Oekraïne evacueert burgers en hoopt nieuwe Russische bezetting van Koepjansk te voorkomen

De Russische militaire dreiging aan de frontlijn in het noordoosten van Oekraïne is zo groot geworden dat de lokale autoriteiten in de regio Charkiv de evacuatie hebben bevolen van enkele tientallen dorpjes. Het gaat om ruim drieduizend inwoners van nederzettingen ten oosten van het strategisch belangrijke stadje Koepjansk, dat in Oekraïense handen is. Onder de evacués zijn ook 279 kinderen.

De autoriteiten verplichten de evacuatie vanwege de aanhoudende Russische artilleriebeschietingen op de nederzettingen, en omdat een deel van de bevolking tot nu toe heeft geweigerd vrijwillig te vertrekken. Het front ligt op ongeveer 9 kilometer van de stad.

De Russische dreiging bij Koepjansk – vanuit de bezette regio Loehansk in het noorden van de Donbas – is de afgelopen maanden steeds verder gegroeid. Begin deze maand waarschuwde het Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaanse denktank, al dat Moskou zijn aanvallen in de regio de komende weken mogelijk zou intensiveren, met als uiteindelijke doel Koepjansk opnieuw in te nemen. De Russische troepen langs dit noordelijke deel van de frontlijn, aldus de ISW-analisten, lijken over het algemeen „minder verzwakt” dan elders in het bezette Oekraïne.

Poetins verkiezingen

Een Russisch militair succes – tamelijk zeldzaam in de afgelopen achttien maanden – zou bovendien zeer welkom zijn voor de uitstraling van president Vladimir Poetin in zijn verkiezingscampagne.

Niet alleen de Russen voeren aanvallen uit in dit gebied. Het Russische ministerie van Defensie maakte dinsdag melding van hevige gevechten in de buurt Koepjansk. Volgens Moskou werden maandag en dinsdag zes Oekraïense aanvallen afgeslagen; daarbij zouden aan Oekraïense zijde 160 slachtoffers zijn gevallen. De claims van weerszijden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.


Lees ook
Het neerhalen van twee Russische militaire vliegtuigen is voor Oekraïne net zo groot als het tot zinken brengen van de Moskva

<strong>Een Beriev A-50-radarvliegtuig</strong> vliegt tijdens een militaire parade boven Moskou, op archiefbeeld uit 2019. Oekraïne heeft een A-50 neergehaald boven de Zee van Azov.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/oekraac2afne-evacueert-burgers-en-hoopt-nieuwe-russische-bezetting-van-koepjansk-te-voorkomen.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Sinds oktober vorig jaar ging er geen dag voorbij zonder aanvallen van Russische troepen op de Oekraïense verdedigingslinies in de bossen bij Koepjansk, een stadje dat voor 2022 zo’n 26.000 inwoners telde. Het ligt ruim honderd kilometer ten oosten van de stad Charkiv en geldt als een belangrijk spoorwegknooppunt. Dat is een van de redenen waarom Moskou de Koepjansk wil innemen. „Elke dag bestormt de vijand nederzettingen, neemt ze onder vuur met artillerie en valt ze aan vanuit de lucht”, <a rel=zei de Oekraïense generaal Oleksandr Sirskji vorige week tegen persbureau Interfax.

Gevaar voor Charkiv

Het is niet voor niets dat Sirskji, verantwoordelijk voor de verdediging van het oostelijk front, de aandacht vestigde op dit deel van de duizend kilometer lange frontlijn; de strijd rond Koepjansk kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van de bewoners van de miljoenenstad Charkiv, na Kyiv de grootste agglomeratie van Oekraïne. Sinds de jaarwisseling wordt Charkiv bijna dagelijks bestookt met Russische drones en raketten, die veel schade aanrichtten. De vrees bestaat dat de stad nog heviger onder vuur komt te liggen als de Russen erin slagen Koepjansk in te nemen.

Journalisten van persbureau Reuters rapporteerden onlangs na een bezoek aan de frontlijn dat de Oekraïense krijgsmacht in dit gebied een omslag heeft gemaakt van een offensieve naar een defensieve stellingname: zij beschreven en fotografeerden een uitgebreid netwerk van loopgraven, omgeven door tal van hindernissen tegen eventueel oprukkende infanterie en gepantserde voertuigen, van prikkeldraad en drakentanden tot tankgrachten en mijnenvelden.

Opdracht van Zelensky

Eind november gaf president Volodymyr Zelensky al opdracht tot het opwerpen van robuuste verdedigingswerken in het noorden en oosten van Oekraïne, nadat het Oekraïense tegenoffensief in het zuiden langzaam was verstorven. Met versterkte verdedigingswerken langs de grenzen wil Zelensky voorkomen dat de Russen opnieuw het initiatief kunnen nemen en Oekraïens grondgebied innemen in de Donbas of de noordelijke grensgebieden met Rusland en Wit-Rusland. Bovendien maken zulke uitgebreide verdedigingslinies het mogelijk legerpersoneel vrij te maken voor andere plekken langs de frontlijn, of voor militaire trainingen.


Lees ook
Charkiv graaft enorme schuilkelders met hele klaslokalen, douches en keukens. ‘Dit is onze toekomst’

Bouwvakkers werken in de buurt van Charkiv aan <strong>een ondergrondse schuilkelder</strong>, die volledig zal worden uitgerust met leslokalen, een keuken en douche.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/oekraac2afne-evacueert-burgers-en-hoopt-nieuwe-russische-bezetting-van-koepjansk-te-voorkomen-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Koepjansk werd kort na de grootscheepse Russische invasie in februari 2022 bezet. Maar in de late zomer van datzelfde jaar werd het stadje bevrijd als onderdeel van <a rel=een spectaculaire opmars van het Oekraïense leger in het oosten. Daarna volgden maanden van consolidatie: de Russen groeven zich in om verder terreinverlies te beperken, Oekraïne had na het succesvolle tegenoffensief van 2022 onvoldoende mankracht en materieel over om door te drukken, dieper de Donbas in.

Afgelopen zomer waren de rollen weer omgedraaid in de omgeving van Koepjansk. Terwijl het Oekraïense leger zich in de zomermaanden vooral richtte op het tegenoffensief in de zuidelijke regio’s – richting de Krim – ondernamen de Russen vanuit Loehansk een nieuw offensief in de richting van Koepjansk. Hoewel de verschuivingen van de frontlijn vaak minimaal zijn, ligt de frontlijn inmiddels minder dan negen kilometer ten noordoosten van het stadje.

Oskil-rivier als frontlijn

Koepjansk is niet alleen van belang vanwege de ligging in het Oekraïense spoornetwerk, het stadje is ook van strategisch belang door de Oskil, een rivier die in de regio Charkiv voor een groot deel de frontlijn bepaalt. Volgens woordvoerder Ilja Jevlasj van de Oekraïense troepen in het oosten van het land hebben de Russen zich ten doel gesteld het hele gebied ten oosten van de Oskil, tussen Koepjansk en het plaatsje Borova, zo’n veertig kilometer naar het zuiden, te veroveren. Ook Borova was in 2022 al ruim een half jaar in Russische handen.

Ondertussen gaan in Rusland wel stemmen op om het noorden van Oekraïne opnieuw binnen te vallen; de Russen zouden een bufferzone met een diepte van vijftien kilometer moeten creëren in het grensgebied om Oekraïense aanvallen met artillerie en raketten op de zuid-Russische stad Belgorod onmogelijk te maken. Anderen pleiten zelfs voor een nieuwe Russische bezetting van het hele noorden van Oekraïne.

Belgorod is de afgelopen weken verschillende keren onder vuur gekomen, onder meer in het Nieuwjaarsweekend. Toen kwamen volgens Moskou zeker 24 burgers om het leven. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei vorige week nog dat Rusland er alles aan zal doen om luchtaanvallen op de stad te voorkomen.