Tv-recensie | Op zijn doodsbed vertelde de boze man haar nog een geheim

‘Jij hoort bij de dood”, zei de stervende tegen Janneke van Rees. „Ik wil niks met de dood te maken hebben.” Niet geheel onterecht redeneerde de boze man: als deze vrouw naast mijn bed komt zitten, is het einde nabij. Als vrijwilliger houdt Van Rees mensen gezelschap naast hun doodsbed. Zo ontlast zij de familie en maakt ze het einde iets minder eenzaam. De stemmige documentaire De Nachtwaker (NPO2) van Nicky Maas volgt de vrouw in haar dienstbare werk.

Ze smeert billen in, houdt handen vast en ze luistert. Want soms willen de stervenden nog wat kwijt. Zo vertelde de boze man die de dood de deur wilde wijzen, dat hij als kind in het Jappenkamp gestorven gevangenen op een hoop moest gooien. Had hij nooit aan iemand aan iemand verteld. Van Rees is een sterke verteller. Toen ze zelf ooit ernstig ziek werd, vroeg ze zich af wie er bij haar zou zijn in haar laatste dagen. Iedereen was immers druk. Daarom ging ze dit werk doen. De dood van nabij zien hoort bij het leven, vindt ze. Hoewel het haar ook zwaar valt: „Het is wat hoor, als je naast de dood staat.”

Cameraman David Spaans vangt het nachtwaken in statische totaalshots van huiskamers en slaapkamers; als interieurschilderijen. Metaforische beelden te over: haperend lantaarnlicht, een zuchtende zuurstofpomp, schuim dat in de doucheput verdwijnt. Als verbeelding van het overgangsgebied tussen leven en dood dient een leeg IJslands landschap waar de nachtwaker in waart. Ook zien we Van Rees naast haar man in een jagershut zitten. Hij schiet een reebok. De vrouw knielt aangedaan neer naast het doodgeschoten dier.

Praten tegen planten

Helpt het eigenlijk om tegen je planten te praten? Over deze vraag boog zich het programma Factcheckers (NPO1). Om het te testen namen de presentatoren twee groepjes planten. De ene groep kreeg lieve complimenten, de andere groep werd uitgescholden: „Schurftige schrielscheuten! Darwin draait zich om in zijn graf!” Er waren ook twee controlegroepen die metal dan wel klassiek kregen te horen. Onder klassiek verstond men „rustgevende gitaarklanken” van cabaretier Joep van Deudekom. Als ik een plant was, had ik wellicht de metal verkozen.

De uitkomst liet zich raden, maar was toch een teleurstelling. Ook onderzocht: rozenolie helpt niet tegen kaalheid. Honden in je gezicht laten likken is smerig. Het blijkt helemaal niet de bedoeling van dit programma om serieus onderzoek te doen en echt iets te weten te komen. Factcheckers is gebaseerd op het gelijknamige Vlaams consumentenprogramma, maar dat heeft nog wel eens een serieuze misstand te pakken. Dit vederlichte programma zou leuk zijn voor 25 minuten op NPO3. Maar nu wordt het nodeloos opgerekt tot drie kwartier, primetime op het hoofdveld NPO1.

Het onderzoeksprogramma Pointer (NPO2) had een echte misstand in de consumentenwereld. Ze hadden een vrouw die ondeugdelijke fillers had gekregen waardoor ze lippen als knakworstjes kreeg. Bijna net zo’n onsmakelijk gezicht als de likkende honden in Factcheckers. Fillers mogen alleen worden ingespoten door een bevoegd arts, maar uit eigen onderzoek bleek dat menig schoonheidsspecialist het zelf doet. De Inspectie Gezondheidszorg moet dat controleren. Die had in 2022 de schoonheidssalons onderzocht en geconstateerd dat er niets aan de hand was. Maar, zo bleek, ze hadden er slechts achttien bezocht terwijl er pakweg zestienduizend zijn. Het resultaat: een volle wachtkamer bij het „fillercomplicatie-spreekuur” in het Rotterdamse Erasmusziekenhuis.

Pointer stipte een onderliggend probleem aan: door sociale media zijn vooral jongeren onzekerder over hun uiterlijk en laten ze massaal hun gezicht verbouwen. De onvolmaaktheid van de schepping en het onvermijdelijke verval aanvaarden is natuurlijk verstandiger. Maar makkelijk is dat niet.