Sunak lijdt tegenslag bij pogingen zijn omstreden asielplan te redden: Hogerhuis wil uitstel

En dan te bedenken dat Sunak zelf zijn twijfels had. In zijn tijd als minister van Financiën was Rishi Sunak, nu premier van het Verenigd Koninkrijk, kritisch over het voorstel om asielzoekers vanuit het VK naar Rwanda te sturen. Volgens de BBC dacht hij dat het geen afschrikwekkend effect zou hebben.

Maar inmiddels staat dit plan centraal in de pogingen van de Conservatieve Partij om Britse kiezers ervan te overtuigen dat ze grip kunnen krijgen op de aantallen migranten die naar het VK komen. En heeft Sunak zijn eigen lot als partijleider en premier zo’n beetje eraan verbonden.

Koste wat kost probeert Sunak de ‘Rwandadeal’ te redden, de afspraak dat Britten migranten die via gammele bootjes het Kanaal oversteken, naar Rwanda mogen uitzetten om hen daar asiel te laten aanvragen. In november bepaalde het Hooggerechtshof in Londen dat Rwanda geen veilig land is om asielzoekers naartoe te sturen. Maar Sunak wil dat besluit met nieuwe wetgeving omzeilen, Rwanda alsnog tot veilig bestempelen en delen van het humanitair recht niet van toepassing verklaren.


Lees ook
Britse rechter: migranten naar Rwanda sturen mag niet. Britse regering: we willen het tóch

Buiten het Hooggerechtshof in Londen demonstreerden woensdag mensen tegen de plannen van de Britse regering om migranten uit te zetten naar Rwanda.

De partijtop hoopt dat ergens dit voorjaar een vlucht met asielzoekers aan boord opstijgt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken huurde zelfs een hangar af om alvast stiekem te oefenen om mogelijk onwillige personen een vliegtuig in te krijgen. Onderweg naar dit doel sneuvelt intussen Sunaks reputatie, raakt zijn fractie verder verdeeld en denken de meeste Britten er het hunne van.

Dwarsliggers verloren

Vorige week wist Sunak een nederlaag in het Lagerhuis te voorkomen. Tientallen Lagerhuisleden van de rechterflank van de Conservatieve Partij oefenden openlijk druk op hem uit om de wet aan te scherpen en om, explicieter dan in het voorstel staat, internationale mensenrechten niet van toepassing te verklaren. Sunak won; de dwarsliggers kregen hun aanpassingen er niet doorheen. Zijn wet is beter dan géén wet, overtuigde Sunak hen. Tories aan de linkerkant van de partij wilden juist absoluut niet verder gaan, omdat ze de reputatie van het VK als land waar mensenrechten ertoe doen, niet willen beschadigen.

Sunak boekte een pyrrusoverwinning, concludeerde tijdschrift The Economist: „Het beleid dat leden van zijn eigen partij juridisch en operationeel gebrekkig en ‘gewoonweg niet adequaat’ noemen, moet Sunak nu verdedigen in het Hogerhuis, en daarmee moet hij zwaaien tijdens de verkiezingen.” Migratie wordt door de Britten als een van de belangrijkste thema’s gezien voor de komende verkiezingscampagne. Niemand weet wanneer premier Sunak de verkiezingen precies zal uitschrijven, maar de meeste analisten gaan ervan uit dat het ergens komend najaar is.

Partijtop hoopt dat er snel een vlucht met asielzoekers naar Rwanda vliegt

De peilingen zijn vrij hopeloos voor de Conservatieven. Als de verkiezingen nu zouden zijn, zouden ze volgens onderzoek van peilingbureau YouGov een groter verlies lijden dan in 1997, toen Tony Blair met Labour een enorme verkiezingswinst boekte. Hoe dan ook kwam het in het VK nooit voor dat een partij vijfmaal op rij wint en aan de macht blijft – de Tories wonnen de afgelopen vier verkiezingen, ze regeren sinds 2010.

De Conservatieve Partij zou volgens meerdere peilingen veel stemmen aan de Reform Party verliezen. Reform is de radicaal-rechtse voormalige Brexit Party die de migratieaantallen in het VK naar netto nul wil brengen – terwijl jaarlijks veel meer mensen naar het VK komen dan er vertrekken. Vorig jaar lag dat netto-aantal rond de 745.000 immigranten. Hun verkiezingsleus doet vaag ergens aan denken: Let’s Make Britain Great. Onruststoker en oud-partijleider Nigel Farage zou een terugkeer als partijleider overwegen, iets waar de Conservatieven nerveus over zijn.

Dit keer geen deal

In 2019 besloot Farage, toen leider van de Brexit Party, om de Conservatieven en hun leider Boris Johnson te helpen zoveel mogelijk zetels binnen te halen. De Brexit Party trok zich terug in 317 kiesdistricten en kwam alleen met kandidaten in Labour-gebieden. Volgens het Britse kiesstelsel krijgt de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict de Lagerhuiszetel van dat district toegewezen. De andere stemmen gaan verloren.

De huidige partijleider van Reform heeft zo’n manoeuvre nu uitgesloten, met als gevolg dat Reform veel stemmen kan krijgen die anders naar de Conservatieve Partij zouden gaan. Dit helpt de grootste oppositiepartij Labour, omdat de stemmen van hun tegenstanders zo over meerdere partijen worden verdeeld.


Lees ook
‘Rwanda is geen vrij land, en zeker niet voor vluchtelingen’

De Britse en de Rwandese ministers van Buitenlandse Zaken op 5 december, als ze de afspraak ondertekenen dat Rwanda geen migranten uit het Verenigd Koninkrijk naar andere landen zal overbrengen

Maandag diende een volgende tegenvaller voor Sunak zich aan. Het Hogerhuis, waar de Conservatieven geen meerderheid hebben, nam een motie aan die de regering oproept om het ratificeren van het verdrag met Rwanda uit te stellen. Dat verdrag zou de basis zijn voor het parlementaire besluit om Rwanda als veilig te zien, maar de maatregelen daarin moeten eerst maar eens werkelijkheid worden, vond het Hogerhuis. Het gaat bijvoorbeeld om onafhankelijke monitoring, trainingen voor Rwandese ambtenaren in asielprocedures en om het veilig stellen van het principe van non-refoulement, dat is het beginsel dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet naar een voor hen onveilig land mogen worden gestuurd.

Sunak riep vorige week al ergernis op bij de lords en baronessen in het Hogerhuis, omdat hij hen had aangespoord snel in te stemmen met zijn wet en „de wil van het volk niet te frustreren”. Waarschijnlijker is dat het Hogerhuis, waarin allerlei advocaten en juridische experts zitten, het wetsvoorstel terugstuurt naar het Lagerhuis met kritiek en bezwaren. Als ze de wet uiteindelijk aannemen, wat wel wordt verwacht, dan beginnen daarna de rechtszaken over de vraag of deze nieuwe wetgeving wel kan. Hoe graag de Tories zulke zaken ook zouden tegenhouden.