Feyenoord speelt gelijk in eigen stadion, PSV loopt verder uit in Eredivisie

Prolongatie van de landstitel is nog verder weg voor Feyenoord. De Rotterdammers verspeelden bij de hervatting van de competitie direct punten. NEC verliet De Kuip met een gelijkspel: 2-2. PSV won een dag eerder ook de zeventiende competitiewedstrijd en heeft halverwege het seizoen 12 punten voorsprong op eerste achtervolger Feyenoord. Het kwam in het verleden nauwelijks voor dat een koploper zo’n ruime voorsprong nog uit handen gaf.

Het puntenverlies voor Feyenoord was onnodig. Trainer Arne Slot zag dat zijn elftal voor rust veel sterker was dan NEC, dat speelde zonder Elayis Tavsan. De aanvaller is dicht bij een overgang naar een andere club. Na ruim een kwartier opende Feyenoord de score. Javairô Dilrosun, die voor de tweede keer dit seizoen in de Eredivisie in de basis startte, krulde de bal in de verre hoek: 1-0. Het betekende zijn eerste doelpunt deze competitie.

NEC moest zich beperken tot tegenhouden. Feyenoord gaf de Nijmegenaren niet de gelegenheid om van achteruit op te bouwen. Het wachten was op de tweede treffer en die viel na een half uur. Na goed voorbereidend werk van Mats Wieffer passeerde topscorer Santiago Giménez keeper Jasper Cillessen. De Mexicaan staat halverwege de competitie op negentien treffers. Dat zijn er net zoveel als Xavi Simons en Anastasios Douvikas er vorig seizoen in de hele competitie maakten. De voormalige spelers van PSV en FC Utrecht deelden toen de topscorerstitel.

Quinten Timber liet kort voor rust een grote kans op een derde treffer liggen. De middenvelder schoot van dichtbij over. NEC sloeg in de blessuretijd bij een vrije trap, uit het niets, wel toe. De Japanner Koki Ogawa legde de bal met zijn hoofd goed opzij naar Dirk Proper: 2-1.

Ook na rust was Feyenoord beter. NEC sloeg uit een counter toe. Doelman Justin Bijlow verkeek zich in de 53e minuut op een schot van de Deen Magnus Mattsson: 2-2. Feyenoord had nog genoeg tijd om de overwinning alsnog veilig te stellen. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen de Rotterdammers wedstrijden vaak in de slotfase beslisten, viel de bal nu telkens net niet goed. Wieffer was met een schot net naast het dichtst bij een doelpunt, maar NEC hield stand. (ANP)