Op het braakliggende terrein bij campus Uilenstede in Amstelveen komen mogelijk toch nieuwe woningen. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) zinspelen op een aanpassing aan het Luchthavenindelingsbesluit (LIB), zodat hernieuwde bouwplannen daarmee niet langer in strijd zijn. Dat schrijft De Jonge in een dinsdag gepubliceerde Kamerbrief.
De nieuwe, nog onuitgewerkte plannen zijn een tikkeltje minder ambitieus dan de plannen waardoor de Raad van State in 2022 een streep zette. In de deels leegstaande wijk Kronenburg-Uilenstede wilde de gemeente Amsterdam met ruim vierduizend woningen (waarvan 2.500 voor studenten) een flinke slag slaan. In zijn Kamerbrief schrijft De Jonge over slechts 438 zelfstandige studentenwoningen — al betreft dat slechts een „eerste fase van ontwikkeling van dit gebied”. In en bij Amsterdam heerst een groot woningtekort.
Omdat de oude plannen niet aan het Luchthavenindelingsbesluit voldeden, kreeg het bestemmingsplan van de gemeente Amstelveen geen ‘verklaring van geen bezwaar’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat is een zelfstandig onderdeel binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het uitblijven van groen licht van de ILT was voor de Raad van State reden om het bestemmingsplan gedeeltelijk te vernietigen.
Omdat de beoogde studentenbuurt pal onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan ligt, gelden daar onder het Luchthavenindelingsbesluit strenge bouwbeperkingen. Die zijn bedoeld om bewoners te beschermen tegen geluidshinder, die onoverkomelijke gezondheidsrisico’s voor nieuwe bewoners tot gevolg zou hebben. Als de gemeente Amstelveen een nieuw bouwplan heeft, moet het LIB uiteindelijk worden aangepast. Nieuwe vormen van ‘geluidadsaptief bouwen’ moeten de geluidshinder minimaliseren, schrijft De Jonge.