Zaaddonoren verwekten veel meer kinderen dan toegestaan door administratieve fouten LUMC

Bij de zaaddonorbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn grote administratieve misstanden ontdekt bij een intern onderzoek. Het LUMC maakte dinsdag bekend dat van 80 van de in totaal 1.141 geregistreerde nakomelingen van zaaddonoren niet kan worden achterhaald wie de donor is omdat de registratiegegevens niet meer te vinden zijn. Daarnaast hebben negen donoren te veel kinderen verwekt: het maximum aantal kinderen per donor is 25, deze donoren verwekten er gemiddeld 44 per persoon. Eén van de donoren verwekte zelfs 90 kinderen.

Er zijn verschillende redenen waarom er een maximum aan het aantal kinderen per donor is gesteld. De voornaamste is om toevallige inteelt tussen halfbroers en halfzussen te voorkomen. Ook wil de overheid de kans op grootschalige verspreiding van genetische aandoeningen inperken.

Tussen Haarlem en Rotterdam

De zaaddonorbank in Leiden was tussen 1977 en 2004 actief. Het LUMC roept moeders die in die periode cliënt waren bij de zaaddonorbank op om zich te melden zodat kan worden nagegaan of zij en hun kinderen behoren tot de gedupeerde groep. De meesten van hen woonden destijds in het gebied tussen Haarlem en Rotterdam. Het LUMC biedt onder meer DNA-testen aan om te achterhalen hoeveel halfbroers en -zussen een nakomeling heeft en wie de vader is. Ook biedt het ziekenhuis nakomelingen de mogelijkheid om contact op te nemen met hun biologische vader. Die hoeft daar niet op in te gaan.

In een reactie schrijft het LUMC dat het zich bewust is dat „ouders, nakomelingen en donoren nu worden geconfronteerd met onrust en onzekerheid. De betrokkenen moeten een moeilijke en emotioneel belastende keuze maken om wel of geen verzoek tot informatie bij het LUMC in te dienen.”