Strijkkwartet Biënnale Amsterdam verstoord door Gaza-protest

Een concert door het Jerusalem Quartet op de Strijkkwartet Biënnale in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam is maandagavond verstoord door een viertal pro-Palestijnse demonstranten. In de eerste helft van het concert, tijdens de rust tussen twee delen van het Strijkkwartet nr. 1 van Smetana, stond een concertbezoeker in de zaal op. Hij zwaaide met een Palestijnse vlag en schreeuwde onder meer „genocide”. Andere bezoekers reageerden daarop met uitroepen van verzet en afkeur. De demonstrant werd uit de zaal verwijderd.

De musici van het Jerusalem String Quartet bleven vervolgens in opperste concentratie een minuut stil voordat ze het langzame deel van het kwartet hervatten. In het volgende stuk, een uitvoering van Sjostakovitsj’ Strijkkwartet nr. 2, roerde zich een tweede demonstrant, ook deze werd na het roepen van onverstaanbare leuzen uit de zaal verwijderd. In totaal zijn vier demonstranten uit de zaal verwijderd.

Geen politieke uitspraken

Het Jerusalem String Quartet was voorbereid op een mogelijk protest, aldus zakelijk directeur Jaap Hülsmann. „In verschillende steden in Europa zijn al concerten van dit kwartet verstoord. We hadden tevoren doorgesproken dat dit ook hier op de Biënnale weer zou kunnen gebeuren.” Het strijkkwartet had kenbaar gemaakt zich te willen concentreren op de muziek: het houdt zich verre van politieke uitspraken en wilde ook geen reactie geven op het gebeurde.