De toekomst is bij IFFR Instagrampaars en er zwemmen nijlpaarden door de ether

De ‘nieuwe wildernis’ noemde de Britse kunstenaar Alan Warburton in 2017 de door een computer gegenereerde beelden: virtual reality, en sinds kort natuurlijk artificial intelligence. Volgens hem vinden hier de echte artistieke vernieuwingen plaats, terwijl de grote media- en entertainmentbedrijven juist proberen hun films er zo ‘echt’ en realistisch mogelijk uit te laten zien.

Deze nieuwe technieken zijn een veilige haven voor mutaties, misbaksels en experimenten. Een brave space voor kunst die afdwaalt van het gangbare, monsters van Frankenstein in de computerkunst (maar dan in neonkleuren) als het ware. Hoezeer die stijl inmiddels mainstream is geworden is te zien tijdens ‘Art Directions’, het programma voor filmkunst buiten de bioscoopmuren op het IFFR.

De ‘nieuwe wildernis’ is bijvoorbeeld te herkennen in VR-film 8 miljard ikken van Nemo Vos, die hiervoor samenwerkte met muzikant en verhalenverteller Spinvis – die zijn composities voor de gelegenheid live uitvoert. Het is een van de hoogtepunten van het festival. Via een odyssee van elkaar opvolgende animatiestijlen reist de toeschouwer door tijd en ruimte waarbij de vraag wordt opgeroepen of de mens wel zo uniek is als we soms denken. Zeker als je bedenkt dat de mens is voortgekomen uit een grote oersoep.

https://www.youtube.com/watch?v=8u6nInwYWUc&t=18s

Op het Rotterdamse Centraal Station nodigt het Belgisch-Australische kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy je in hun filmcollage annex parodie op een YouTube-tutorial Unfolding uit voor ochtendyoga. Ook hier een toekomstvisioen, waarbij je deze keer in een wellnessdictatuur terecht bent gekomen. Alles is glad en glinstert, maar is wellness voor de mens ook wellness voor de planeet? Het is een typisch product van de millennialgeneratie die in de videokunst het stokje overneemt: hermetisch, kwetsbaar en ernstig tegelijkertijd.

In de drieschermsinstallatie We will definitely talk about this after the last air raid alert stops van de uit Oekraïne afkomstige Yuri Yefanov in galerie Joey Ramone is de toekomst Instagrampaars en zwemmen er nijlpaarden door de lucht. Het werk is deels een reflectie op de oorlog met Rusland en deels een toekomstvisioen waarin na milieucrises en de Apocalyps een twijfelende nieuwe wereldorde ontstaat. Een plek waarin de verschillen tussen de soorten wegvallen en de mens niet meer de kroon op de schepping is. Toverwoorden als hybride, fluïde en non-binair blijken ook van toepassing op computergegenereerde fabeldieren.

Digi-esthetiek

In een tijd van ontologische onzekerheid heeft de kunst geen antwoorden, maar ook nauwelijks vragen meer, lijkt de rode draad van de Art Directions. De Italiaanse kunstenaar en filmmaker Rosa Barba kreeg de gelegenheid om in het depot van Boij-mans te grasduinen. Van Drawing Probable Conclusions / Conclude with Probable Drawings zou je willen dat hij langer mocht staan dan alleen in de festivalweek. Er zijn veel associatieve lijnen te trekken tussen de archiefstukken in haar mini-tentoonstelling en de nieuwe werken in Art Directions waar het gaat om de rol van techniek en videokunst.

Sinds de komst van AI en supercomputers is de grens tussen wetenschap en digi-esthetiek nog verder vervaagt. Asunder in V2_Lab for Unstable Media is een interdisciplinair researchproject. Van alle werken drukt dat werk ons het meest met de neus op de feiten. In real time presenteert AI mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis. De mens staat niet langer centraal, al is een van de AI-antwoorden van een heel menselijke logica: plant meer bomen.

Ondertussen draagt de oplossing via AI ook bij aan het probleem: datawetenschapper Alex de Vries bracht onlangs het energieverbruik van simpele AI-berekeningen in kaart: als we zo doorgaan met ChatGPT zoals we nu doen, gebruiken we in 2027 wereldwijd net zoveel energie voor AI als heel Nederland nu.