Oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie heeft zich woensdag teruggetrokken uit de Republikeinse voorverkiezing voor het Amerikaanse presidentschap. Dat melden internationale persbureaus. Erg kansrijk was Christie, die zich verzette tegen oud-president Donald Trump, niet om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Een peiling van Ipsos en Reuters van dinsdagavond toonde dat hij slechts op 2 procent steun van Republikeinen kon rekenen.
„Mijn doel is nooit geweest om slechts een stem te zijn tegen de haat, verdeeldheid en het egoïsme van wat onze partij onder Donald Trump is geworden”, zei Christie tijdens een bijeenkomst in de staat New Hampshire. „Ik heb altijd gezegd dat als er in deze race een moment zou komen waarop ik geen pad meer kon zien om genomineerd te worden, ik eruit zou stappen.” Daarna maakte hij bekend te stoppen. Of hij een van de andere kandidaten steunt, zei Christie er niet bij.
De Republikeinse voorverkiezingen beginnen komende maandag officieel met de zogeheten Iowa Caucuses. Dat is traditioneel de eerste staat die iedere vier jaar een verkiezingswedstrijd houdt. Momenteel zijn oud-VN ambassadeur Nikki Haley en gouverneur van Florida Ron DeSantis de twee belangrijkste kandidaten die nog in de race zijn om voorloper Donald Trump te verslaan, hoewel ook zij in peilingen tientallen procentpunten achterstaan op de oud-president. Haley en DeSantis gingen woensdagavond, vlak nadat Christie zijn vertrek had aangekondigd, met elkaar in debat. Trump deed niet mee, maar was op hetzelfde moment op een ander kanaal te zien.
Lees ook Strafzaken leveren Trump mediaspektakel en slachtofferschap, de twee pijlers van zijn politieke carrière
Met een radicale ommezwaai in zijn buitenlandse beleid heeft de Amerikaanse president Trump besloten Oekraïne te voorzien van nieuwe wapens en munitie voor de oorlog tegen Rusland.
Trump maakte de nieuwe wapenleveranties maandag bekend na een ontmoeting in het Witte Huis met de secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte. „We gaan kwalitatief hoogwaardige wapens maken, en die worden naar de NAVO gestuurd”, zei Trump. De Amerikaanse president onderstreepte dat de NAVO-lidstaten zullen betalen voor de wapens en munitie, niet de Amerikaanse belastingbetaler.
Volgens Rutte betekent dit dat „Oekraïne de beschikking krijgt over enorme hoeveelheden militair materieel, zowel voor de luchtverdediging, maar ook voor raketten, munitie, etc”. Meer details gaven Trump en Rutte niet. De secretaris-generaal voegde eraan toe dat de deal de militaire paraatheid van de VS zelf niet in gevaar brengt.
Snelheid is van het grootste belang
De secretaris-generaal van de NAVO noemde onder meer Nederland, Duitsland, Finland, Canada, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken als landen die de Amerikaanse wapens zullen kopen voor Oekraïne. „Snelheid is van het grootste belang”, zei Rutte. De aanstaande wapenleveranties zouden Poetin opnieuw aan het denken moeten zetten over vredesonderhandelingen, aldus Rutte.
Patriots
Patriot-luchtafweersystemen en de bijbehorende PAC-3 onderscheppingsraketten vormen het hart van de leveranties; hiermee kan Oekraïne zijn bevolking beter beschermen tegen Russische aanvallen met ballistische raketten, die bijna dagelijks dodelijke slachtoffers eisen. Nieuwe luchtafweerraketten voor de Oekraïense Patriotbatterijen moeten volgens Trump „binnen enkele dagen” in Oekraïne zijn.
Dat Trump wapens naar Oekraïne wil sturen betekent een aardverschuiving in zijn buitenlandbeleid. Tot nu toe weigerde hij de Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne te verlengen.
Trump dreigde maandag verder „zeer zware importheffingen” te zullen opleggen aan de handelspartners van Rusland als het Kremlin niet binnen vijftig dagen instemt met een vredesregeling voor Oekraïne. De Amerikaanse president, die opnieuw zei „zeer teleurgesteld” te zijn in Rusland, denkt aan heffingen van ten minste 100 procent aan landen die producten als olie of gas importeren uit Rusland, zoals China en India. De oorlogseconomie van president Poetin drijft voor het leeuwendeel op olie-exporten.
Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, op bezoek bij president Trump in het Witte Huis, maandag. Foto Evan Vucci/AP
Het is voor het eerst dat Trump instemt met de levering van nieuwe wapens aan Oekraïne sinds hij begin dit jaar terugkeerde in het Witte Huis. De Amerikaanse leveranties van onder meer granaten en luchtafweerraketten die de afgelopen maanden nog doorkwamen in Oekraïne waren nog afgesproken tijdens het presidentschap van Joe Biden, maar de voorraden in Oekraïne slinken snel.
Verbeterde relatie met Zelensky
Trumps koerswijziging is opmerkelijk, omdat hij zich in de eerste maanden van zijn presidentschap meer achter Poetin schaarde – met wie hij zaken wilde doen – dan achter de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verhouding tussen Trump en Zelensky liep eind februari bovendien een flinke knauw op door een knallende openbare ruzie tijdens een ontmoeting in het Witte Huis. Maar die onderlinge relatie is de afgelopen maanden langzaam verbeterd.
Trump, die zich altijd tegen wapenleveringen keerde omdat die de Amerikaanse schatkist tientallen miljarden dollars kostten, had gehoopt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne „binnen een etmaal” na zijn entree in het Witte Huis te beëindigen. Maar ondanks zijn pogingen Poetin te paaien en Oekraïne tot concessies te dwingen zag Trump het Kremlin de oorlog alleen maar verder escaleren; bovendien weigert Poetin te onderhandelen over vrede.
Trump zinspeelde de afgelopen dagen steeds vaker op een verandering van zijn Oekraïnebeleid, voortkomend uit zijn frustratie met Poetin over de toenemende Russische aanvallen op Oekraïne, met soms vele honderden drones en raketten in één nacht. Poetin „heeft mooie praatjes, maar ’s avonds bombardeert hij iedereen”, zei Trump in het weekeinde.
Daarmee breekt Trump, zolang als het duurt, met een periode waarin hij meestal vol lof over Poetin sprak. In 2022, vlak voor de grootschalige inval in Oekraïne, noemde Trump de Russische president nog „geniaal” omdat hij delen van Oekraïne onafhankelijk had verklaard. En sinds zijn terugkeer in het Witte Huis in januari zei Trump herhaaldelijk dat Poetin in zijn ogen uit is op vrede met Oekraïne.
Speciale gezant Kellogg in Kyiv
Maandag sprak de Amerikaanse speciale gezant Keith Kellogg tijdens een bezoek aan Kyiv met Zelensky over de oorlog. Kellogg blijft een week in Oekraïne om zich op de hoogte laten stellen van de situatie aan de Oekraïense frontlinies en de problemen die het land ondervindt in de luchtverdediging. „We hebben gesproken over de vraag hoe we vrede dichterbij kunnen brengen, en wat we samen kunnen doen: betere luchtafweer, gezamenlijke productie en wapens kopen met Europa”, zei Zelensky na afloop.
Hij onderstreepte opnieuw het belang van de rol die de Amerikanen kunnen spelen in de oorlog. „Moskou stopt niet, tenzij het wordt tegengehouden met geweld.”
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gedreigd met „zeer zware heffingen” op Russische goederen als Moskou niet binnen vijftig dagen instemt met een vredesovereenkomst in Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president maandag tijdens een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte.
In dezelfde persconferentie kondigde Trump aan dat hij een nieuwe deal heeft gesloten voor de levering van luchtafweer, raketten en munitie aan Oekraïne. Deze levering zal worden gecoördineerd via de NAVO. De Verenigde Staten leveren de wapens eerst aan andere NAVO-lidstaten, die ze vervolgens doorsturen naar Oekraïne.
Volgens Trump zullen de VS onder meer Patriot-luchtafweersystemen leveren, en zal de Europese Unie de VS daarvoor betalen.
Keerpunt in Trumps standpunt
De Amerikaanse president, die in het verleden vaak kritisch was over de NAVO, sprak maandag opvallend positief over het bondgenootschap. Hij prees onder andere het leiderschap van Rutte, van wie hij zei dat „hij het geweldig heeft gedaan”.
Opmerkelijk is dat Trump hiermee een draai maakt ten opzichte van eerdere berichten vanuit het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde vorige week nog dat de levering van bepaalde wapens mogelijk zou worden stopgezet, omdat de Amerikaanse voorraden te snel slinken. Trump beloofde maandag echter juist méér te gaan leveren, met als argument dat Oekraïne „heel hard wordt getroffen en zichzelf moet kunnen verdedigen”.
Trump zei ook teleurgesteld te zijn in Rusland. Zijn eerdere pogingen om president Vladimir Poetin tot een vredesakkoord te bewegen zijn tot nu toe mislukt. Die frustratie werd vergroot door de recente toename van Russische aanvallen op Oekraïne. Zo werden in de nacht van dinsdag op woensdag maar liefst 728 kamikazedrones op Oekraïens grondgebied afgevuurd, een recordaantal.
Over de crash van het Nederlandse vliegtuig, zondagmiddag op Southend Airport, ten oosten van Londen, komt mondjesmaat meer informatie naar buiten. Maandagmiddag werd bekend dat daarbij vier doden zijn gevallen. De piloot en de co-piloot hebben volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse nationaliteit. Er zouden verder een arts uit een ander Europees land en een Chileense verpleegkundige aan boord zijn geweest. Over het soort vlucht dat het tweemotorige propellervliegtuig die dag had gemaakt was nog niets officieel bekend.
De 31 jaar oude Beechcraft King Air B200 was zondag vanuit Athene via Pula in Kroatië naar Southend gevlogen en verongelukte tijdens de start, op weg naar thuishaven Lelystad. Waarom het vliegveld maandag nog de hele dag gesloten bleef, was evenmin bekend. Maandagmiddag hebben de Britse politie en de luchthaven een persconferentie gegeven. Een overzicht van de belangrijkste vragen – en antwoorden.
1 Hoe ontstond dit ongeluk?
Het staat vast dat het toestel tijdens de start, kort na 16.00 uur lokale tijd, op geringe hoogte sterk naar links afboog, kantelde en neerstortte, waarbij een vuurbal ontstond. Er was voor zover bekend geen sprake van slechte weersomstandigheden.
Onder beroepspiloten wordt gespeculeerd over de oorzaak. Velen zien in het ‘scheeftrekken’ een klassiek ongeluksscenario dat juist tweemotorige propellervliegtuigen kan overkomen wanneer een van beide motoren plotseling stopt. De King Air beschikt over twee krachtige zogeheten turboprops (een propeller die door een turbine wordt aangedreven). Als een van beide motoren stopt, levert die propeller geen stuwkracht meer, maar op één propeller zou het toch veilig hoogte moeten kunnen maken. Als de bladen van de stilstaande propeller echter niet in de zogeheten ‘vaanstand’ draaien, ondervindt die stilstaande propeller onmiddellijk een hoge luchtweerstand, waardoor het vliegtuig „naar de dode motor” draait, waarbij een piloot razendsnel moet reageren. Een vliegtuig waarbij een straalmotor uitvalt, heeft dit probleem niet.
Onderzoek moet uitwijzen wat er in Southend precies is gebeurd. Dat wordt verricht door de Britse Accidents Investigation Branch (AAIB), bijgestaan door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.
2 Wat is de King Air voor vliegtuig?
Het verongelukte vliegtuig is gebouwd in 1994. Voor een goed onderhouden vliegtuig van dit type hoeft een leeftijd van 31 jaar geen probleem te zijn. De ‘King Air’, in verscheidene varianten gebouwd vanaf 1964, geldt als een degelijk vliegtuig met een grote actieradius en dat kan opstijgen van korte en ongeasfalteerde startbanen. Het is bij uitstek geschikt voor het type vluchten dat Zeusch Aviation, zoals de eigenaar heet, er op afroep mee maakt: vluchten met patiënten of het vervoer van transplantatie-organen, vluchten naar luchthavens die niet door lijnvluchten bediend worden, fotoverkenningen (er zit een groot kijkraam in de bodem) en luchtobservaties in overheidsdienst. Sommige King Airs zijn speciaal ingericht als luchtambulance, met brancards en medische uitrusting zoals zuurstofleidingen voor patiënten.
In de ‘darwinistische’ afvalrace van vliegtuigtypes sinds de jaren zestig geldt de King Air door zijn vliegeigenschappen en stevigheid als een „overlever”, zeggen experts, vergelijkbaar met de Dakota uit een eerder tijdperk. De Amerikaanse luchtmacht maakt nog steeds gebruik van de King Air voor speciale operaties en het verzamelen van inlichtingen.
3 Wat is Zeusch Aviation voor bedrijf?
Zeusch Aviation in Lelystad is opgericht door de Nederlandse ondernemer Cornelis (‘Con’) Zwinkels, oprichter en oud-bestuursvoorzitter van webserververhuurder Leaseweb, tevens oud-piloot bij Martinair. In 2017 begonnen de eerste commerciële vluchten. De naam Zeusch lijkt een verwijzing naar de Griekse oppergod en strookt met het ‘hogere perspectief’ van waaruit het de wereld zegt te bezien.
De rookpluim na de crash van het toestel van Zeusch Aviation op London Southend was zondag van ver te zien. Foto @agussromagnoli via Reuters
Het bedrijf zou aanvankelijk vooral een hobby zijn geweest, maar heeft zich intussen ontwikkeld tot een professioneel luchtvaartbedrijf dat wereldwijd opereert. Zeusch heeft intussen dertien King Airs in verschillende varianten in beheer. Die worden gevlogen door een aantal piloten in vaste dienst en freelancers, oud-verkeersvliegers en voormalige militaire vliegers.
De verongelukte PH-ZAZ was het eerste vliegtuig, het tweede heeft registratie PH-ZBZ, en zo verder. Zeusch koopt gebruikte vliegtuigen ‘uit de markt’, doet groot onderhoud en maakt ze geschikt voor een of meer van de Zeusch-specialismes. In februari van dit jaar werd nog een Super King Air aan de vloot toegevoegd die in dienst was van het Franse IGN, het overheidsbedrijf dat topografische kaarten maakt op basis van luchtfoto’s.
Vliegen bij Zeusch is „een gewilde positie”, zegt een piloot, die zelf niet bij Zeusch vliegt. „Het is een stoere job, vergeleken bij de KLM een avontuurlijk bestaan, al betaalt het wel minder.”
De laatste vluchten van de PH-ZAZ suggereren dat inderdaad: op zaterdag van Lelystad naar Memmingen (Duitsland) en door naar Athene en van daaruit via Pula naar Southend. Om wat voor vluchten het precies ging, is nog niet bekend, maar „het toont hun concept”, zegt de piloot. „Dit is wat ze doen, à la minute maatwerk kunnen leveren.”