Column | De strijd van Theo van Gogh lijkt voor niks geweest

Dit weekend verscheen de langverwachte biografie van Theo van Gogh: De bolle Gogh, door Jaap Cohen. Van Gogh is bekend geworden om zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting, zijn controversiële standpunten over religie (vooral de islam) en zijn messcherpe tv-interviews. Hij betaalde er een hoge prijs voor. Moslim-fundamentalist Mohammed Bouyeri vermoordde hem op 2 november 2004. Hij zag Van Gogh als de vijand van de islam.

Schrijvers en columnisten als Salman Rushdie, Pim Fortuyn en Theo van Gogh: zij durfden het destijds nog, de islam openlijk bekritiseren, waarbij vooral Van Gogh en Fortuyn geen blad voor de mond namen. En ze kregen daarvoor de ruimte in de media. Hun kritiek gold bijvoorbeeld de achtergestelde positie van de vrouw en het ondemocratische en anti-rechtsstatelijke gedachtegoed in de politieke en fundamentalistische islam.

Ik voelde me als migrantenkind bevrijd door hun openlijke kritiek. Ik had er mooie discussies over met mijn vader, mijn nicht in Izmir en met Rotterdamse studenten. Hadden Van Gogh en Fortuyn het bij het rechte eind of wilden ze alleen maar polariseren? Ik kreeg steeds meer begrip voor de radicale verdediging van de vrijheid van meningsuiting door Fortuyn en Van Gogh. Dat sommige moslims kortsluiting kregen bij termen als ‘geitenneukers’ en dat wie de profeet voor schut zette, zijn leven niet langer zeker was, vormde dat niet hét bewijs dat er iets totaal fout zat in het gedachtegoed? Dat aan de kaak stellen zoals Van Gogh deed, moesten we dat niet juist steunen in plaats van bekritiseren?

De tijdgeest is in twintig jaar veranderd, maakt de Van Gogh-biografie goed duidelijk. Ook destijds was er kritiek op Theo van Gogh, maar zijn mening werd tegelijk geaccepteerd in het publieke debat. Zijn zeer islam-kritische film Submission werd zelfs vertoond in het VPRO-programma Zomergasten.

Hoe zou Van Gogh vandaag de dag geframed worden? Als kritisch denker die heilige huisjes omver durft te schoppen, of als extreem-rechtse racist? Ik vrees het laatste (racist was Van Gogh overigens absoluut niet). Zouden zijn nietsontziende kritiek en beledigingen nog geaccepteerd worden bij de publieke omroep? Ik vermoed van niet. Al die groepen die zich gekwetst en onveilig zouden kunnen voelen door zijn opmerkingen, zouden omroepbestuurders het nog aandurven?


Lees ook
Biograaf Jaap Cohen: ‘Theo van Gogh wist precies hoe hij mensen kon kwetsen’

Zeven jaar werkte Jaap Cohen aan het boek, waarvoor hij 150 mensen interviewde, onder wie de ouders en de zussen van Van Gogh.

Toegegeven, ook ik vind – als ik hem nu terughoor – Van Gogh soms erg grof en kwetsend. Desondanks waren zijn provocerende opmerkingen belangrijk. Hij liet ermee zien dat je in dit land kritiek dient te accepteren, en dat niets immuun is voor kritiek en spot, evenmin de heilige huisjes van welke religie dan ook. Hij liet er ook mee zien dat hij zich niet liet intimideren door religieuze gekken, iets wat tegenwoordig vrijwel niemand meer durft. Iedere cabaretier, schrijver, columnist of interviewer zal – als hij eerlijk is – toegeven aan zelfcensuur te doen. Niet alleen uit angst voor fanatieke islamisten, maar ook uit angst uit het maatschappelijk debat verbannen te worden bij het uiten van een bewering, grap of zelfs een enkel woord dat niet tot de politiek-correcte canon behoort.

Dat wegzetten gebeurt niet alleen bij complotdenkers of mensen die (moedwillig) beledigen zoals Theo van Gogh. Dat overkomt ook denkers en publicisten die in keurige en voorzichtige bewoordingen, met argumenten onderbouwd, een mening verkondigen die enigszins afwijkt van het geaccepteerde discours. Neem bijvoorbeeld de Duits-Amerikaanse denker Yascha Mounk. Hij werd bejubeld toen hij Trump en Orbán aanviel. Maar zijn recente boek De identiteitsval, waarin hij kritiek uit op het heersende identiteitsdenken (bij rechts én links), was reden om de man te verguizen en van racisme te beschuldigen.

Zo lijkt de strijd van Theo van Gogh voor niets geweest: de vrijheid van meningsuiting is behoorlijk ingesnoerd sinds zijn dood. Hoe groot is de pluriformiteit in de media nog?

Aylin Bilic is headhunter en publicist.