De fans van Haley zijn verbonden door wat ze niet willen: Trump

Nikki Haley trekt de laatste dagen in een moordend tempo de staat New Hampshire door. Vijf à zes zaaltjes per dag spreekt ze toe: van de buurtsociëteit in een stadje in de bossen tot de collegezaal van de kleine universiteit. Van een conferentieruimte in een sjiek hotel tot een bekend visrestaurant aan zee. Elke keer min of meer dezelfde speech, telkens gevolgd door tijd voor foto’s en handtekeningen voor haar aanhangers. De oud-gouverneur en -ambassadeur kletst geduldig met elke schoolklas vol kinderen die nog lang niet mogen stemmen.

De zaaltjes puilen uit, dat zeker. Mensen tonen zich onder de indruk van haar verhaal over een nieuwe generatie politici en de chaos die Trump „terecht of onterecht” achtervolgt. Maar de tientallen tot honderden fans die zij per campagnehalte trekt, vallen in het niet bij de duizenden in de stadions die haar tegenstander Donald Trump uitverkoopt. Sinds Ron DeSantis zich zondag terugtrok is de voorverkiezing voor de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap een tweestrijd. Maar als Haley deze dinsdag in New Hampshire geen verpletterende uitslag neerzet, is ook die strijd snel voorbij. Als ze ex-president Trump hier niet kan verslaan, dan kan ze het waarschijnlijk nergens. Voorname financiers dreigen al de stekker uit haar campagne te trekken.


Lees ook
Ron DeSantis kon Trump en zijn eigen ongemak nooit de baas

De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis op campagne in Lexington in South Carolina.

Wie zijn Haleys kiezers? Wat willen ze? En zijn het er genoeg?

Eén ding hebben al haar aanhangers gemeen: ze willen voorkomen dat Trump ooit nog met z’n tengels in de buurt van het Witte Huis komt. Hun steun voor Haley levert de meeste van hen ruzie op in hun Republikeinse vriendenkring, waar Trump een vrijwel heilige status heeft verworven.

Complottheorieën

Gesprekken over Haley verschuiven dan ook al snel naar Trump en diens aanhangers. „Het is een soort sekte”, zegt Kim Kesselring (41) na Haleys speech in een hotel in Manchester, de grootste stad van New Hampshire. Zij kan het weten, want ze was er zelf lid van. „Ik reed ook met oogkleppen op met de Trump-trein mee. Ik heb twee keer op hem gestemd”, bekent ze. „Ik heb veel vrienden die nogal diep in de complottheorieën zitten en als je alles leest op sociale media ga je toch denken: zouden ze de verkiezingen van hem gestolen hebben? Zijn al die rechtszaken gecoördineerd? Het zijn leugens, maar ik slikte het voor zoete koek.”

Uit geloofsovertuiging geeft Kesselring thuisonderwijs aan haar dochter Hannah (10). Het was háár interesse in politiek die maakte dat ze eind vorig jaar naar campagneavondjes van alle kandidaten gingen. Omdat het kleine New Hampshire (1,4 miljoen inwoners) de tweede staat is die mag stemmen in de Republikeinse voorverkiezingen, komen alle gegadigden hier telkens langs. „We gingen ook naar een Trump-bijeenkomst en zagen wat voor kleuter hij is. Hij is gemeen tegen andere kandidaten. Hij zaait verdeeldheid in het land.”

Hannah Kesselring (10) tijdens een campagnestop van Nikki Haley in Manchester, New Hampshire.
Foto Brian Snyder / Reuters

Haley kende Kesselring eigenlijk niet, net zomin als veel Amerikaanse kiezers die de politiek niet intensief volgen. Inmiddels draagt zij een donkerblauw T-shirt met de tekst ‘sometimes it takes a woman’ (soms is er een vrouw voor nodig) erop. Dat maakt haar weinig populair bij diezelfde vrienden. „Het sentiment onder Republikeinen is erg tegen haar: ‘Never Nikki’. Maar ik wil een kandidaat die een voorbeeld is voor mijn dochter: een goed mens.”

Witte Ralph Lauren-trui

Empathie is iets wat Haley zeker voor heeft op haar tegenkandidaat. En op afvallers Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy en Chris Christie. Ze spreekt soepel en oogt als een normaal mens, op gympen en in een witte Ralph Lauren-trui met de Amerikaanse vlag erop. Ondanks dat ze met haar 52 jaar een jong alternatief kan zijn voor Trump (77) en president Joe Biden (81), zien veel kiezers haar als van de oude stempel. Een politica van yesteryear, noemde DeSantis haar toen hij zondag zijn gewicht achter Trump gooide. Dat komt omdat Haley staat voor de klassieke Republikeinse Partij: iemand die met bezuinigingen op sociaal beleid de staatsschuld wil terugdringen, maar een havik is op buitenlands terrein.

Dat laatste heeft Chris Banks (41), na twintig jaar als militair bij de luchtmacht, overtuigd op haar te stemmen. „Ik was uitgezonden op het moment dat Trumps aanhangers het Capitool bestormden. Dat was vreselijk. Hij zette eigenhandig onze democratie op het spel om niets anders dan zijn ego”, zegt Banks. „Haley is de enige die zich niet uit de wereld wil terugtrekken, maar een solide plan heeft voor hoe we moeten omgaan met Rusland en China.” Als hij het met vrienden over haar heeft, noemen ze hem „geen echte Republikein. Omdat ik niet MAGA genoeg ben”. Trumps slogan ‘Make America Great Again’ stond in 2016 voor een populistische fractie van de Republikeinse Partij, inmiddels heeft het die overgenomen. „Het is dat isolationisme, dat stammenperspectief, dat ons land verscheurt”, aldus Banks.

Ondanks dat ze met 52 jaar een jong alternatief is voor Trump (77) en Biden (81), zien veel kiezers haar als van de oude stempel

Haley zelf heeft het zo min mogelijk over Trump en de interne verdeeldheid in haar partij. Ze was zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties in 2017 en 2018 en kan het zich niet permitteren zijn achterban verder van zich te vervreemden. Maar zaterdag kiest ze toch de aanval en trekt ze in twijfel of Trump nog wel compos mentis is.

Op de country club in Keene, een stadje met 20.000 inwoners, reageert ze op Trumps toespraak de avond tevoren, waarin hij haar herhaaldelijk verwarde met de Democratische politica Nancy Pelosi. Ze spreekt over zijn „aftakeling”. „De zorg die ik heb – zonder denigrerend te zijn – is de druk van het presidentschap. We kunnen niet iemand hebben van wie we betwijfelen of hij mentaal geschikt is.” Ook zegt ze dat ze als VN-ambassadeur Trump op het matje moest roepen om zijn „bromance met Poetin”.


Lees ook
Haley waarschuwt voor mentale ‘aftakeling’ van Trump

De Republikeinse presidentskandidaat <strong>Nikki Haley</strong> zaterdag tijdens een campagnestop in Keene, New Hampshire.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/de-fans-van-haley-zijn-verbonden-door-wat-ze-niet-willen-trump-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>In de slotdagen van de campagne gaan de handschoenen uit. Trump beschimpt Haley ondertussen door haar Indiase voornaam Nimarata te gebruiken en het gerucht te verspreiden dat zij geen Amerikaans staatsburger is, zoals hij eerder bij Barack Obama deed.</p>
<p>Op zaterdagavond spreekt Trump in de grootste sport- en concerthal van Manchester duizenden fans toe die uren in de vrieskou hebben gestaan om hem te zien. New Hampshire was de staat waar zijn opmars in 2016 begon. Maar de meerderheid van de vandaag aanwezige fans zijn uit buurstaten waar Trump nooit komt (Maine, Connecticut, Massachusetts) hiernaartoe gereden om hun held te zien. Zij zijn geen kiezers uit New Hampshire en hebben dinsdag dus geen stem in de voorverkiezing. Elektricien Keith Bryan, die wel in de staat woont, trekt een vies gezicht bij de naam Haley. „Ik vind haar te zacht en te zwak. We moeten iemand hebben die alleen maar strijdt voor het nationalistische belang van Amerika.”</p>
<p><dmt-image-wrapper></p>
<figure class=

Een aanhanger van Donald Trump zondag tijdens een campagnetoespraak van de Amerikaanse oud-president in Manchester, New Hampshire.
Foto Michael Reynolds / EPA

Nergens zijn de omstandigheden voor Haley zo gunstig als in New Hampshire. Hier stemmen mensen nauwelijks op basis van hun christelijke geloof, maar vaker met een libertaire inslag: ze willen de federale overheid zo ver mogelijk terugdringen en stemmen graag tegen de stroom in. Daarnaast heeft zij de steun van de populaire Republikeinse gouverneur Chris Sununu, die regelmatig campagne met haar voert. En, misschien wel het belangrijkste, in New Hampshire mogen ook kiezers die niet als Republikein geregistreerd staan stemmen in de voorverkiezing van de partij. Sommigen vinden dat vertroebeling, anderen moedigen het aan omdat de kandidaat in november ook de steun van onafhankelijke kiezers nodig heeft.

Minder chaos

Christine Isabelle (50) is een Democraat die zich speciaal als onafhankelijke kiezer heeft aangemeld om nu Republikeins te kunnen stemmen. „Alles om Trump buiten de deur te houden.” Maar nadat ze Haley in Manchester zelf heeft horen spreken, voelt ze meer dan dat. „Hoe ouder ik word, hoe conservatiever ik word. Als het in november tussen haar en Biden gaat, denk ik serieus dat ik op haar zou stemmen. Ik wil minder chaos, een jonger iemand en ook best graag een vrouw.”

Juist dat laatste is iets waar je Haley zelf en Republikeinen nauwelijks over hoort. Volgens Steve Kesselring, de man van Kim en de vader en Hannah, is dat helaas haar zwakste plek. Hij probeert online en offline campagne te voeren voor Haley. Toen hij vrijdagmiddag bij de kapper zat, hield hij „een peilinkje” over hoe de mannen in de zaak zouden gaan stemmen. „Er zaten daar twaalf gasten en allemaal zeiden ze: ik stem nooit op een vrouw. Ze heeft nog een lange weg te gaan.”