De gemeente Westland is niet van plan om de spreidingswet tot uitvoering te brengen, als die maandag wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Omroep West schrijft dinsdag dat de Zuid-Hollandse gemeente onder de wet verplicht is om zevenhonderd asielzoekers op te vangen, maar dat de meerderheid van de gemeentefracties de hakken in het zand zet. „We laten ons niks opleggen”, citeert de lokale omroep bijvoorbeeld de fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland, Remmert Keizer.
Verrassend is de houding van de gemeente Westland (ruim 115.000 inwoners) niet te noemen. De afgelopen jaren heeft ze herhaaldelijk terughoudendheid getoond ten opzichte van politiek gevoelige besluiten. De laatste keer dat de gemeente asielzoekers opving was in 2010. Dat maakt de gemeente de enige van de vijftig grootste gemeenten van Nederland die de afgelopen jaren niet hielp Ter Apel te ontlasten. Ook werkte de gemeente jarenlang — uiteindelijk tevergeefs — de komst van een islamitische school tegen.
Onder de spreidingswet, die de opvang van asielzoekers proportioneel verdeelt over gemeenten, zou het Westland zo’n zevenhonderd asielzoekers moeten opvangen. „Hoe dan?”, vraagt de fractievoorzitter van VVD Westland, Guus Bakker, zich af bij Omroep West. „We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten.”
Draagvlak noch ruimte
Volgens Keizer ontbreekt het in Westland aan draagvlak en ruimte voor de opvang van ongeveer zevenhonderd asielzoekers. De bevolkingsdichtheid van Westland is met 1.432 inwoners per vierkante kilometer relatief hoog. Ter vergelijking: in gemeente Den Haag wonen volgens het CBS 6.827 mensen per vierkante kilometer en in gemeente Venray 273.
De Westlandse gemeenteraad hield de afgelopen jaren herhaaldelijk nieuwe woningbouwprojecten tegen, soms onder zware maatschappelijke druk. Er kwamen geen extra bedden voor arbeidsmigranten, terwijl de gemeente economisch op hen leunt. Verzet was er ook tegen de komst van een nieuwbouwproject en tegen grote aantallen sociale huurwoningen. Anderzijds waren zo’n duizend Oekraïners vlak na de Russische inval wel welkom. „Het kleurtje maakt wel uit”, zei PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier daar eerder over etegen NRC.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt in een telefonische reactie tegen NRC geen concrete vergelijkbare geluiden uit andere gemeenten te hebben gehoord. „Maar we hebben ook nog geen inventarisering gedaan, want er moet nog over de spreidingswet worden gestemd”, aldus een woordvoerder. „Een verdeelbesluit is pas eind dit jaar aan de orde.” Gemeenten hebben daarna nog een half jaar om een geschikte opvanglocatie te vinden. Lukt dat niet, dan kan de staatssecretaris medio 2025 plekken aanwijzen.
Lees ook
In het Zuid-Hollandse Westland zijn asielzoekers niet langer welkom