Verwarring over publicatieverbod AD: geldt dat ook voor Trouw, Volkskrant en Nu.nl?

Het verbod dat de Amsterdamse rechtbank op 26 januari op verzoek van advocaat Royce de Vries en de Amsterdamse Orde van Advocaten afkondigde op verdere publicaties in het Algemeen Dagblad over gelekte vertrouwelijke opnames die Peter R. de Vries maakte, leidt er toe dat ook andere media van moederbedrijf DPG Media zichzelf censuur opleggen in deze zaak. Het dagblad Trouw en ook de website Nu.nl zijn bang te publiceren uit angst dat ze straks een naar verluidt ongebruikelijk hoge dwangsom moeten betalen wegens schending van het publicatieverbod. DPG Media is een internationaal mediaconcern waar in Nederland onder meer het AD, Trouw , de Volkskrant en Nu.nl deel van uitmaken.


Lees ook
‘Omkoping zou niet zinvol zijn geweest’

De advocaten Khalid Kasem (tweede van rechts) en Yasemin Ay (links), met Peter R. de Vries (rechts) en zijn zoon Royce de Vries (tweede van links), bij de opening eind 2017 van het advocatenkantoor De Vries & Kasem. Inmiddels is het omgedoopt tot De Vries Van Spanje advocaten.

„Het vonnis van de Amsterdamse rechtbank is niet duidelijk”, zegt hoofdredacteur Lindsay Mossink van Nu.nl. Mossink zegt dat de rechterlijke uitspraak mogelijk geldt „voor alle titels van DPG Media. Het kan daardoor voorkomen dat wij in onze berichtgeving terughoudender zijn dan normaal”. Zelfs in een bericht over een tv-programma waarin presentator Sophie Hilbrand zei verdrietig te zijn dat Kasem niet meer presenteert werd terughoudendheid betracht „omdat we eerst meer willen weten over de implicaties van het vonnis.”

Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant (ook DPG) zegt de rechterlijke uitspraak niet te begrijpen. In het vonnis waarvan slechts een uittreksel openbaar is geworden zou gesproken worden over DPG Media. „Misschien is die rechter bang dat die bandjes nu van de ene naar de andere krant gaan?” Ook de Volkskrant is nu terughoudend, „maar wij hadden toch geen plannen om meer over deze zaak te publiceren. Wil een columnist dit toch doen dan moeten we eerst even overleggen”. Van de afdeling juridische zaken is de boodschap gekomen „voorzichtig te doen”, zegt Klok.

Voormalig advocaat Kasem

Het AD onthulde vorige maand op basis van opnames die Peter R. de Vries hoogstwaarschijnlijk maakte dat voormalig advocaat en tv-presentator Khalid Kasem in 2019 met 8.000 euro een zogeheten selectiefunctionaris bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zou hebben willen omkopen, om zijn cliënt eerder vrij te krijgen. Nieuwe publicaties die het AD aankondigde zijn door de rechter verboden, nadat Royce de Vries een procedure aanspande om dat te bewerkstelligen.

De rechtbank Amsterdam zegt desgevraagd niet te willen zeggen voor welke media het publicatieverbod nu precies geldt. Het AD is in hoger beroep gegaan tegen het verbod. Die zaak wordt 19 februari door het gerechtshof Amsterdam behandeld.