend. De softwaremaker haalde een kwartaalomzet van 62 miljard en een nettowinst van 22 miljard. Met een marktwaarde van 3.000 miljard dollar is Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld.