Toen Hamas op 7 oktober Israël binnenviel, haastte de Palestijnse Saeed al-Err zich naar de dierenwinkel. De aanval zou het begin van een bloedige oorlog worden, vermoedde hij, dus kocht hij zo veel mogelijk diervoer. Al-Err is eigenaar van Sulala Animal Rescue, het enige dierenasiel in de Gazastrook.
Zijn asiel in Gaza-Stad huist meer dan vierhonderd honden, daarnaast huurt Al-Err nog twee andere huizen waarin elk veertig katten verblijven. In zijn eigen huis – waar hij woont met zijn vrouw Sally en hun acht kinderen – heeft hij ook nog zo’n veertig katten.
Althans – dat was het geval voordat de oorlog uitbrak. Nu weet Al-Err, die Gaza Stad ontvluchtte, over een groot deel van zijn dieren niet of ze nog leven. Voor de dieren die wel nog in leven zijn, is het nog maar de vraag hoelang. Het diervoer is op.
Toen Israël Palestijnen in het noorden van Gaza beval te evacueren, kon Al-Err niet alle vierhonderd honden meenemen, vertelt Sulala-woordvoerder Annelies Keuleers. Al-Err spreekt geen Engels en kon NRC niet te woord staan. Keuleers onderhoudt vanuit België contact met Al-Err en beheert de socialemediakanalen van het asiel. Sinds de oorlog plaatst ze regelmatig de beelden die Al-Err haar opstuurt; filmpjes en foto’s van de dieren met wie hij is gevlucht. Deze beelden zijn door NRC ingezien en geverifieerd.
Al-Err wist twintig gehandicapte honden mee te nemen, vertelt Keuleers. „Hij wist dat die het niet alleen op straat zouden overleven.” Ook 120 katten wist Al-Err mee te nemen. Alle dieren verblijven nu in een geïmproviseerd ‘asiel’: een hut van enkele vierkante meters met daaromheen plastic zeilen.
De achtergebleven honden werden elke dag door een vrijwilliger bezocht, maar toen het grondoffensief begon moest hij met zijn gezin vluchten naar het zuiden. „Hij heeft toen dertig zakken van twintig kilo hondenvoer achtergelaten, met kleine gaatjes erin zodat ze niet alles in één keer opaten. De deuren van het asiel liet hij open, zodat de honden nog konden vluchten als ze bang werden.”
Vrachtwagens te wachten
Sinds de grensovergang bij Rafah is geopend, staan tientallen vrachtwagens met hulpmiddelen te wachten tot ze van het Israëlische leger Gaza in mogen. Zo ook de vrachtwagen met daarin twee ton diervoer. De vrachtwagen staat volgens Keuleers al sinds 31 december aan de Egyptische kant van Rafah te wachten op inspectie.
Ook dierenhulporganisatie Animal Heroes probeert diervoer Gaza in te krijgen. Oprichter Esther Kef is continu in contact met een adviseur van de Israëlische president Benjamin Netanyahu om via het Israëlische leger voer de Gazastrook binnen te krijgen, maar dat is nog niet gelukt.
Animal Heroes helpt dieren in rampgebieden die zijn getroffen door oorlogen of natuurrampen. „Zodra het mogelijk is willen we met een team van zo’n vijftien mensen Gaza in en een veldziekenhuis opzetten, zodat we alle gewonde ezels, paarden, katten en honden kunnen verzorgen. Maar dat is nu nog onmogelijk, het is veel te onveilig.”
Sommige dieren die door de oorlog op straat zijn beland, zijn door Israëlische militairen meegenomen, zegt Kef. Israëlische militairen plaatsen zelf ook regelmatig foto’s van dieren die ze hebben gevonden in Gaza, in de armen van een militair of op hun eigen stoel in de tank – met regelmatig de boodschap dat ze de dieren meenemen of soms zelfs adopteren. Keuleers herkende op socialemediabeelden enkele honden uit de groep achtergelaten dieren van het asiel. Het gevoel daarbij is „een beetje dubbel”.
Inmiddels gloort er een beetje hoop, vertelt Keuleers enkele dagen later: de vrachtwagen met diervoer is goedgekeurd. Wanneer het voer daadwerkelijk bij de dieren is, is nog onduidelijk.