Voor veel mensen in de Gazastrook is het vinden van iedere maaltijd telkens een strijd. En hoewel Israël mondjesmaat humanitaire hulp toelaat, lijden steeds meer mensen honger. Ruim vijfhonderdduizend mensen zijn inmiddels in acute nood, ziet redacteur Mandula van den Berg. Zet Israël honger doelbewust in als oorlogswapen?
De interne systemen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn nog altijd uit de lucht. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdagmiddag tegenover NRC. Na ruim anderhalve dag duurt het onderzoek naar het beveiligingsprobleem voort en hebben medewerkers nog geen toegang tot de digitale werkomgeving.
Het OM koppelde vrijdag alle interne systemen los van het internet na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat signaleerde vorige maand een „kwetsbaarheid” bij de software NetScaler van het Amerikaanse bedrijf Citrix, waarmee werknemers op afstand via een beveiligde verbinding kunnen inloggen in systemen.
Kwaadwillenden konden mogelijk toegang krijgen tot het systeem. Of dat daadwerkelijk gebeurd is, heeft het OM nog niet kunnen vaststellen. Wel is duidelijk dat er „geen enkel signaal” is binnengekomen dat de „hoogbeveiligde omgeving” is getroffen door hackers, blijkt uit een intern bericht van zaterdagmiddag dat NRC inzag.
Of de verstoring ook gevolgen heeft voor strafzaken, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen.
Brainstorming
Na eigen onderzoek zei het OM vrijdag wel reden te hebben dat er „werkelijk gebruik is gemaakt” van de mogelijke kwetsbaarheid in het systeem. Daarom werd besloten de interne systemen offline te halen, waarmee naast de eigen medewerkers ook eventuele inbrekers toegang is ontzegd tot de digitale werkomgeving.
Als gevolg van de afsluiting van het internet kunnen medewerkers die op afstand aan het werk zijn niet meer inloggen. Op de kantoren van het OM kan nog wel worden gewerkt, maar verbinding maken met het internet is niet mogelijk.
Het OM verwacht van medewerkers die hun reguliere werk niet kunnen uitvoeren dat ze de komende dagen „alternatieve taken” oppakken, blijkt uit het interne bericht. Daarbij moet worden gedacht aan ‘offline’ werkzaamheden, zoals archivering van papieren dossiers, brainstormsessies of teamontwikkeling.
Met medewerking van Rik Wassens en Marcel Haenen.
Lees ook
Openbaar Ministerie is offline vanwege ernstige zorgen over ICT-beveiliging, datalek niet uitgesloten
Congo en de rebellengroepering M23 hebben zaterdag een overeenkomst gesloten in Qatar. Dat meldt persbureau Reuters. De partijen hebben in een intentieverklaring afgesproken op 18 augustus een vredesovereenkomst te tekenen. De afgelopen maanden maakte M23, met steun van Rwanda, een bloedige opmars in Oost-Congo. Eind juni tekenden Congo en Rwanda al een vredesovereenkomst in de Verenigde Staten.
Qatar werpt zich sinds maart op als bemiddelaar in het conflict. In eerste instantie leidde dat tot een oproep tot een staakt-het-vuren door de Congolese president Félix Tshisekedi en de president Paul Kagame van Rwanda. In april volgden directe gesprekken tussen Congo en M23 in Qatar. De onderhandelingen verliepen volgens bronnen van Reuters stroef, onder meer omdat Congo leden van M23 die het gevangenhoudt niet wil vrijlaten. Het is onduidelijk welke afspraken er precies gemaakt zijn in de overeenkomst die nu is gesloten.
De gevechten in Oost-Congo laaiden op in januari. M23 nam de Oost-Congolese stad Goma in. Daarbij vielen volgens de VN zevenhonderd doden, waaronder veel burgerdoden. Ook waren er berichten van verkrachtingen en plunderingen. In de eerste maanden van het conflict vielen er volgens de VN zevenduizend doden, ook raakten bijna een half miljoen mensen ontheemd.
Lees ook
Is dit het einde van het conflict tussen Rwanda en Congo? En drie andere vragen.
De directeur van het Nederlands Fotomuseum, Birgit Donker, is definitief uit haar functie gezet. Dat meldt de Raad van Toezicht (RvT) van het Rotterdamse museum vrijdagavond. Het besluit volgt op een intern onderzoek naar het functioneren van Donker dat de RvT instelde na meldingen over de directeur. In juni werd Donker vanwege die meldingen op non-actief gesteld.
„De RvT concludeert dat er een onherstelbare vertrouwensbreuk is ontstaan”, aldus de raad in zijn verklaring. Uit het onderzoek zou blijken dat Donker „herhaaldelijk informatie heeft achtergehouden of onjuist gepresenteerd”. Die informatie zou onder andere te maken hebben met „het welzijn van medewerkers en de cultuur van de organisatie”.
De RvT zegt dat het voor zijn toezichthoudende taak cruciaal is dat de interne veiligheid in cultuur objectief kan worden gemonitord. „Indien deze door een directeur-bestuurder ook nog op een ondeugdelijke wijze worden beïnvloed, kan van een vertrouwensrelatie geen sprake meer zijn.”
Donker was sinds 2018 directeur van het Nederlands Fotomuseum. Eerder gaf ze leiding aan het Mondriaan Fonds, een culturele subsidieverstrekker. Tussen 2006 en 2010 was ze hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Het Nederlands Fotomuseum is op dit moment gesloten. In september opent het museum zijn nieuwe onderkomen in het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam.