Column | Alle schijnwerpers op Sandra Hüller

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik hoorde dat ze naar IFFR zou komen, Sandra Hüller. Ik zal niet de enige zijn. Ze is de actrice voor wie de halve filmpers momenteel een amour fou heeft. De vrouw die regisseurs helpt om hun films richting Oscar- en ander prijzengoud te stuwen.

Filmblad Hollywood Reporter doopte haar in 2023 ‘actrice van het jaar’. Dat lijkt niet opmerkelijk – de Duitse Hüller speelt een hoofdrol in twee van de meest besproken films van het moment: The Zone of Interest en Anatomie d’une chute. Tegelijkertijd is het best wonderlijk dat ze van een Amerikaans blad die eretitel krijgt. Want laten we eerlijk zijn: als in Hollywood plots alle schijnwerpers op één actrice belanden, is ze bijna altijd jong. Hüller is 45. Meestal zijn deze sterren klassieke schoonheden, vrouwen die uitstralen dat je met gerust hart bij hen op schoot in slaap kunt doezelen. Hüller heeft een hoekig gezicht, grote neus én in haar bekendste films een resting bitch face: een gezicht dat er in neutrale positie arrogant en licht geïrriteerd uitziet. Ze ziet er vaak uit als iemand met wie je geen ruzie wil, al betwijfel ik of iemand in Rotterdam dat zal proberen, waarschijnlijk wachten haar vooral zwijmelende blikken. Wat maakt eigenlijk dat de actrice een snaar raakt bij veel filmliefhebbers?

Hüller heeft al een lange staat van dienst, vooral in theater, maar ook in film: ze won al een Zilveren Beer voor Beste Actrice in 2006. Maar bij mij en vele anderen kwam ze pas echt op de radar door haar rol in het droogkomische Toni Erdmann (2016). Hierin krijgt de overijverige, gestresste zakenvrouw Ines onverwacht bezoek van haar sjofele en van haar vervreemde vader. Hij probeert tevergeefs en vaak op hilarische wijze emoties bij haar te ontlokken. Hüller speelt Ines permanent onderkoeld. Toch heb je altijd het gevoel dat er iets broeit onder haar uitgestreken gelaat. Dat kan zowel een meltdown zijn als een woede-uitbarsting, maar sowieso is het spannend om te zien, want als kijker besef je dat er zomaar iets onverwachts kan gebeuren.

De onderhuids broeiende emoties zijn bij Hüller geen toeval, maar pure techniek en haar kracht. Dit talent komt het beste tot zijn recht bij personages waarvan je als kijker niet goed weet wat je van ze moet denken. Zoals de hoofdpersoon in Anatomie d’une chute. Dit rechtbankdrama gaat over de vraag of de onsympathieke schrijfster Sandra haar echtgenoot heeft vermoord of niet. Als kijker probeer je net als de rechters haar persoonlijkheid en huwelijk te ontleden. Maar nooit heb je het gevoel dat je helemaal zeker kunt zijn. Wat denkt deze vrouw echt, vraag je je af. En doet dat er toe?

Dat Hüller zo fascineert komt ook door de rollen die ze kiest. Waar filmactrices vaak worden geprezen als ze eenmalig een ‘lelijk’ of naar personage spelen, rijgt Hüller dit soort types aaneen. Hoogtepunt lijkt de film waarvoor ze in Rotterdam is, The Zone of Interest. Hierin speelt ze Hedwig Höss, echtgenote van de langszittende kampcommandant van Auschwitz. Ze woonden met hun gezin vlak naast het kamp. Het is een rol die sommige Duitse actrices liever aan zich voorbij zullen laten gaan. Hoe verbeeld je de vrouw die verjaardagsfeestjes organiseerde terwijl op gehoorafstand mensen de dood werden ingejaagd en haar bloementuin bemestte met de as uit crematoria? Hüller durft het én kan het. Hoe dat eruitziet? Daarvoor kun je naar Rotterdam. En om de ‘actrice van het jaar’ te zien natuurlijk.

Sabeth Snijders is filmrecensent