Tv-recensie | Brombeer Maarten van Rossem geeft Nelson het minivarken een stem

Heeft de familie Verbeek in Werkendam de vrijheid om een huisvarken te houden? Of hebben hun buren de vrijheid om verstoken te blijven van diens stank en van een omgewoeld gazon? Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen dat twee mensen die het volstrekt met elkaar oneens zijn toch allebei ‘vrijheid’ hoog in het vaandel kunnen dragen.

In de korte kinderdocumentaire Nelson het minivarken (NPO3) lijken de buren te gaan winnen. Zeker als de woningbouwvereniging en de politie erbij komen. Het zoontje Brandon wordt gepest op school wegens het varken dus die distantieert zich steeds meer van zijn huisdier. Nelson ziet er inderdaad vies en lelijk uit, vooral als je hem in close-up ziet eten. Het gezin had Nelson gekocht als minivarken, maar „vijfhonderd kilo later” bleek hij uitgegroeid tot een indrukwekkende beer.

De familie probeert de buren tegemoet te komen. Ze maken Nelson zindelijk en ze wassen hem met water en zeep. Het beste middel om Nelson te behouden komt terloops langs. De familie geeft het dier een Facebook-account dat zo populair wordt dat Nelson ook voor diverse tv-programma’s wordt uitgenodigd. Als Nelson een bekende Nederlander wordt, gaan de buren ook meer van hem houden.

Regisseur Anneke de Lind van Wijngaarden had het lumineuze idee om dit verhaal te vertellen vanuit het varkensperspectief. Nelson gaf zij de stem van historicus Maarten van Rossem. Deze knuffelbrombeer plaatst laconiek zijn bekende quasi-verbaasde, ironische commentaren, maar nu dus in de rol van varken. Overigens heb ik het idee dat veel scènes worden nagespeeld, waardoor de documentaire vaak op fictie lijkt. Misschien dacht de regisseur: het is voor kinderen dus dan mag het.

Een strijd van generaties

De strijd tussen vrijheid en vrijheid speelt ook in de vierdelige reisserie De slag om Florida van Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool. Nergens lijkt de strijd tussen Republikeinen en Democraten zo fel als in Florida. Volgens Bosch van Rosenthal is dat ook een strijd van generaties: jong stemt Democratisch, oud stemt Republikeins. In het eerste deel van de reeks gaat hij langs op de New College, een progressieve staatsuniversiteit in Sarasota. Veel te woke vindt de trumpiaanse gouverneur, dus heeft hij er een nieuw conservatief bestuur neergezet. Studenten en docenten voelen zich hierdoor bedreigd en protesteren hevig.

Hoe zit het met de botsing van vrijheden? Conservatieven verdedigen van oudsher de vrijheid van ondernemers tegen overheidsbemoeienis. Progressieven willen dat de overheid actief optreedt om de vrijheid van arbeiders te verdedigen tegen uitbuiting van het bedrijfsleven. Het gaat in Florida echter niet zozeer om klassieke sociaaleconomische tegenstellingen als wel om een gevoelsmatige cultuurstrijd. Dat vraagt om een buigzame omgang met het begrip vrijheid.

De progressieve universiteit vecht voor de academische vrijheid en voor de bescherming van gemarginaliseerde groepen die de vrijheid willen om te zijn wie ze zijn. De gouverneur ziet juist „de woke” als bedreiging van de vrijheid: nieuwerwetse gedragsregels en uitingen die de traditionele burgers worden opgedrongen. Conservatieve studenten zouden zich bijvoorbeeld niet durven te uiten op universiteiten. Dus geeft de gouverneur burgers meer vrijheid om onwelgevallige boeken te laten verbieden. Zelf verbiedt hij bepaalde universitaire vakken als kritische rassentheorie en genderstudies. Hij wil dus van alles verbieden om de vrijheid te beschermen. Meestal kun je bij zulke series over de VS nog denken: „Rare jongens die Amerikanen”, maar de polarisatie in de VS doet steeds meer denken aan wat in Nederland speelt.