Met De School verliest Nederland haar meest toonaangevende nachtclub

Dat het tien uur ’s ochtends is, daar merk je in de kelder van nachtclub De School niets van: het is aardedonker, vol en het ruikt naar een nacht zweten. De club heeft de afgelopen acht jaar in een oud LTS-gebouw in Amsterdam-West gehuisd, en dit weekend is zijn zwanenzang. Een weekender: een non-stop feest van vrijdagavond tot maandagmiddag.

Bezoekers willen de club maar wat graag een laatste groet brengen, blijkt in de rij. Op zondagmiddag is hij zeker 150 meter lang. De club staat erom bekend. Met een beetje pech sta je meer dan vijf uur in de kou te wachten. Waarom hebben mensen dat ervoor over? Wat maakt deze plek zo speciaal?

In 2016 werd De School opgericht door het team achter de Amsterdamse clubs Trouw en 11. De afgelopen acht jaar was het de meest toonaangevende nachtclub van Nederland. Met een messcherp en gevarieerd programma: techno, house, trance, disco, alles kwam voorbij. Een boeking in De School was een kwaliteitsstempel, ongeacht welk genre een dj draaide.

De line-up blijft tijdens het slotweekend geheim. Pas bij binnenkomst krijgen bezoekers een tijdschema, met daarop veel dj’s die een bijzondere band hebben met De School. Dj’s als Elias Mazian en Fafi Abdel Nour zijn er groot geworden. Voor Job Jobse en KI/KI, dj’s die inmiddels enorme festivaltenten en internationale clubs vullen, bleef De School een favoriete plek.


Lees ook
Dit artikel over nachtclubs tijdens de pandemie

<strong>Club Church</strong> is dé gayclub in de Amsterdamse Kerkstraat.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/met-de-school-verliest-nederland-haar-meest-toonaangevende-nachtclub.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De sfeer op de dansvloer en in de dj-booth is emotioneel. Er zijn veel omhelzingen, enkele tranen, ontroerende platen. Op de begane grond sluit Shanti Celeste haar set af met ‘I Feel Love’ van Donna Summer, terwijl langs grote ramen achter haar de auto’s op de A10 voorbijflitsen. Als Interstellar Funk in de kelder kiest voor ‘Enjoy The Silence’ van Depeche Mode, houden meerdere bezoekers het niet droog. </p>
<h2 class=Camera afgeplakt

Die kelder is een van de magische ingrediënten van De School. Dit is een van de weinige nachtclubs in Nederland waar het écht donker is. Donker genoeg om je onzekerheden te vergeten en helemaal op te gaan in het moment. Je mag in De School geen foto’s maken. Je telefooncamera wordt met een stickertje afgeplakt. Om de privacy van bezoekers te beschermen en om niet af te leiden van waar het echt om gaat: de muziek.

De School wilde een veilige(re) plek zijn voor bezoekers, een dansvloer zonder ijdelheid of machogedrag, een progressieve gemeenschap van echte muziekliefhebbers. In 2020 werd De School echter onderwerp van een heftige online discussie over inclusie en racisme. Kritische bezoekers vonden het team te wit, en zagen dat terug in de programmering en het deurbeleid. Door de coronapandemie kwam de club financieel in zwaar weer, met sluiting tot gevolg. In 2022 werd De School heropend, met een compleet nieuw en diverser team.

Clubbers vragen zich af waar ze heen moeten, nu steeds meer plekken verdwijnen

Het succes keerde terug: weer stonden elk weekend lange rijen voor de deur, en bijzondere dj’s in de booth. Maar de oude LTS was vanaf het begin al een tijdelijke locatie. Er komen woningen voor in de plaats. Daarmee is De School de zoveelste Nederlandse club die sluit: vorig jaar al Weelde in Rotterdam en Marktkantine in Amsterdam, en ook het Rotterdamse Poing viert binnenkort haar laatste feestje.

Clubbers vragen zich af waar ze heen moeten, nu steeds meer plekken verdwijnen of verbannen worden naar verdere uithoeken buiten stadscentra. Toch geven ze het nog niet op: de organisatie van De School heeft al aangegeven een nieuwe club te willen openen.

Maar voor nu is het toch een afscheid. De zwarte kleding waar de gemiddelde De School-bezoeker zich in hult, krijgt dit weekend een nieuwe betekenis. Toch is er op de dansvloer vooral ontlading en saamhorigheid in plaats van verdriet: nog een laatste keer samenzijn op deze plek en je helemaal laten gaan in het donker.

Een lange rij wacht op entree voor het laatste weekend van De School. Foto Simon Lenskens