Medvedev en Sinner spelen finale Australian Open

Daniil Medvedev heeft vrijdag de finale bereikt op de Australian Open. De Russische tennisser was in een lange vijfsetter net te sterk voor de Duitser Alexander Zverev: 5-7 3-6 7-6 (4) 7-6 (5) 6-3. In de finale neemt Medvedev het op tegen Jannik Sinner. De Italiaan versloeg in zijn halve finale de Servische titelverdediger Novak Djokovic.

Medvedev (27) stond vijf keer eerder in de finale van een grandslamtoernooi. Een keer leverde hem dat de winst op: in 2021 op de US Open. De Rus is de nummer 3 van de plaatsingslijst in Melbourne. Zverev was daarop als zesde gerangschikt.

Medvedev kende een zwakke start en keek na twee breaks al snel tegen een 4-1-achterstand aan. Maar de Rus herpakte zich en brak twee keer terug. Na een nieuwe break kon Zverev de set uitserveren, maar hij moest eerst nog twee breakpoints wegwerken. Na een klein uur stond het 1-0 voor de Duitser die van zijn eerdere achttien ontmoetingen met Medvedev er maar zeven had gewonnen. Dat beiden elkaar niet liggen bleek uit de Netflix-docureeks waarin onder meer een onderlinge partij op het graveltoernooi van Monaco werd uitgelicht.

Zverev, die zich in de halve finales van Roland Garros in mei 2022 ernstig blesseerde en er acht maanden uitlag, bleef de Rus ook in de tweede set onder druk zetten. Bij 2-2 was er weer een break waarna hij bij 5-3 op de opslag van Medvedev opnieuw setwinst veiligstelde. Een snelle beslissing leek in de maak, maar in de derde set ging het gelijk op, waarna Medvedev in de tiebreak zijn eerste setpoint benutte.

Bij 6-5 voor Medvedev in de vierde set was er kort irritatie over de door de Rus geuite twijfel over een beslissing van de umpire. Ook nu was een tiebreak nodig waarin Zverev na een zeldzame dubbele fout van Medvedev met 5-4 leidde, maar de Rus liet ontsnappen.

Medvedev pakte in de vijfde set de break in de vijfde game en kwam vervolgens niet meer in de problemen. Het was de tweede keer dit toernooi dat hij terugkwam na een 2-0-achterstand in sets. Eerder lukte hem dat in de tweede ronde tegen de Fin Emil Ruusuvuori in een partij die pas om 03.40 uur in de Australische nacht eindigde. Nu was Medvedev rond middernacht klaar met een derde finale op de Australian Open in het vooruitzicht.

Sinner verslaat Djokovic

Jannik Sinner bereikte eerder deze vrijdag voor het eerst de finale van een grandslamtoernooi. De 22-jarige Italiaan deed dat ten koste van Novak Djokovic, tienvoudig toernooiwinnaar in Melbourne: 6-1 6-2 6-7 (6) 6-3. Het was voor Sinner, die op weg naar de finale onder anderen de Nederlanders Botic van de Zandschulp en Jesper de Jong uitschakelde, de eerste keer dat hij een set af moest staan op deze editie van de Australian Open.

Djokovic hoopte op de Australian Open op zijn 25e grandslamtitel, maar tegen Sinner bleek al snel dat die er nu niet zou komen. De onbevangen spelende Italiaan won de openingsset comfortabel en stond slechts één game af aan Djokovic, die worstelde met zijn service en backhand.

De tweede set gaf hetzelfde beeld te zien en Djokovic leek op weg naar een pijnlijke nederlaag. Tot vrijdag was zijn laatste verliespartij op de Australian Open in 2018 tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon.

Sinner verslapte ook in de derde set niet. Belangrijk verschil was dat Djokovic de ballen beter begon te raken. Bij een stand van 5-5 en 40-40 lag de partij minutenlang stil, omdat een man op leeftijd op de tribune onwel werd. Na de hervatting kreeg Sinner op 6-5 één matchpoint, maar die benutte hij niet. Djokovic richtte zich als vanouds op en sloeg toe in de tiebreak.

Die gemiste kans bracht Sinner, die uit Zuid-Tirol komt, niet van slag. In de vierde set brak hij Djokovic en liep uit naar 3-1. De Italiaan maakte het daarna op overtuigende wijze af en maakte een einde aan een reeks van 33 zeges op rij van de 36-jarige Djokovic op de Australian Open.

„Ik merkte dat hij zich niet helemaal comfortabel op de baan voelde”, zei Sinner, die vorig jaar in de halve eindstrijd van Wimbledon in drie sets zijn meerdere moest erkennen in Djokovic. „Daar heb ik veel van geleerd.”

Djokovic was na afloop absoluut niet te spreken over zijn spel. „Sinner heeft mij volledig overtroffen”, zei hij op een persconferentie. „Ik schrok van mijn niveau. Dit was, voor zover ik mij kan herinneren, een van mijn slechtste wedstrijden ooit op een grandslamtoernooi.”

(ANP)