Column | U wilt niet kort maar lang en diep

Voor ik verder ga: mag ik uw aandacht voor een prachtige film die al een week in de bioscopen draait? Los Colonos heet-ie, over de genocide op het Selknam-volk van Vuurland. Uit oude plaatjesboeken over de Gouden Eeuw staan ze mij bij als wrede woestelingen in bontjas die schipbreukelingen bij Kaap Hoorn doodknuppelden en boven het kampvuur roosterden. Dat laatste verzon ik er als kind bij.

Voor mij is Los Colonos daarom nuttig als mentale dekolonisatie: de realiteit is dat de Selknam eind 19de eeuw stelselmatig werden uitgemoord om hun land veilig te maken voor schapen. Hoe duur die wol werd betaald, toont dit visueel verbluffende epos van panoramische grandeur en diep verzadigde kleuren, dat het arsenaal van de spaghettiwestern plundert. Los Colonos vertelt zijn gruwelverhaal fragmentarisch via ‘halfbloed’ Segundo, de ambivalente knecht van ex-soldaat Alexander McLennan, die Chileens Vuurland beschaafde via massamoord en groepsverkrachting.

Waarom schreef ik vorige week niet over dit kleine meesterwerk? Kwestie van ruimte en selectie. Ooit konden we alle bioscoopfilms bespreken, maar vorig jaar gingen liefst 502 films in de bioscoop uit, los nog van de talloze films op streamer. Bespreken we alles, dan wordt deze filmbijlage een schot hagel. Maar we moeten ook scherper kiezen omdat de digitalisering zich tegen korte recensies keert.

https://www.youtube.com/watch?v=AT2ObdTRhWk

Dat zit zo. Zo’n vijftien jaar geleden was het mantra van de krantengoeroes dat u door de snelle kicks van internet nog slechts de attentiespanne van een koolmees had. De krant werd een tabloid, ‘lange lappen’ waren uit den boze. Elke tekst demonteerden we in gezellige kadertjes en blokjes.

Lezersonderzoek is verder: we wéten wat u leest omdat u onze ‘content’ overwegend digitaal tot u neemt. Dat wordt – uiteraard geanonimiseerd – ook geregistreerd. Elke redacteur kan beschikken over het programma Parse.ly, dat toont hoeveel lezers wanneer zijn stukken aanklikken en hoeveel minuten per dag, week of maand. Uiteraard ‘scoort’ je stuk meer minuten op de hoofdpagina van NRC’s website dan verborgen op de subpagina film. Dat wekt interne competitie voor schaarse vipplaatsen op de site in de hand, alsmede een neiging tot scoren. Je wilt niet de auteur van slecht gelezen stukjes zijn.

Het leidt niet zozeer tot domme of platte stukken, want u bent niet dom of plat (Al verkoopt seks altijd; we blijven onbehaarde apen.) De attentiespanne van een koolmees heeft u evenmin, weten wij. Integendeel: de trend is gekanteld omdat u juist langere recensies, interviews, analyses en achtergronden prefereert. Verdieping. Klein grut vind je al gratis op internet.

Ook omdat ze lastig te vinden zijn, worden korte recensies van 200 of 300 woorden nauwelijks gelezen. Dus voegen wij films nu vaak samen in ‘verzamelrecensies’ of vouwen ze bij een interview in. De nieuwe lijn: liever twee filmrecensies van 500 woorden dan drie van 300. Less is more.

Netto resultaat: meer films, minder recensie. We zien het gevaar van verschraling: dat een juweeltje als Los Colonos zo anoniem dreigt te sneuvelen. Maar de vooruitgang is niet te stuiten. Niet op Vuurland, niet bij NRC.

Coen van Zwol is filmrecensent.