Rutte en Biden overleggen in Witte Huis, ook over ‘kritieke technologie’

Bezoek Behalve over de oorlog in Oekraïne praat Mark Rutte dinsdag met Joe Biden over „kritieke technologie”, oftewel de export van Nederlandse chipmachines naar China.

Premier Mark Rutte schudt dinsdag de hand van de Amerikaanse president Joe Biden.
Premier Mark Rutte schudt dinsdag de hand van de Amerikaanse president Joe Biden.

Foto Bart Maat/ANP

Premier Mark Rutte is dinsdag aangekomen in Washington DC voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Op foto’s van persbureau ANP zijn Rutte en Biden te zien voor de open haard in het Oval Office, de werkplek van de president. Op de agenda staan volgens het Witte Huis de steun aan Oekraïne, maar ook democratie, mensenrechten en „samenwerking op het gebied van kritieke technologie”.

Met dat laatste wordt chipmachinefabrikant ASML bedoeld. De VS willen dat Nederland de export van de machines naar China verder inperkt: op dit moment mogen alleen de allernieuwste machines niet naar China, maar volgens Amerika geven ook de oudere ‘DUV’ lithografiemachines China te veel macht.

Rutte wilde vrijdag bij de persconferentie na de wekelijkse ministerraad weinig kwijt over ASML, maar zei wel dat hij „vanuit soevereiniteit en uit zelfvertrouwen” het gesprek aangaat. „Waar wij natuurlijk als economie twintig keer kleiner zijn, zijn dit terreinen waar wij echt een wereldspeler zijn.”

Biden is de derde president die met Rutte voor de open haard zit, ook Barack Obama en Donald Trump kregen de premier op bezoek. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) wordt ook bij het overleg verwacht, samen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken, maar voor zover bekend zijn zij niet aanwezig in het kantoor van de president.


Lees ook Wat staat er voor ASML op het spel bij het gesprek van Rutte met Biden in Washington?