De Palestijnse vlag wappert overal in de islamitische wijk in Kaapstad

Op de hoek van Buitengracht Street en Wale Street komen elke vrijdagmiddag sinds oktober mensen bijeen na het middaggebed. Ze dragen borden met leuzen die oproepen tot de bevrijding van Palestina en het stoppen van apartheid door Israël. De solidariteit met Palestina is hier groot.

In de wijk Bo Kaap, aan de rand van het centrum van Kaapstad, is bijna iedereen moslim en wordt drie keer per dag opgeroepen tot gebed. De oorspronkelijke bewoners in de wijk zijn ‘Cape-Malay’, nazaten van tot slaaf gemaakten die hier in de zeventiende eeuw door de VOC naar toe zijn vervoerd. Zij kregen de wijk tijdens de apartheid ook officieel toegewezen en bouwden veelal zelf hun kleurrijke huizen, tegenwoordig een van de toeristische trekpleisters van de stad.

Minibusjes rijden hier rond met de tekst ‘Free Palestine’ voorop. Overal wappert de Palestijnse vlag. „Zo lang ik mij kan herinneren zijn wij hier begaan met het lot van Palestijnen”, zegt Tasneem Samuels. „In onze familie ging het er altijd over en ook op school is er veel aandacht voor.”


Lees ook
dit artikel over de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël

<strong>Advocaat Tembeka Ngcukaitobi</strong> (midden), van het Zuid-Afrikaanse juridische team, praat met journalisten op het vliegveld bij terugkeer in Ekurhuleni.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/de-palestijnse-vlag-wappert-overal-in-de-islamitische-wijk-in-kaapstad.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Samuels zit samen met haar nichtje Imaam op de stoep voor het huis dat haar grootvader lang geleden zelf heeft gebouwd. De grote roze muur van het huis is sinds een paar weken verrijkt met de afbeelding van een biddende moslima en een tank die een granaat afvuurt die rakelings een Palestijn met een kind op de arm passeert. ‘Free Palestine’ staat er in het Arabisch bij. „Mooi he?” zegt Samuels trots. „Het begon met een paar leuzen op de muren en een week later kwamen de graffiti kunstenaars met schetsen en de vraag of ze deze afbeeldingen op onze muur mochten zetten.”</p>
<p><dmt-image-wrapper></p>
<figure class=

Pro-Palestijnse muurschildering in de wijk Bo Kaap in Kaapstad.
Foto Esa Alexander/Reuters

Rond op TikTok

Achter deze actie zitten Obeidullah Gierdien en zijn moeder Ayesha. „Mijn zoon was gefrustreerd dat hij niets tegen de oorlog kon doen en toen viel zijn oog op een lege muur. We hebben contact gezocht met een bevriende graffiti kunstenaar”, vertelt moeder Gierdien enthousiast. „Het plan was één muur maar het ging rond op TikTok en Instagram en diezelfde avond hadden we twintig kunstenaars. Van studenten aan de kunstacademie tot kalligrafeerders en oude rotten in het vak.” Inmiddels zijn er bijna zestig muurschilderingen, van vredesduiven tot stenengooiende Palestijnen. Elke zaterdag komt er minstens één nieuwe bij.

Net als bijna iedereen in deze buurt steunen Ayesha Gierdien en Tasneem Samuels de Zuid-Afrikaanse zaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof van harte. „Niet alleen omdat wij moslims zijn”, zegt Gierdien. „Ik ben tijdens de apartheid opgegroeid. Het trauma daarvan in mij is nog altijd groot. We werden toen verpletterd en konden niet terugduwen. De situatie in Gaza lijkt erg op ons verhaal. Daarom voelt het voor mij als helend dat we nu wel terug kunnen duwen.”

Bo Kaap ligt aan voet van de Signal Hill, een van de bergen en heuvels die de eindeloze woonwijken van Kaapstad onderbreken. Aan de andere kant van deze heuvel ligt Sea Point, een wijk met veel Joodse inwoners. Vrijwel alle supermarkten hier hebben een afdeling waar koshere waar wordt verkocht.

Ook hier is het vrijdag druk, niet met protesten maar met Joodse Zuid-Afrikanen die haastig hun laatste inkopen doen voor sabbat. De Joodse gemeenschap van Zuid-Afrika is de grootste van het continent, met Johannesburg en Kaapstad als belangrijkste woonplaatsen. Ondanks een bescheiden omvang, ongeveer vijftigduizend in het hele land, is de bevolkingsgroep zichtbaar aanwezig. Orthodoxe kleding, synagoges, specialistische winkels, appartementencomplexen en scholen. Ook de stevige bewaking springt in het oog.

Pro-Palestijnse demonstratie in de wijk Bo Kaap in Kaapstad.
Foto Esa Alexander/Reuters

Minder veilig gevoel

„We zijn bang en voelen ons steeds minder veilig hier”, zegt Gilad Stern, een lid van de Joodse gemeenschap en opiniemaker, op zijn kantoor. „We hebben hier altijd als goede buren naast elkaar geleefd maar de laatste tijd worden wij Joden afgeschilderd als mensen die een genocide steunen. Bij onze instellingen wordt gedemonstreerd. Als je tegen Israël bent moet je bij de ambassade gaan demonstreren.

„Tijdens een van de grootste demonstraties werd geroepen dat ze weten waar de moordenaars vandaan komen. De naam van onze school werd genoemd”, vertelt Stern. De Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika heeft volgens hem nooit last gehad van anti-semitisme, maar Stern ziet dat veranderen. „Steeds meer mensen nemen de terminologie over van Hamas waardoor het onderscheid tussen Jood en Israëliër verdwijnt.”

De steun van de Zuid-Afrikaanse staat voor Hamas zit Stern behoorlijk dwars. „Ik begrijp werkelijk niet waarom onze president Ramaphosa daags na de aanslag van Hamas met een Palestijnse sjaal en vlag verscheen. Dat deed zoveel pijn. Waarom nam hij het niet op voor alle slachtoffers?”

Steeds meer Zuid-Afrikaanse Joden vragen zich af of zij nog een toekomst hebben in dit land. Stern: „Is het tijd om onze koffers te pakken, zoals mijn vader in de jaren dertig nazi-Duitsland verruilde voor Zuid-Afrika?”


Lees ook
dit artikel over de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël

Zuid-Afrikanen Ronald Lamola (minister van Justitie, links) en Vusimuzi Madonsela, ambassadeur in Nederland, in het Hof.