Palestijnse terroristen in ziekenhuis geëxecuteerd

Terwijl er wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in Gaza, vooralsnog zonder concreet resultaat, zijn Israëlische militairen en politieagenten dinsdagochtend op de Westelijke Jordaanoever een ziekenhuis binnengevallen en hebben daar drie leden van terreurgroeperingen Hamas en Islamitische Jihad doodgeschoten.

Verkleed als vrouw of als verpleegkundig personeel drong een tiental Israëliërs ’s ochtends het Ibn Sina ziekenhuis in Jenin binnen. Zij gingen naar de derde verdieping en schoten daar drie jonge mannen dood. Ziekenhuismedewerkers zeiden tegen internationale persbureaus dat er geen schotenwisseling was geweest. Dat suggereert dat de inval een doelgerichte executie was van de drie mannen.

Volgens het Israëlische leger waren drie „terroristen” het doelwit van de actie. Een van hen zou een aanslag hebben voorbereid en daarvoor wapens en munitie in handen hebben gespeeld van andere Palestijnen.

Na deze actie maakte Hamas tegen media bekend dat een van de drie gedode Palestijnen lid was van deze terroristische organisatie. Islamitische Jihad claimde de andere twee als lid.

De Israëlische actie laat zien hoezeer de oorlog in Gaza invloed heeft op de Westelijke Jordaanover. In Jenin, in het noorden van het gebied, is het al sinds het begin van de Gaza-oorlog onrustig. Verslaggevers constateren daar veel sympathie voor Hamas.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa werd een van de doodgeschoten Palestijnen in het ziekenhuis behandeld aan zijn been. Hij en zijn broer, ook doodgeschoten, zouden lid zijn geweest van Islamitische Jihad.

In de Gazastrook heeft het Israëlische leger verscheidene keren ziekenhuizen aangevallen met het argument dat daar Hamas-militanten zouden schuilen – iets wat door Hamas steevast wordt betwist. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wil dat wordt onderzocht of de aanvallen op medische faciliteiten een oorlogsmisdaad vormen.

Onderhandelingen

Dinsdag hebben Israëlische media op basis van anonieme bronnen binnen het oorlogskabinet gezegd dat met Hamas wordt onderhandeld over een „gefaseerde deal”. De eerste fase zou een gevechtspauze van 45 dagen zijn waarin Israël en Hamas gevangenen en gegijzelden zouden ruilen.

Dat er over zo’n deal wordt gesproken, is niet onafhankelijk bevestigd. Wel heeft Hamas-leider Ismail Haniyeh dinsdag gezegd dat hij een voorstel tot een staakt-het-vuren heeft ontvangen van Israël. Hij wil vanuit zijn woonplaats Qatar naar Caïro komen om het plan te bespreken.

Dit voorstel van Israël zou voortkomen uit onderhandelingen zondag in Parijs, tussen hooggeplaatste functionarissen uit Israël, Egypte en Qatar en de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daarbij is ook gesproken over humanitaire hulp voor Gaza.

In een tv-toespraak zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag dat Israël zijn militairen niet zal terugtrekken uit Gaza, en evenmin de circa achtduizend Palestijnse gevangenen wil vrijlaten als onderdeel van een mogelijk bestand. Hij herhaalde dat de oorlog in Gaza pas kan eindigen als „alle doelstellingen zijn bereikt: de vernietiging van Hamas en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars”. Volgens hem mag „Gaza niet langer een bedreiging” vormen voor Israël.

Eerder op dinsdag zei de Israëlische defensieminister Yoav Gallant dat Israël ook na de oorlog de controle over de Gazastrook zal behouden, waarbij het Israëlische leger het gebied zal bezetten op de manier zoals ze dat op dit moment op de Westelijke Jordaanoever doet.

Hamas heeft eerder aangegeven dat de vrijlating van de Israëlische gevangenen niet zal gebeuren zonder een Israëlische terugtrekking uit Gaza. Maandag had Hamas ook al benadrukt dat het Israëlische offensief moet stoppen voordat het gijzelaars wil vrijgeven. Bovendien wil Hamas alleen praten over een permanent staakt-het-vuren, niet over een tijdelijke wapenstilstand.