Wat vindt NRC | Ook Nederland is stil over recordaantal vermoorde journalisten

De twee Palestijnse journalisten Hamza Al-Dahdouh en Mustafa Thuraya reden in het zuiden van de Gazastrook, een gebied dat als veilig werd bestempeld door het Israëlische leger, toen hun auto werd geraakt door twee Israëlische raketten. Beide mannen waren op slag dood, een derde passagier en tevens journalist Hazem Rajab raakte ernstig gewond.

Al-Dahdouh werkte voor Al Jazeera, net als zijn vader Wael Al-Dahdouh, die bureauchef is in Gaza voor het Arabische nieuwsmedium. De vader, Wael, werd al eerder symbool van het geweld tegen journalisten en onschuldige burgers dat dagelijks plaatsvindt in Gaza: in oktober werden zijn vrouw, twee kinderen en een kleinkind getroffen door een Israëlische luchtaanval in het vluchtelingenkamp waar ze verbleven. Vorige maand raakte hij zelf gewond door toedoen van een Israëlisch bombardement op een door de VN geleide school die dienst deed als schuilplaats. Zijn cameraman Samer Abu Daqqa kwam daarbij om het leven.

Het zijn geen incidenten. Sinds Hamas op 7 oktober Israël aanviel en Israël besloot met grof geschut terug te slaan, werden er naast ruim 22.800 Palestijnen (in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever) en 1.200 Israëliërs ook 79 journalisten vermoord. Onder hen zijn 72 Palestijnse journalisten, vier Israëlische en vier Libanese journalisten. Zestien journalisten raakten gewond, drie journalisten zijn vermist. 21 journalisten werden opgepakt.

En dit zijn alleen de gevallen die bij het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) zijn gerapporteerd. Gazaanse media schatten het aantal zelfs boven de honderd.


Lees ook
Bij Gaza-oorlog komen uitzonderlijk veel verslaggevers om, ‘dodelijkste oorlog voor journalisten’

Al Jazeera's bureauchef in Gaza, Wael Al-Dahdouh, omhelst zijn dochter terwijl hij rouwt om het lichaam van zijn zoon Hamza Wael Al-Dahdouh, ook journalist bij Al Jazeera, tijdens zijn begrafenis, nadat hij zondag was omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op Rafah in de Gazastrook.

Op papier zijn het droge cijfers, maar daarachter schuilt groot drama. Menselijk leed, in de eerste plaats. Maar deze aantallen gaan verder dan dat: het is ook een schokkende aanval op de persvrijheid. Volgens het CPJ is de periode sinds 7 oktober de dodelijkste voor journalisten sinds 1992, het jaar dat de organisatie begon met cijfers bij te houden.

En dat terwijl er zonder deze moedige journalisten ter plaatse niemand zou zijn om de wereld te vertellen welke verschrikkingen plaatsvinden in Gaza. En welke gevolgen dat heeft voor de vele onschuldige burgers die daar opgesloten zitten – omdat ze zich van Israël al jaren niet vrij mogen bewegen. Eerder al waarschuwde het CPJ dat de wereld „een venster op de realiteit” verliest. Ook blijft Israël buitenlandse journalisten pertinent toegang weigeren tot Gaza om onafhankelijk verslag te doen.

Israël zegt niet doelbewust te mikken op journalisten. Maar dat is steeds minder geloofwaardig gezien de hoge aantallen en de omstandigheden waaronder journalisten worden gedood – de slachtoffers zijn vrijwel altijd duidelijk herkenbaar als journalist door het dragen van helmen en kogelwerende vesten met in hoofdletters het woord ‘press’ erop.

Terwijl westerse overheden en media veel amok maken als journalisten elders in de wereld worden gedood door (autocratische) regimes, blijft het over de hoge aantallen vermoorde Palestijnse journalisten pijnlijk stil. Ook in Nederland.

Nederland mag een bondgenoot van Israël zijn, ook vrienden moet je aanspreken op onacceptabel gedrag, zeker als het gaat om mensenlevens. Dat geldt voor journalisten én voor de vele onschuldige burgers die nog iedere dag worden gedood.


Lees ook
‘Een scherfvest beschermt geen enkele journalist in Gaza. We wachten op onze beurt om te sterven’

Al-Jazeera correspondent Wael Al-Dahdouh (midden) bidt bij de lijken van zijn gezin.