Chaotische eerste maand voor Tusk

Geen dag in de Poolse politiek gaat geruisloos voorbij. Wie had verwacht dat de machtswisseling soepel zou verlopen, komt bedrogen uit. Nadat premier Donald Tusk half oktober de verkiezingen won van de radicaal-rechtse PiS-partij begon het gevecht om de macht pas echt. En niet alleen met woorden.

In de dagen voor Kerst zette Tusk de publieke zender TVP voor even op zwart. De leiding werd op dat moment op staande voet ontslagen en PiS-gezinde presentatoren werden vervangen door nieuwe.

Als reactie bezette PiS-leider Jarowslaw Kaczynski het gebouw van de tv-zender. Terwijl de machtswisseling bij TVP nog loopt, werden deze week twee PiS-politici gearresteerd. Ze waren in 2015 al veroordeeld voor machtsmisbruik maar werden jarenlang beschermd dankzij presidentiële gratie. Ook daar kwam Kaczynski weer in beeld: hij meldde zich bij de gevangenispoorten om zijn twee partijgenoten te bevrijden. Tevergeefs.

Tienduizenden PiS-aanhangers trokken donderdag naar Warschau om te demonstreren tegen de hervorming van de publieke omroep. En dat terwijl Tusk nog maar een maand aan de macht is. De arrestatie van de twee parlementsleden en de hervormingen bij TVP zijn nog maar het begin van een grotere strijd om acht jaar PiS-beleid terug te draaien en de rechtsstaat te herstellen. Dat laatste is nodig om tientallen miljarden euro’s vrij te krijgen van de Europese Unie, die bevroren waren om de vorige regering te straffen.

Media

Tijdens een live-uitzending hoorde TVP-presentator Adrian Borecki in zijn oortje dat hij moest stoppen met zijn agro-nieuwsuitzending. Het was 20 december, een week nadat Tusksregering geïnstalleerd was. „Dit is nooit eerder gebeurd in de Poolse geschiedenis”, zei hij vlak voordat hij de studio uitliep. Het beeld ging even op zwart, waarna een natuurdocumentaire werd uitgezonden.

Achter de schermen werd op datzelfde moment de leiding ontslagen van TVP, persbureau PAP en Polskie Radio. De directeuren werden vervangen, oude presentatoren verdwenen van het beeld en een dag later werd een nieuw journaal uitgezonden met nieuwe presentatoren.

Jarenlang stond TVP bekend als spreekbuis van de PiS-regering. Met snoeiharde aanvallen op toenmalig oppositieleider Tusk en onheilspellende beelden van bootvluchtelingen en migranten boezemde de tv-zender jarenlang angst en haat in. Het beleid van PiS werd juist de hemel in geprezen. „We maakten ergere propaganda dan onder het communisme”, gaf een TVP-programmamaker toe na de door PiS verloren verkiezingen. Die propaganda werkte door in de samenleving; tijdens de verkiezingscampagne werden verscheidene politici fysiek aangevallen.

De vraag is of Tusk er goed aan heeft gedaan om TVPiS – zoals de zender in de volksmond wordt genoemd – zo snel en rigoureus te transformeren. Critici zeggen dat Tusk nu hetzelfde doet wat PiS acht jaar geleden deed toen ze aan de macht kwam: buiten de wet om de TVP-top vervangen door eigen mensen. Mensenrechten-ngo Helsinki Committee heeft „ernstige juridische twijfels”, omdat de overname in strijd zou zijn met de grondwet en Europese normen.

PiS laat zich TVP ook niet zomaar afpakken. Nadat Kaczynski samen met andere PiS-politici het gebouw probeerde te bezetten, vetode president Andrzej Duda – een PiS-sympathisant – de begroting van de nieuwe regering vanwege de veranderingen bij de publieke media. Daarmee maakte Duda het voor de regering moeilijker om op tijd met een sluitende begroting te komen. In reactie besloot de mediaminister, als aandeelhouder van TVP, de zender onder een soort curatele te plaatsen om de reorganisatie te kunnen doorzetten.

TVP zendt nu weer het nieuws uit. Maar een deel van de omroep wordt nog steeds beheerd door PiS-sympathisanten. Zo is het X-account van de zender in hun handen, waar ze moord en brand schreeuwen over de hervormingen. Andere PiS-sympathisanten van TVP zijn vertrokken naar TV Republika, een commerciële zender, die meteen in opspraak kwam doordat commentatoren op de zender voorstelden om toekomstige migranten naar Auschwitz te sturen. PiS mag de publieke omroep kwijt zijn, hun harde taal hebben ze niet verloren.

Rechtspraak

De chaotische hervormingen van de publieke zender zijn afgelopen week ondergesneeuwd door het nieuws over de arrestatie van de twee PiS-politici. Het gaat om de parlementariërs Mariusz Kaminski en Maciej Wasik. In 2015 werden ze veroordeeld voor onder meer het afluisteren van een politieke tegenstander tijdens de eerste regeerperiode van PiS (2005-2007). Ze kregen gratie van president Duda, waardoor ze aan het werk konden als respectievelijk minister en staatssecretaris in het laatste PiS-kabinet. In december oordeelde een rechtbank dat de gratieverlening niet legitiem was en kwam er een arrestatiebevel.

Die arrestatie verliep zoals alles nu in Polen verloopt: chaotisch. De twee politici sloten zich op in het presidentieel paleis, hopend dat hij hun bescherming zou bieden. Zodra Duda het paleis verliet voor een afspraak buiten de deur, kwam de politie binnen en arresteerde het duo. Inmiddels zijn de twee oud-bewindslieden in hongerstaking gegaan in de gevangenis. President Duda kondigde donderdag aan de twee politici opnieuw gratie te willen verlenen.

Verwacht wordt dat nog vele rechtszaken zullen volgen over machtsmisbruik en corruptie bij PiS. Gemakkelijk zal dat niet gaan. De rechtspraak in Polen heeft namelijk twee gezichten. Aan de ene kant staan juristen van afdelingen en commissies die benoemd zijn door PiS. Deze PiS-sympathisanten en zogenoemde ‘neo-rechters’ zijn volgens verschillende EU-juristen niet rechtmatig gekozen. Toch doen zij dagelijks uitspraken, zoals de afgelopen weken over de volgens hen illegale overname van TVP en onwettige arrestatie van de twee PiS-bewindslieden.

Aan de andere kant zijn er de rechters die er al waren voordat PiS in 2015 opnieuw aan de macht kwam. Beide kampen werken onder verschillende afdelingen bij dezelfde instellingen, wat ertoe leidt dat ze uitspraken over en tegen elkaar doen. Zo kunnen politici schermen met tegengestelde vonnissen. Poolse kranten moeten dagelijks pagina’s vullen om het allemaal begrijpelijk te maken voor de lezers.

Aan minister van Justitie Adam Bodnar, oud-ombudsman, de taak om de rechtspraak te hervormen. Hij heeft aangekondigd hiervoor de tijd te nemen en het zorgvuldig te doen; hij weet dat hij de rechtsstaat niet kan herstellen door hem zelf te schenden. Voor de hervormingen is nieuwe wetgeving nodig, maar ook daar zal hij president Duda tegenkomen met diens veto-recht. Diens ambtstermijn loopt in 2025 af.

De voorzitter van de Sejm, het Poolse lagerhuis, besloot deze week alle vergaderingen op te schorten vanwege alle reuring.

Abortus, homohuwelijk

De komende weken zullen nog veel opstootjes volgen, aangezien topmensen bij staatsbedrijven en culturele en overheidsinstellingen vervangen zullen worden. Over die posities en de hervormingen bij de publieke media en de rechtspraak zijn de coalitiepartijen van Tusk het eens. Ook zal de regering voorlopig niet morrelen aan de kinderbijslag en extra pensioenuitkeringen – politieke beloftes waarmee PiS eerder verkiezingen won. Bovendien heeft Tusk beloofd de lerarensalarissen per direct met 30 procent te verhogen.

Maar na deze chaotische wittebroodsweken zal zijn regering ook besluiten moeten nemen over gevoeliger onderwerpen, zoals de afzwakking van het abortusverbod en het homohuwelijk. De coalitie bestaat uit een ideologische waaier van partijen, van uitermate links tot conservatief-rechts. Niet alleen PiS zal de regering aanvallen op deze onderwerpen, de coalitiepartijen zullen ook onderling een harde strijd voeren.

Bovendien moet Tusk zijn hoge verwachtingen snel waarmaken, want in april volgen lokale verkiezingen. Wil Tusk echt iets teweeg brengen dan moet zijn regering ook de presidentsverkiezingen in 2025 winnen en zijn stemmers niet van zich vervreemden. Zelf klaagt Tusk niet: „Dacht iemand echt dat deze baan licht, makkelijk en plezierig zou zijn? Nee, het wordt zwaar, moeilijk en onaangenaam voor een bepaalde tijd”, schreef hij opX.

Alle chaos heeft er in ieder geval voor gezorgd dat politiek weer sexy is in Polen. Het YouTube-kanaal van de Sejm is immens populair in Polen. De inauguratie van het kabinet-Tusk werd al in bioscopen en online door vier miljoen mensen bekeken. En die populariteit houdt aan: dagelijks kijken honderdduizenden mensen naar de urenlange debatten en commissievergaderingen die nog wel doorgaan. Sejmflix, wordt het al genoemd. De huidige Poolse politiek is misschien ook wel spannender dan de gemiddelde serie op Netflix.