LUMC doet onvoldoende tegen fraude, concludeert onderzoekscommissie

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onvoldoende om fraude te voorkomen en neemt het risico op fraude onvoldoende serieus. Dat constateert een externe commissie, die onderzoek heeft gedaan naar het gedrag en de cultuur binnen het academische ziekenhuis, in haar eindverslag, dat is ingezien door NRC.

In november meldden Follow the Money en Omroep West dat het bureau Percuros, dat in opdracht van het LUMC Europese onderzoeksgelden binnenhaalde, jarenlang met aanvragen fraudeerde. Zo vroeg het subsidie aan voor in het buitenland gedetacheerde onderzoekers die niet bestonden.

Het LUMC heeft signalen van deze fraude sinds 2019 genegeerd en geprobeerd te voorkomen dat de fraude aan het licht kwam. Pas vorig jaar heeft het drie medewerkers ontslagen en trad vicevoorzitter Pancras Hogendoorn tijdelijk terug.

‘Geen eenmalig incident’

De commissie, onder leiding van professor Albert Scherpbier, noteert in haar eindverslag dat de subsidiefraude niet kan worden gezien „als eenmalig incident waarin een paar enkelingen over de schreef zijn gegaan, maar als iets dat samenhangt met de heersende moraal”. Een verklaring vindt de commissie bij de onderzoekers zelf. Zij zouden last hebben van „preoccupatie met eigen ambities en druk om te overleven”.

Het LUMC stelt in een reactie dat er sinds het onderzoek van de commissie maatregelen zijn genomen om de kans op fraude te beperken. Het is zich „ervan bewust dat de gewenste eindsituatie nog niet bereikt. Dit soort maatregelen hebben tijd nodig om het gewenste effect te bereiken.”

Volgende maand komt het LUMC naar verwachting met resultaten van intern onderzoek naar de fraude. Dan wordt bekend of Hogendoorn aanblijft of definitief vertrekt.