Meer dan 70 doden bij instorting clandestiene goudmijn in Mali

Bij de instorting van een goudmijn in het westen van Mali zijn afgelopen vrijdag zeker zeventig mensen om het leven gekomen. Dat schrijven internationale persbureaus woensdag. Het zou gaan om een ongeluk bij een ongereguleerde goudmijn, gelegen in het district Kangaba in de zuidwestelijke regio Koulikoro, waar meer dan tweehonderd mensen aan het werk waren . Tegenover het Franse persbureau AFP zegt de verantwoordelijke van de mijnactiviteiten dat de zoektocht naar slachtoffers, die nu dagenlang duurt, nog niet voorbij is. Mogelijk loopt het dodental verder op.

Lokale autoriteiten — dinsdag konden nog geen precieze cijfers worden vrijgegeven — bevestigden woensdag tegenover persbureau AP de dood van 73 mensen. Volgens ooggetuigen werd een enorme klap gevolgd door het trillen van de grond. Het is niet duidelijk of het om een aardverschuiving gaat.

Veiligheidsvoorschriften genegeerd

Mede vanwege aardverschuivingen in het land lopen mijnwerkers bij goudwinningslocaties grote risico’s. Met name bij kleinschalige mijnwerkactiviteiten — AP spreekt van ‘ambachtelijke goudmijnen’ — die vaak in afgelegen gebieden plaatsvinden, worden veiligheidsvoorschriften niet altijd opgevolgd. De Malinese minister van Mijnbouw riep woensdag zowel omwonenden van mijnbouwlocaties als mijnwerkers op om de veiligheidsprotocollen te blijven respecteren „en alleen te werken in gebieden die gewijd zijn aan het winnen van goud”.

Mali geldt als een van de grootste goudproducenten in Afrika. Volgens cijfers van de Malinese ministerie van Mijnbouw draaide het land in 2022 een productie van 72,2 ton, waarvan 6 ton door ongereguleerde goudwinning. De inkomsten die daaruit voortvloeien, zouden zeker een vierde uitmaken van de nationale begroting en minstens 75 procent van de exportinkomsten.