De eerste 100 dagen van de Gaza-oorlog in beeld

7 oktober – De wereld wordt opgeschrikt door een onverwachte, grootschalige aanval van Hamas op Israël. De beelden van die zaterdag hebben zich inmiddels in het collectieve geheugen genesteld.

Hamas-militanten die in alle vroegte door de hoge hekken breken die Gaza sinds 1994 omringen.

Paragliders en raketten die door de lucht vliegen.

Een muziekfestival dat verandert in een nachtmerrie.

Terwijl het Israëlische leger probeert een tegenoperatie op touw te zetten, lopen Hamas-militanten Israëlische kibboetsen en steden onder de voet en ontvoeren talloze mensen naar de Gazastrook.

De brute aanval kost honderden mensen het leven. Hele families worden in hun huizen vermoord en ouders worden voor de ogen van hun kinderen doodgeschoten.

De aanval overrompelt het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten en op veel plekken duurt het uren voordat burgers geholpen worden. Maar al snel slaat Israël keihard terug. Nog voordat het Israëlische leger het grensgebied volledig heeft terugveroverd wordt duidelijk hoe hardvochtig en nietsontziend de reactie is.

Een Israëlische soldaat loopt door de puinhopen van het Supernova muziekfestival. 361 bezoekers van het festival werden gedood door Hamas.
Foto Aris Messinis / AFP


Verlaten auto’s nabij het terrein van het Supernova-festival. Bezoekers ontvluchtten de aanval te voet.
Foto Jack Guez / AFP
Een Israëlische vrouw huilt bij het lichaam van haar neef die is gedood tijdens de aanval op de zuidelijke stad Sderot.
Foto Baz Ratner / AFP


Een bebloed stapelbed in de kibboets Nir Oz na de aanval van Hamas op 7 oktober.
Foto Evelyn Hockstein / Reuters

9 oktober – Niet alleen bombardeert Israël de Gazastrook onophoudelijk om Hamas te vernietigen, twee dagen na de aanval wordt de Gazastrook volledig afgesloten van de buitenwereld. Geen voedsel, geen medicijnen, geen brandstof, geen drinkwater, niks komt de grens nog over. De 2,2 miljoen inwoners van Gaza zitten als ratten in de val.

De Gazastrook is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld en de Israëlische bombardementen maken hoge aantallen burgerslachtoffers. De ziekenhuizen in Gaza draaien overuren, terwijl de brandstof en medicijnen langzaam opraken.

Palestijnen rijden feestvierend door de straten van Gaza tijdens de Hamas-aanval op 7 oktober.
Foto Haitham Imad / EPA
Een grote rookwolk rijst op boven Gaza-Stad tijdens een Israëlische luchtaanval op 9 oktober.
Foto Mahmud Hams /AFP
Mensen lopen tussen het puin van een vernietigd gebouw in Gaza.
Foto Mohammed ABED / AFP
Palestijnen kijken naar een moskee in Khan Younis die is ingestort door Israëlische bombardementen op 8 oktober.
Foto Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


De bliksem slaat in terwijl de hemel ook oplicht door een brandend gebouw in Gaza-Stad op 9 oktober.
Foto Mohammed Abed / AFP

17 oktober – Op de tiende dag van de oorlog komt het nieuws dat het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza-Stad is gebombardeerd. Al snel ontstaat er grote verwarring over wat er is gebeurd. Van wie kwam de raket? Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen? De aanval staat symbool voor de informatieoorlog die zich ontvouwt parallel aan de fysieke oorlog. Op sociale media en in reguliere media worden bij alle berichten vraagtekens geplaatst.

Ziekenhuizen bevinden zich keer op keer in het hart van deze storm. Volgens Israël gebruikt Hamas de ziekenhuizen als toevluchtsoorden en commandocentra, met de patiënten als menselijk schild. Dokters uit Gaza verschijnen in de media om te verklaren dat de ziekenhuizen geen Hamas-bolwerken zijn en dat de Israëlische bombardementen vooral burgers raken.

De aanvallen op de ziekenhuizen en de rest van de bombardementen maken ook internationaal veel los. Veel westerse politici scharen zich in eerste instantie achter de Israëlische premier Netanyahu, maar er gaan ook mensen wereldwijd de straat op om op te roepen tot een staakt-het-vuren.

Een dokter zit buiten na de aanval op het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza-Stad op 17 oktober.
Foto Mohammed Saber / EPA


Gewonden worden naar het Al-Shifa ziekenhuis gebracht na de dodelijke aanval op het Al-Ahli-ziekenhuis.
Foto Ali Jadallah / Reuters
De kapel van het Al-Ahli-ziekenhuis na de aanval op 17 oktober.
Foto Mustafa Hassona / Reuters


Pers heeft zich verzameld op de binnenplaats van het Al-Ahli ziekenhuis nadat daar een raket insloeg.
Foto Mohammed Saber / EPA


De Palestijnse Inas Abu Maamar omhelst het lichaam van haar vijf jaar oude nichtje Saly, die is gedood tijdens een Israëlisch bombardement in de zuidelijke stad Khan Younis.
Foto Mohammed Salem / Reuters


Artillerie met witte fosfor ontploft boven een dichtbevolkt gebied in de Gazastrook op 5 november.
Foto Bashar Taleb / AFP

Een nieuwe fase

Enkele weken na de aanval van Hamas is het duidelijk dat de oorlog niet snel voorbij zal zijn. Dagelijks voert Israël zware bombardementen uit boven Gaza, waarbij duizenden mensen omkomen. Ook maakt Israël gebruik van witte fosfor, een zeer omstreden middel dat ernstige brandwonden en ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Terwijl mensen in Israël zich zorgen maken om de ruim tweehonderd gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden in de Gazastrook, maakt de Israëlische regering zich op voor een nieuwe fase in de oorlog.

Met borden en vlaggen nemen mensen deel aan een pro-Palestijnse demonstratie in Bandung op West-Java, na de aanval op het Al-Ahli ziekenhuis op 17 oktober.
Foto Dimas Rachmatsyah / Getty Images
Joodse activisten demonstreren voor een staakt-het-vuren in Washington DC in de Verenigde Staten.
Foto Celal Gunes / Getty Images
In de Jemenitische hoofdstad Sanaa komen Houthi’s samen voor een pro-Palestijns protest.
Foto Osamah Abdulrahman / Getty Images
Mensen nemen deel aan de ‘Samen voor Gaza’-demonstratie in Utrecht op 19 oktober.
Foto Mouneb Taim / Getty Images

27 oktober – Tanks rijden Noord-Gaza binnen. Na weken speculatie lijkt het grondoffensief van Israël dan echt begonnen.

De troepen omcirkelen Gaza-Stad, waarvan grote delen al verwoest zijn door eerdere bombardementen. De burgers die niet naar het zuiden zijn gevlucht zitten klem.

Ook in de rest van de Gazastrook wordt de situatie steeds schrijnender. Israël laat sinds 21 oktober weer vrachtwagens met hulpgoederen binnen bij de grens met Egypte, maar het is veel te weinig. In Gaza is gebrek aan alles en er dreigt een drinkwatercrisis.

Een Israëlische artillerie-eenheid rijdt naar de grens van de Gazastrook op 3 november.
Foto Atef Safadi / EPA
Israëlische soldaten staan naast een vernietigd gebouw in de Gazastrook op 8 november.
Foto Ohad Zwigenberg / AP


Op 21 oktober laat Israël voor het eerst hulpgoederen door bij de Egyptische grens.
Foto Samar Abu Elouf / The New York Times

Duizenden Palestijnen in de Gazastrook worden bedreigd met hongersnood en uitdroging. Mensen wachten bij vrachtwagens met hulpgoederen in de hoop een fles water te vangen. Video Reuters

Palestijnen rijden watertanks naar een ontzoutingsinstallatie om schoon drinkwater te halen.
Foto Mohammed Fayq Abu Mostafa / Reuters

Een belangrijk onderdeel van het grondoffensief is het onklaar maken van de tunnels van Hamas. De strijders maken gebruik van een uitgebreid tunnelnetwerk dat ook wel de ‘metro’ van Gaza wordt genoemd. Israël stuurt elite-eenheden de tunnels in of laat ze vollopen met water in de hoop Hamas zo uit te schakelen.

15 november – De aanvallen op de tunnels zijn niet zonder controverse. Zo valt Israël op 15 november het Al-Shifa-ziekenhuis aan. Het Al-Shifa is het grootste ziekenhuis van Gaza en behalve honderden patiënten schuilen er ook duizenden burgers. Volgens Israël ligt er onder het ziekenhuis een commandocentrum van Hamas.

Naast de aanvallen via het grondoffensief blijft Israël ook luchtbombardementen uitvoeren. Hierbij maakt het leger veelvuldig gebruik van extreem zware bommen van wel 900 kilo, waarbij de kans op burgerdoden veel groter is dan bij lichtere wapens. De schade is enorm. Niet alleen raakt meer dan de helft van de gebouwen in Gaza beschadigd, ook komen er vrijwel iedere dag tientallen Palestijnen om het leven, onder wie veel kinderen.

Israëlische soldaten lopen door een tunnel die volgens het Israëlische leger door Hamas bedoeld is om auto’s met Palestijnse strijders naar de grens te kunnen rijden voor een verassingsaanval.
Foto Amir Cohen / Reuters


Een gewonde Palestijnse vrouw met bloed en stof op haar gezicht omhelst een meisje na een aanval op Khan Younis op 15 november.
Foto Belal Khaled / AFP
De ziekenhuizen kunnen de talloze gewonden niet aan.
Foto Hatem Moussa / AP


Satellietbeeld toont een grote massa mensen die zich heeft verzameld in een poging om naar het zuiden van de Gazastrook te vluchten langs de evacuatieroute.
Foto Maxar Technologies.

 17 november – De exodus van Noord-Gaza is volledig op gang gekomen. Het overgrote deel van de Gazanen is ontheemd en de burgers die nog in het noorden van de Gazastrook zijn proberen massaal weg te komen.

Satellietbeelden tonen de enorme mensenmassa die staat te wachten bij een doorgang.

Het overgrote deel van de Gazanen is ontheemd en velen proberen hun toevlucht te zoeken in Zuid-Gaza.
Foto Mohammed Talatene / Getty Images
Palestijnse families vluchten met hun huisdieren naar het zuiden om de gevechten tussen Israël en Hamas te ontkomen.
Foto Mohammed Talatene / Getty Images

24 november – Na lange onderhandelingen in Qatar zijn Israël en Hamas het eens geworden over een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas laat vijftig Israëlische gijzelaars vrij in ruil voor honderdvijftig Palestijnen. Om de wapenstilstand te verlengen worden er vier dagen later nog eens twintig Israëliërs geruild voor zestig Palestijnen.

Een beeld uit een video van de Hamas-brigade Al Qassam. In de video, die verspreid werd op telegram, schudt de gegijzelde Yocheved Lifshitz (85) de hand van een Hamas-strijder voordat ze wordt overgedragen aan het Rode Kruis.
Foto Al Qassam brigades / AP


Israëlische soldaten staan bij een truck met vastgebonden en geblindoekte Palestijnse gevangenen in Gaza. Israël zegt dat het de mannen heeft gearresteerd in hun zoektocht naar Hamas-strijders in Noord-Gaza.
Foto Moti Milrod /Haaretz / AP


26 november – Terwijl de Gazastrook even op adem komt, verzamelen 50,000 mensen zich in Londen voor de Mars tegen Antisemitisme. Sinds het begin van de Gaza-oorlog is in veel landen het aantal antisemitische incidenten toegenomen.

Een demonstrant houdt een bord omhoog met de tekst ‘Blij om Joods te zijn in Frankrijk’ tijdens een protest tegen antisemitisme in Parijs.
Foto Telmo Pinto / Getty Images
In Londen lopen tienduizenden mensen mee in een demonstratie tegen oplaaiend antisemitisme.
Foto Susannah Ireland / Reuters

Dronebeelden tonen de enorme verwoesting in Gaza tijdens het staakt-het-vuren. De meerderheid van de gebouwen in Gaza is beschadigd of vernietigd sinds het uitbreken van de oorlog. Video Mohammad Fayq /Anadolu Agency/ Getty Images)

1 december – Het staakt-het-vuren wordt internationaal toegejuicht en zorgt voor een kort moment van rust, maar een week na het begin van de wapenstilstand breken er toch weer gevechten uit.

Het aantal vrachtwagens met hulpgoederen, dat tijdens het staakt-het-vuren was opgelopen, neemt weer af. Al snel vallen overal in Gaza weer bommen en tussen de restanten proberen overlevenden genoeg eten bij elkaar te zoeken voor hun families. Hulporganisaties kunnen de vraag niet aan en waarschuwen voor dreigende honger.

Vanuit de Israëlische stad Sderot is te zien hoe bombardementen Gaza-Stad in puin leggen. De meerderheid van de gebouwen in Gaza is beschadigd of vernietigd sinds het begin van de oorlog.Foto’s Hannibal Hanschke / EPA, Christophe Petit Tesson / EPA

Een video toont de schade na een Israëlische aanval op een woonwijk in Gaza.
Mohammad Fayq /Anadolu Agency/Getty Images

Een Palestijnse vrouw houdt haar kind vast nadat een Israëlisch bombardement haar wijk in Rafah heeft geraakt.
Foto Fatima Shbair / AP


Palestijnen staan in de rij voor een gratis maaltijd in de stad Rafah. Internationale hulporganisaties maken zich zorgen over de oplopende tekorten aan voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen.
Foto Fatima Shbair / AP

De Gaza-oorlog is ook een buitengewoon dodelijk conflict voor journalisten. Er zijn tientallen Palestijnse journalisten en medewerkers van de media omgekomen. Hoewel Israël blijft ontkennen dat het doelbewust journalisten zou liquideren, wordt die beschuldiging van verschillende kanten geuit. Op meerdere momenten kwamen journalisten om bij doelgerichte aanvallen terwijl zij duidelijk te herkennen waren als pers.

„De Israël-Gaza oorlog is het dodelijkste conflict voor journalisten dat het Committee to Protect Journalists ooit heeft gevolgd”, verklaarde voorzitter van de organistatie Jodie Ginsberg.
Foto Bassam Masoud / Reuters


Israël heeft aangekondigd een nieuwe fase van de oorlog in te gaan. Hierbij zou het overgaan van „de fase van intensieve manoeuvres” naar „andere types van speciale operaties”.
Foto Amir Cohen / Reuters

2 januari – Als het nieuwe jaar aanbreekt, kondigt Israël aan dat het zijn troepen uit Gaza deels terug gaat halen. Hamas is grotendeels vernietigd in Noord-Gaza, zegt Israël en het leger maakt zich op voor een nieuwe fase in de oorlog, met minder luchtbombardementen en minder grondtroepen.

Voorlopig blijft Israël echter bombarderen, ook in het overvolle zuiden van de Gazastrook waar honderdduizenden ontheemde Palestijnen heen zijn gevlucht.

Maar bommen zijn niet het enige wat de Gazanen bedreigt. De honger grijpt om zich heen en veel mensen wonen in geïmproviseerde tenten. Door de overbevolking, de waterschaarste en de overbelaste rioolwaterzuiveringsinstallaties breken er ziektes uit.

Palestijnen staan in de rij om hun kinderen te laten vaccineren tegen ziektes. Recentelijk zijn er weer vaccins de Gazastrook binnengekomen als onderdeel van de hulpkonvooien. Veel kinderen zijn ongeveer drie maanden te laat voor hun vaccinatie.
Foto Fatima Shbair / AP


Een Palestijnse vrouw zit in een geïmproviseerde tent buiten een ziekenhuis in de stad Khan Younis op 31 december.
Foto AFP
De zuidelijke stad Rafah is overvol. In de stad van 300.000 inwoners zijn sinds het begin van de oorlog zo’n miljoen mensen aangekomen.
Foto Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


Een satellietbeeld toont de volle tentenkampen in Rafah, vlakbij de Egyptische grens.
Foto AFP

De oorlog duurt nu al 100 dagen en blijft slachtoffers maken.

Op 7 oktober zijn er 1.139 mensen in Israël gedood. Ruim 500 soldaten zijn omgekomen tijdens de gevechten.

In de Gazastrook zijn 23.357 Palestijnen omgekomen.

Bijna 60.000 Palestijnen raakten gewond. Zo’n 8.000 Palestijnen liggen nog onder het puin.

Iedere dag loopt de dodenteller verder op.

Israëlische soldaten dragen de kist van sergeant Sufian Dagash (21) tijdens zijn begrafenis. Dagash was een kwam om op 3 januari, tijdens het grondoffensief in de Gazastrook.
Foto Ohad Zwigenberg / AP


Palestijnen rouwen om familieleden die zijn omgekomen tijdens een Israëlisch bombardement in de stad Khan Younis op 20 december.
Foto Mohammed Dahman / AP


Orin Ganz Zach verloor haar dochter tijdens de aanval op het Supernova muziekfestival. Haar lichaam werd op 15 december gevonden tijdens een operatie van het Israëlische leger in Gaza.
Foto Oren ZIV / AFP
De weduwe van Al-Jazeera journalist Hamza Wael Dahdouh wordt ondersteund door een familielid. Dahdouh werd gedood tijdens een Israëlische luchtaanval op Rafah op 7 januari.
Foto AFP