Als Pretoria niet levert, lost West-Kaap zijn problemen zelf wel op

Wilde rotspartijen in onwaarschijnlijk veel tinten groen aan de ene kant van de weg, de onstuimige Atlantische en even later de Indische Oceaan aan de andere. Een roadtrip langs de kust van West-Kaap kan gerust adembenemend genoemd worden. Het is een van de fameuze hotspots van Zuid-Afrika, weten de talloze toeristen die hier voorbijkomen. Niet alleen de natuur is uitzonderlijk, ook economisch gaat het hier relatief goed. Na Gauteng, de provincie waarin Johannesburg ligt, is West-Kaap de tweede grootste belastingbetaler van Zuid-Afrika.

Nergens in Zuid-Afrika is de bevolking etnisch diverser dan hier, geen groep heeft hier de meerderheid. Zwart, wit, ‘coloured’, malay (moslims die van oorsprong Maleis als voertaal hadden, vandaar de naam – red.) en aziaten, ze wonen hier allemaal samen, plus een enorm leger van legale en illegale buitenlanders. Congolese bewakers, Zimbabwaanse verpleegsters, Somalische chauffeurs, Nederlandse pensionado’s en Britse expats, ze wonen allemaal in deze provincie.

Ook politiek is West-Kaap een uitzondering. Het is de enige provincie die niet wordt bestuurd door regeringspartij ANC, de tot corruptie vervallen partij van wijlen Nelson Mandela, maar door de Democratic Alliance (DA), voortgekomen uit de witte anti-apartheidspartij, de Democratic Party.

De schat van Kaapstad

Bij de plaats Strand op weg naar Hermanus lacht de bewaker zijn goud-witte tanden bloot: „Ik bewaak hier de schat van Kaapstad”, zegt hij, waarna hij de verslaggever vriendelijk maar resoluut de toegang tot het gebied ontzegt. In de berg die achter zijn wachtlokaal oprijst, ligt een van de zes grote stuwdammen van West-Kaap. Als er genoeg stroom is, wordt er water naar boven gepompt. Dat water stroomt, als er weer eens stroomstoring dreigt, via een waterkrachtcentrale naar beneden. Echt groen zijn de stuwdammen niet, maar ze doen iets aan een van de grootste problemen van Zuid-Afrika: de permanente, maar geplande stroomonderbrekingen vanwege een tekort aan elektriciteit, ‘loadshedding’ genoemd.

Binnenkort wordt de Steenbras Dam uitgebreid, vertelt Alan Winde, de DA-premier van West-Kaap, een paar dagen later aan de telefoon vanuit zijn kantoor in het centrum van Kaapstad. Het is een manier om als provinciaal bestuurder de problemen aan te pakken waar hij formeel niet over gaat. „In de grondwet is bepaald wat onze bevoegdheden zijn”, vertelt Winde. „Ik probeer binnen die bevoegdheden naar oplossingen te zoeken. In andere provincies kunnen mijn collega’s vaak minder creatief met deze regels omgaan omdat zij zich constant moeten verhouden tot de landelijke regering die gedomineerd wordt door hun eigen partij, namelijk het ANC. Wij zitten landelijk in de oppositie en hebben daar minder last van.”

In de buurt van Steenbras heeft de provincie West-Kaap een energiecentrale laten opzetten, om de problemen bij het staatsenergiebedrijf Eskom het hoofd te bieden.
Foto Education Images

En zo begint het creatieve spelen met bevoegdheden en mazen in de wet. „Formeel kunnen wij weinig doen aan twee van onze grootste problemen: energie en criminaliteit”, vertelt Winde met een hoorbare glimlach. „Ik ga niet over Eskom.” Eskom is het staatsenergiebedrijf, dat in Zuid-Afrika vooral berucht is door corruptie en het daaruit voortvloeiende disfunctioneren. „Wat wij wel kunnen doen”, vervolgt Winde, „is een energiecentrale opzetten. Dat doen we dan ook, om zo de uren ‘loadshedding’ in onze provincie terug te brengen.”

Ook aan criminaliteit kan Winde op het eerste gezicht vrijwel niets doen. Pretoria en de gemeenten gaan daar over. Wat de provincie wel kan doen, is Kaapstad bijvoorbeeld extra geld geven om meer agenten in te zetten, of bepaalde wijken van straatverlichting te voorzien. „Wij kunnen alleen niet bij de data van de politie. Om er toch achter te komen waar de criminaliteit het grootst is, werken we samen met alle medische instellingen in de provincie. Zodra iemand zich na een incident meldt, wordt geregistreerd wat er gebeurde, waar het was en wanneer. Zo hebben wij toch een beeld waar de risico’s het grootst zijn en waar we moeten zijn.”


Lees ook
In Zuid-Afrika valt vier uur per dag de stroom uit, en de stap naar groene stroom is verder weg dan ooit

Vlakbij Bronkhorstspruit ligt de Khanye-mijn, een open steenkoolmijn. Zuid-Afrika haalt 80 procent van zijn stroom uit de vervuilende kolen.

Alan Winde hoopt na de verkiezingen in mei opnieuw premier van West-Kaap te worden. Omdat het ANC het slecht doet in de peilingen, is te verwachten dat dit zal gaan lukken. De DA hoopt daarnaast ook in een aantal andere provincies op zijn minst mee te kunnen doen in een coalitie. Of ze ook in een van de acht andere provincies de grootste kunnen worden, valt nog te bezien. Maar zelfs als dat niet lukt, hoopt Winde dat hij wat kan laten zien: „Het is veelzeggend dat mijn collega in Gauteng ook voorzichtig steeds meer eigen initiatief neemt.”

Onafhankelijkheid

Volgens sommigen zou West-Kaap beter een CapExit kunnen maken. Posters die daartoe oproepen hangen vooral in de rijkere buurten, waar welvarende Zuid-Afrikanen zich achter dikke muren met ingenieuze alarmsystemen hebben teruggetrokken.

De wijk Sandbaai in Hermanus, een kustplaats aan de Kaapse Walvisroute, is zo’n wijk. Bijna niemand op straat en overal hoge muren. Hier voeren Phil Craig en zijn kersverse Referendum Party (RP) campagne. De RP is een nieuwe, maar zeker niet de eerste partij die voor een onafhankelijke West-Kaap pleit. De geboren Brit woont al meer dan tien jaar in Zuid-Afrika. Zijn doel: een referendum over een mogelijke CapExit.

Volgens sommigen, vooral in de rijkere buurten, zou West-Kaap beter een ‘CapExit’ kunnen maken

Zijn grote voorbeeld en adviseur is Nigel Farage, de man achter de Britse Brexit-beweging. Volgens Craig en de zijnen zou alles in de provincie na de CapExit nog beter worden dan het nu is. „We zijn dan verlost van het ANC en hoeven niet meer mee te betalen aan het corrupte beleid van die partij”, zegt de politicus ferm.

„Alweer een buitenlandse journalist”, verzucht Craig als hij tegenover de verslaggever komt zitten. „Ik zou zo graag wat meer aandacht willen hebben van de Zuid-Afrikaanse media, maar ik word steeds uitgemaakt voor racist.” Een van de welvarendste gebieden van Zuid-Afrika onafhankelijk maken wordt door velen gezien als een nieuwe vorm van apartheid.

Lastige vragen

Een voorloper van de RP veroorzaakte in 2022 een rel met een kaartje van Zuid-Afrika. De vlag van Oekraïne in West-Kaap, de Sovjet-Unie in de rest van het land. De DA in West-Kaap en ANC in de rest van Zuid-Afrika. De provincie rond Kaapstad wit en de rest zwart. Een storm brak los op sociale media. De onafhankelijkheidsbeweging haastte zich te benadrukken juist radicaal antiracistisch te zijn. En dat doet Craig nu weer: „Ik wil geen onderscheid op kleur of afkomst, juist niet. En vergeet niet dat het grootste deel van mijn aanhang uit de ‘coloured’-gemeenschap hier in West-Kaap komt.” Craig laat op zijn telefoon filmpjes zien van protestmarsen van de CapExit-beweging voor het stadhuis van Kaapstad, er zijn inderdaad relatief veel mensen van gemengde afkomst te zien. De ‘coloured’ onderscheiden zich van de zwarte Zuid-Afrikanen, in de zin dat zij minder gelieerd zijn aan het ANC.

Op dinsdagmiddag zijn het vooral witte Zuid-Afrikanen op leeftijd die zijn bijeenkomst bezoeken, in een buurtzaal in Hermanus. De pensionado’s maken zich allemaal grote zorgen over de toekomst van Zuid-Afrika en dan vooral over hun eigen provincie.


Lees ook
‘Erger dan nu kan het niet worden in de Zuid-Afrikaanse politiek’

Deelnemers aan het ANC-partijcongres dat vrijdag begint stonden dinsdag in het FNB stadion in Johannesburg in de rij voor hun accreditatie. President Ramaphosa hoopt op het congres herkozen te worden als ANC-leider en presidentskandidaat.

„Het spook Kayelitsha”, zoals het hier wordt genoemd, wijzend op de almaar uitdijende town-ships rondom Kaapstad. Hoe denkt Craig dat te stoppen? De bevolking van deze sloppenwijken komt uit andere Afrikaanse landen maar ook uit eigen land. Zo’n 150.000 mensen trekken jaarlijks naar Kaapstad en omgeving om hun geluk te beproeven. Het grootste deel is arm maar ook steeds meer rijkere mensen uit Johannesburg kiezen de laatste jaren voor de ‘Mother City’. Craig sputtert; bewaakte grensovergangen misschien?

Steeds als hij een lastige, praktische vraag krijgt, zoals over het matige succes van de Brexit, legt Craig uit dat hij slechts een referendum wil. Het is niet zijn doel om te besturen. Hij wil de Democratic Alliance dwingen om een volksraadpleging te houden. Andere partijen moeten de onafhankelijkheid maar uitvoeren. „Het kan, een meerderheid van de Capetonians wil het, dus waarom doen we het niet?” Craigs doel lijkt zoveel op de Brexit dat daardoor een vriend onlangs een ontmoeting organiseerde met Nigel Farage, mister Brexit himself. Dat leidde tot het adviseurschap van Farage bij de RP.

Een hoop herrie

Premier Winde zou graag zien dat steden en provincies ook formeel meer macht krijgen. Zijn partij lanceerde daartoe zelfs de Western Cape Provincial Powers Bill, een plan waarin provincies bevoegdheden naar zich toe mogen trekken op terreinen waar de nationale regering duidelijk faalt. „Ik wil de regering laten zien dat steden en provincies zaken soms beter kunnen oplossen”, zegt de premier. Als het aan Winde ligt zou de provincie veel meer te zeggen krijgen over transport, handel, gezondheidszorg, handhaving en energie. Met onderwijs, dat voor een belangrijk deel al een provinciale bevoegdheid is, zijn dat zo ongeveer alle vitale beleidsterreinen van een staat.

Moet West-Kaap niet gewoon onafhankelijk worden, zoals Craig en zijn kornuiten willen? Winde moet lachen om de vraag. „Ik weet wie het zijn en ze maken een hoop herrie, maar ik zie niet hoe die onafhankelijkheid praktisch in zijn werk zou moeten gaan. Ik denk dat we onze energie beter kunnen stoppen in het oplossen van de huidige problemen. Hier en daar wat extra autonomie voor de provincie kan daar zeker bij helpen. Maar onafhankelijkheid? Ik wil dat helemaal niet. Ik voel mij nog altijd Zuid-Afrikaan.”