Tv-recensie | Of ze bij VI balen van het succes van hun plaatsvervanger? ‘Hélène is één van ons!’

Alle jongens waren weer terug van vakantie maandagavond. Van Roosmalen & Groenteman en daarna de mannen van Vandaag inside. En bij beide programma’s zouden ze gaan „knallen”. Marcel van Roosmalen was in de vakantieweken naar een all inclusive in Mexico geweest, René van der Gijp was op Bonaire, Eus ook, Johan Derksen had het bij Londen gehouden. Waar Gijs was weet ik niet. En ze hadden er weer zin, of laten we zeggen, ze zagen er niet al te zeer tegenop.

Groenteman trapte af met de aankondiging dat het programma flink „linkser” zou worden, ze zouden ook meer vrouwen uitnodigen. Voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was beide. Het briefje van Marcel was er ook weer bij, de bak met nieuwtjes, de televisiefragmenten. Eén nieuwe rubriek, de minireportage van Marcel. Swipend door een fotogalerij op zijn telefoon vertelde hij over de eeuwig dichte brug tussen Wormer en Wormerveer. Liep nog niet helemaal lekker, want de eindtune van het programma klonk al toen hij nog halverwege was.

Spreiden, spreiden, spreiden had Van Roosmalen al gezegd, op maandagavond was de Eerste Kamer bijeen om te debatteren over de spreidingswet die ervoor moet zorgen dat alle Nederlandse gemeentes asielzoekers opvangen, en niet een paar gemeentes veel, zoals nu. Politiek verslaggever Merel Ek wist bij VI te vertellen dat alle Eerste Kamerleden stipt om half vier stopten met debatteren. Ze werden allemaal verwacht op de nieuwjaarsreceptie van de koning. Had het totaal niet zien aankomen, maar Johan vond óók dat de spreidingswet moest worden aangenomen. Eus vond hetzelfde, Wilfred idem. „Niet collegiaal, niet sociaal”, vonden ze, als gemeentes wegliepen voor hun verantwoordelijkheid. De gemeente Bloemendaal gunden ze alvast vijfduizend „kansloze asielzoekers”.

Een miljoen kijkers

Bij de voordeur van de studio hadden blijkbaar verslaggevers van ándere programma’s gestaan om de rentree van de VI-mannen te verslaan. Die belangstelling was hen matig bevallen, vooral omdat er gehoopt werd dat ze zouden balen van het succes van De Oranjewinter, het programma dat het hunne verving en bij vlagen meer dan een miljoen kijkers trok. Alsof ze daar jaloers op zouden zijn. Alsof ze Hélène Hendriks, de presentator, het succes niet zouden gunnen. Alsof ze daar met elkaar over gesproken zouden hebben in hun vakantieweken. Mensen denken dat we in vakantietijd doorlopend in contact met elkaar staan, zei Johan Derksen. Hij moest er niet aan denken. Wat mensen niet begrijpen, zei René van der Gijp: „Hélène is één van ons!” Ze is de vierde man aan tafel en als zij hun show in de Ziggo Dome houden, mag zij altijd mee. „Ze hoort bij ons.”

Wie ook bij hen hoort, althans dat dacht ik, is Noa Vahle (24), sportverslaggever. Onze Noa, noemen ze haar toch altijd? Als er ergens op de wereld een voetbaltoernooi is, doet ze bij VI verslag, en vaak genoeg zit ze er zomaar. Derksen begon ineens, uit het blauwe, een functioneringsgesprek óver haar, want zelf zat ze er niet bij. Ze had nooit in het blad van haar moeder moeten gaan staan – ze is de dochter van Linda de Mol, de naamgeefster van maandblad Linda en Linda.meiden, ze stond op de cover van het winterboek. „Niet goed voor haar carrière.” Noa’s deelname aan het „schijtlollige” programma Ik hou van Holland, gepresenteerd door haar moeder, vond hij niks en ze had ook niet aan tafel moeten gaan zitten bij De oranjewinter van Hendriks. Ze kwam over als een bakvis tussen die oude mannen, vond hij. Ze voegde niks toe. Dat vinden de mensen saai. Saai, zegt hij, is de hele familie De Mol. „Die ruiken allemaal naar spruitjes.”

Au. Is dat de prijs voor het „één van ons” zijn?

Correctie (16 januari): In een eerder versie stond dat Noa Vahle 23 is. Dat is aangepast.



Delen