Wat vindt NRC | Nieuwe spreidingswet biedt Ter Apel eindelijk uitzicht op solidariteit

Als de Eerste Kamer volgende week de spreidingswet aanneemt, wat na de opmerkelijke ommezwaai van de VVD waarschijnlijk is, is er vooral een symbolische stap vooruit gezet. De huidige onacceptabele bestuurlijke toestand is dan doorbroken. Daarin werd de asielopvangcrisis op de gemeente Ter Apel en Budel afgewenteld. En op plaatsen als Stadskanaal en Kijkduin die vrijwillig bijstand geven. En op een staatssecretaris die als rijksbedelaar gemeenten om een ‘vrijwillige bijdrage’ mocht vragen. Nu is er uitzicht op een verplichte verdeling over álle gemeenten. Dat zou gemeenten die nu weigeren tot voortschrijdend inzicht kunnen brengen.

Tot het einde van het debat was het onzeker of er in de Eerste Kamer een meerderheid zou zijn voor deze wet, waar de VVD zich eerst voor en na de val van het kabinet tegen had verklaard. Partijleider Yesilgöz probeerde zelfs met PVV, NSC en BBB de senaat te bewegen de behandeling uit te stellen. Wat de verhoudingen binnen de coalitie en met het kabinet onder zware druk zette. En de positie van staatssecretaris Van der Burg (VVD, migratie), vrijwel onmogelijk maakte. Hij behaalde op de valreep echter revanche door de VVD in de Eerste Kamer wél te overtuigen van ‘zijn’ spreidingswet. Wat onvermijdelijk voor Yesilgöz als partijleider gezichtsverlies opleverde – haar partij blijkt tot op het bot verdeeld. Haar positie bij de onderhandelingen met PVV, NSC en BBB is er niet door versterkt, zacht gezegd. Wel in functie, maar niet aan de macht, werd op X al vastgesteld door de ‘haagse insider’.

Van der Burg is een politieke doordouwer van formaat gebleken. Ook bij zijn kruistocht om gemeentelijk Nederland tot solidariteit te bewegen. Dat daar een bestuurlijke crisis broeide, bleek al uit het kort geding dat eerder namens Ter Apel tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers diende. Dat was een noodkreet om het COA te dwingen de gemeente niet langer nog zó over te belasten. Overheden die de rechter te hulp roepen over de gevolgen van elkaars beleid – het is een veeg teken. En ongehoord.

Achteraf is het opmerkelijk dat de senaat de spreidingswet niet controversieel verklaarde. Zelden zal een ‘lopende zaak’ die een demissionair kabinet mag afhandelen, politiek zo explosief zijn gebleken.


Lees ook
Voor het Groningse dorp Ter Apel vervloog met de val van Rutte IV weer alle hoop op hulp

<strong>Burgemeester Jaap Velema</strong> (D66) in juni 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/wat-vindt-nrc-nieuwe-spreidingswet-biedt-ter-apel-eindelijk-uitzicht-op-solidariteit.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het is verder de vraag of die spreidingswet zoden aan de dijk zal zetten. De partijen die nu een coalitie overwegen zijn in meerderheid tegen zo’n wet. Waarmee er dus een kans is dat een rechts kabinet die wet bij aantreden weer zal intrekken. Dat zou van de VVD, in een eventuele gedoogrol politieke acrobatiek vragen – voor een derde keer van positie veranderen?</p>
<p>De ironie wil dat inhoudelijk zoiets te verdedigen zou zijn. De Raad van State keurde vorig jaar de spreidingswet immers feitelijk af. De wet kreeg het één na zwaarste dictum: <a rel=niet indienen, tenzij grondig aangepast. De wet is omslachtig en onvoldoende effectief. Terug naar de tekentafel en dan terugkomen met iets eenvoudigers. Bijvoorbeeld iets à la de huisvesting van statushouders, waarbij de staatssecretaris een eigen rol heeft. En niet een ingewikkelde mengsel van eerst vrijwillig en dan verplicht meewerken, met een bonus voor wie extra z’n best doet.

Politiek is de meerderheid in de senaat toch een succes. Ter Apel hoeft dit écht niet alleen op te knappen, is de boodschap. Eigenlijk is het zot dat gemeenten daar überhaupt met een wettelijk instrument op gewezen moeten worden. Dat de wet inhoudelijk rammelt is dan jammer. Maar dat kan dan misschien nog worden gerepareerd. Intussen kunnen gemeenten alvast doen wat hen geraden is – Ter Apel helpen.