Markante ondernemer die bijna de cel in ging

Arie van der Valk, die met zijn broer de grondlegger was van het enorme Van der Valk-concern, gold als mediaschuw. Maar tijdens een groot belastingfraudeproces halverwege de jaren negentig, kon Nederland opeens uitgebreid kennismaken met de ondernemer.

Arie van der Valk bleek een opmerkelijke verdachte. Jaarrekeningen lezen, dat deed hij nooit – geleerd van zijn vader, verklaarde hij. Ben en Lukas van der Valk waren zijn „domste twee” zoons. En als hij iets zou mogen overdoen? „Ach, misschien een andere vrouw, geen tien kinderen”, aldus krantenverslagen uit die tijd.

Vrijdag maakte de familie Van der Valk bekend dat Arie in zijn woonplaats Voorschoten is overleden op 94-jarige leeftijd. Van der Valk bouwde samen met zijn broer Gerrit de hotel- en restaurantketen uit tot een van de grootste horecaconcerns van Nederland. Het is dankzij de twee broers dat het bijna onmogelijk is over de snelweg te rijden zonder ergens de karakteristieke toekan tegen te komen, het logo van de keten.

Arie van der Valk werd geboren in een gezin van twaalf kinderen. Zijn vader, Martien van der Valk, legde de basis voor het huidige concern, door verschillende slechtlopende hotel-restaurants over te nemen. Maar het waren Arie en zijn broer Gerrit die het motelconcept in de Verenigde Staten als gat in de markt zagen en vanaf de jaren vijftig naar Nederland brachten: dicht bij snelwegen, dat werd de strategie.

Ze openden hun eigen zaken, in plaats van slechts overnames te doen. Hun oorspronkelijke doel: een hotel voor elk van hun kinderen, zeventien in totaal. Soms kregen die pas kort van tevoren te horen waar ze gingen wonen, Gerrit hield in het oog waar een zaak beschikbaar kwam. En dan elk jaar verantwoording afleggen bij financiële man Arie. Dat werkte de concurrentiedrift tussen de kinderen flink in de hand, noteerde NRC in 2018: iedereen wilde de beste zijn.

Kindjes kunnen glazen spoelen

De Van der Valk-familie vergroeide door deze strategie met de keten. De grote gezinnen woonden in de hotels. De mannen waren directeur van vestigingen, maar iedereen werkte mee, van vrouwen tot jonge kinderen: als de kindjes kunnen staan, kunnen ze ook glazen spoelen, was het adagium van Martien van der Valk.

Zelf hield Arie kantoor in de eerste vestiging in Voorschoten, De Gouden Leeuw, waar hij ook de centrale inkooporganisatie huisvestte. In 1956 namen de broers vogelpark Avifauna over, waarna de toekan het symbool werd van Van der Valk. Dat leek Gerrit en Arie een beter idee dan een valk, vanwege de associatie die dat nog kon oproepen met nazi-Duitsland.

In de jaren negentig liep het mis. De FIOD ontdekte dat Van der Valk belastingfraude pleegde en deed in 1994 invallen bij verschillende vestigingen. Omzetten zouden kunstmatig laag zijn gehouden en premies niet betaald. Arie meldde zichzelf bij de politie en zat drie dagen in voorarrest. Daarna volgde een maandenlang fraudeproces waarin hij als financiële man een hoofdrol speelde.

Tijdens de zittingen probeerde Arie uit te stralen dat hij juist nergens van wist en dat elk van zijn kinderen de eigen vestiging runde. „Iedereen zorgt voor zijn eigen bedrijf en moet dat werk goed doen. Ik kom daar nooit. Hoe kan ik die dan leiding geven?” Tegelijkertijd gaf hij toe dat hij soms vestigingen niet meer liet beleveren als ze het financieel niet goed deden.

Bot en warrig

Journalisten op de zitting verbaasden zich over de botte en warrige houding van de op dat moment 65-jarige Van der Valk. Hij gooide zijn twee zoons Ben en Lukas voor de bus. Op een vraag antwoordde hij: „Dat zegt me niks, dat zou ik na moeten kijken, maar dat doe ik niet.” Na afloop van een zittingsdag zei Van der Valk tegen een neef met wie hij ruzie had dat het „alleen maar om de poen” ging.

In eerste instantie werd Van der Valk veroordeeld tot een voorwaardelijk celstraf en kreeg het hele bedrijf een miljoenenboete. In hoger beroep bleef daar alleen nog de boete van over. Ook betaalde het concern alsnog 213 miljoen euro aan de Belastingdienst.

De kwestie zou er uiteindelijk voor zorgen dat het concern werd opgesplitst. De ingewikkelde structuur vol familieleden, geldstromen en bv’s viel niet meer te verantwoorden. Er kwamen op instigatie van de huisadvocaat negen takken, zogenoemde ‘staken’.

De rol van Arie was daarmee voor een deel uitgespeeld. Maar de Voorschoten-tak, van Arie en zijn zoons, zou het meest ambitieus blijven, en flink veel hotels blijven bouwen. Dat leidde regelmatig tot onmin met andere takken: het is geen geheim dat de verschillende Van der Valk-delen elkaar soms in de rechtbank bevochten. Daarbij ging het met name om nieuwe vestigingen die te dicht op bestaande locaties zouden liggen. Inmiddels zijn er meer dan honderd Van der Valk-hotels, onder meer in de Nederlandse Antillen, Duitsland en de Verenigde Staten.

Gerrit van der Valk overleed in 2009, en Aries zoon Lukas stapte vorig jaar zelf uit het leven. Over Arie, die een geschat vermogen had van enkele honderden miljoenen euro’s, was in zijn laatste jaren weinig bekend. Kleinzoon Steve zei in 2018 tegen NRC dat zijn grootvader in Voorschoten bij de Gouden Leeuw tot op hoge leeftijd nog graag achter zijn bureau het geld in de kas bleef tellen.