Waar baby’s vandaan komen was nog nooit zo ingewikkeld

Op een zonnige herfstdag zit een jonge promovenda tegenover een software-programmeur in een café-restaurant. Ondanks haar twijfels nam ze de stap om met hem af te spreken. Hij heeft een relatie met een man en zij met een vrouw. Hun gedeelde kinderwens legt de basis voor een levensbepalende verbintenis.

De afspraak met Imanuelle (Adina Macpherson) houdt Markus (Leendert de Ridder) in de eerste instantie voor zich. Zijn van huis uit christelijke partner Job (Pepijn Korfage) zit er nog niet op te wachten om iemands ouder te zijn. „Waarom je onvolkomenheden doorgeven?”, zegt hij.

Imanuelle wil haar liefdesbaby het liefst met partner Noortje (Eline van Gils), die alles voor hun kind over zou hebben. De overpeinzingen van Imanuelle zorgen ervoor dat hun relatie en kinderwens onder druk komen te staan. Ze vraagt zich af of het proces niet natuurlijker en makkelijker zou gaan als ze een relatie met een man zou beginnen. En wat als de donor een enge ziekte heeft waar hij over zwijgt?

Gedurende een periode van anderhalf jaar komen de twee stellen terecht in een aaneenschakeling van moeilijke gesprekken en overwegingen, waarbij hun angsten, vooroordelen en verlangens over ouderschap aan het licht komen. Zo blijkt dat Markus zich in de buurt van zijn ex-partners kinderen een vreemde voelde, want het waren niet zijn ‘eigen’ kinderen.

Een stel mannenpinguïns, gespeeld door Theaterbolwerk Punch, is een tekst van Maaike Bergstra die ze baseerde op persoonlijke ervaringen. In dialogen en monologen legt Bergstra een wrijving tussen de twee stellen bloot die tot existentiële vragen en constateringen leiden.

Zo besluit Job dat het woord „gay” in een ideale wereld niet zou bestaan. Kunnen we niet „gewoon zijn”, vult Noortje aan. Subtiele humor zorgt ervoor dat de zware vraagstukken enigszins luchtig aanvoelen.

Ondanks de invoelende tekst en natuurlijke verhouding tussen de spelers is de voorstelling niet altijd even onderhoudend. Het minimalistische decor iSs weinig prikkelend: twee continu draaiende ronde platforms fungeren als kleine podia, met daarop bankjes. Felle witte studiolichten schijnen in de gezichten van de spelers. Het werkt een zekere eentonigheid in de hand – zeker met focus op pratende mensen.

Beeld uit Een stel mannenpinguïns.
Foto Samuel van Leeuwen