Werkzoekende zestigplussers behouden ook komende vier jaar speciale uitkering

Werkzoekende zestigplussers die moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan, behouden als het aan het kabinet ligt hun recht op een speciale uitkering. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) wil de Inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) met vier jaar verlengen. Vrijdag stemde de Ministerraad in met haar wetsvoorstel, dat nu door de Tweede Kamer moet worden beoordeeld.

Zestigplussers lopen een groter risico op langdurige werkloosheid. Zo kan het zijn dat zij door fysieke klachten bepaalde werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren, of dat werkgevers in sollicitatieprocedures vaak de voorkeur geven aan jongere sollicitanten. Daarom kunnen zij een IOW-uitkering aanvragen nadat hun WW- of WGA-uitkering is afgelopen, mits ze ouder waren dan 60 jaar en 4 maanden op het moment dat ze werkloos raakten. De uitkering is bedoeld om te voorkomen dat werkzoekende zestigplussers al voor hun pensioen moeten terugvallen op de bijstand of hun spaargeld, of zelfs hun huis moeten verkopen.

Van Gennip zegt met de verlenging van de regeling voor „een passend vangnet” te willen zorgen voor zestigplussers die hun baan verliezen. Tegelijk wil ze met werkgevers en vakbonden de positie van senioren op de arbeidsmarkt verbeteren. „Dat is belangrijk voor henzelf en voor onze samenleving.”

Het voorstel treedt bij instemming door de Tweede en Eerste Kamer met terugwerkende kracht per 1 januari in werking. In de tussentijd kunnen oudere werklozen de IOW-uitkering wel al aanvragen.