Boris Nadezjdin levert genoeg handtekeningen om mee te doen met de Russische presidentsverkiezingen

Oppositiepoliticus Boris Nadezjdin heeft 105.000 handtekeningen ingeleverd bij de Centrale Kiescommissie (CEC) voor zijn deelname aan de Russische presidentsverkiezingen in maart. Dat meldt zijn campagneteam woensdag op Telegram. Dat zijn 5.000 handtekeningen meer dan het minimale aantal om mee mogen te doen aan de verkiezingsrace.

Nadezjdin presenteert zich als anti-oorlogskandidaat, die vrededesonderhandelingen wil met Oekraïne. Hij kreeg een maand om genoeg steun te verzamelen. De commissie registreerde Poetin zondag als presidentskandidaat, met 314.909 handtekeningen.


Lees ook
Russen staan in de rij voor kritische presidentskandidaat Boris Nadezjdin

De Russische presidentskandidaat <strong>Boris Nadezjdin</strong> tijdens een bijeenkomst op 11 januari in Moskou met Russische soldatenvrouwen, die al maanden demonstreren voor de thuiskomst van hun gemobiliseerde mannen van het front. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/boris-nadezjdin-levert-genoeg-handtekeningen-om-mee-te-doen-met-de-russische-presidentsverkiezingen.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het is nog geen gegeven dat Nadezjdin hiermee binnen is als presidentskandidaat. De kiescommissie moet de handtekeningen nog goedkeuren. Deze commissie is verantwoordelijk voor het verloop van de Russische verkiezingen, en beslist binnen tien dagen over zijn deelname. </p>
<h2 class=Schijnvertoning

De presidentsverkiezingen worden breed gezien als een schijnvertoning. Poetin won sinds de eeuwwisseling elke presidentiele verkiezing waaraan hij deelnam, vaak gepaard met sterke aanwijzingen voor stembusfraude. De bekendste oppositiepoliticus van Rusland, Aleksej Navalny, heeft vaker aangegeven het bij de presidentsverkiezingen te willen opnemen tegen Poetin. Navalny zit sinds 2021 een celstraf van meer dan dertig jaar in een Russische strafkolonie. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei in een interview met de New York Times in 2023 dat de Russische verkiezingsstrijd „niet echt democratie” is, maar eerder „dure bureaucratie”.

Toch stellen dit jaar verschillende kandidaten zich verkiesbaar die kritisch zijn over de oorlog in Oekraïne. Eerder verzamelde televisiejournalist Jekaterina Doentsova, die zich ook uitsprak tegen de oorlog, in december niet genoeg handtekeningen. De populariteit van Nadezjdin vormt eerder een signaal vanuit de Russische bevolking, dat de steun voor Poetins oorlog aan draagkracht verliest.