Meloni zwijgt over neofascistisch eerbetoon in Rome

De beelden van de menigte, met vooral in het zwart geklede deelnemers en van bovenaf gefilmd, gingen sinds zondagavond razendsnel heel Europa rond. Op de jaarlijkse herdenking van de dood van drie jonge neofascisten, die omkwamen in 1978, stonden de deelnemers opgesteld in militaire slagorde en brachten tientallen onder hen de Romeinse groet, de fascistische begroeting met de arm gestrekt vooruit.

De drie jongeren kwamen om het leven tijdens de gewelddadige Loden Jaren in Italië. Twee van hen werden doodgeschoten, zeer vermoedelijk door uiterst linkse militanten, de derde werd dodelijk geraakt door de politie tijdens het tumult dat daarop ontstond. Er werd nooit iemand veroordeeld. De jaarlijkse herdenking van zondagavond was de aanleiding voor deze duidelijke nostalgische uitingen van sympathie met het fascisme. Alsof Rome met hoofd en hart nog altijd in 1924 zit, reageerde de linkse oppositieleider Elly Schlein (Democratische Partij).

’s Ochtends vond al een andere, institutionele herdenking van de drie neofascistische jongeren plaats. Daaraan namen meerdere verkozen politici, en intimi van premier Giorgia Meloni deel. Zij lieten zich niet betrappen op de fascistische groet, maar duidelijke veroordelingen van de fascistische groet later op de avond kwamen er ook niet. Het fascisme ophemelen is in Italië nochtans wel degelijk verboden.

Buste van Mussolini

Sterker, Senaatsvoorzitter Ignazio La Russa zei te betwijfelen of hier wel sprake is van een misdrijf. Thuis heeft La Russa een verzameling fascistische parafernalia, waaronder een buste van Mussolini.

Voorlopig houdt Giorgia Meloni de lippen stijf op elkaar. Behalve premier is zij ook leider van het radicaal-rechtse Broeders van Italië, een partij die zeker de wortels heeft in de neofascistische partij Movimento Sociale Italiano (MSI), maar sindsdien is geëvolueerd naar een brede rechtse partij die peilt rond de 30 procent.

In en rond die partij hangen zeker nostalgici van het fascisme rond, maar hoe groot die groep is binnen Broeders van Italië blijft onduidelijk. Puur neofascistische partijen stellen in Italië electoraal immers nauwelijks iets voor. Zo haalden Forza Nuova en CasaPound, twee neofascistische partijtjes, toen ze in 2018 alleen naar de kiezer trokken, niet eens 1 procent.

„Maar je zou het ook andersom kunnen bekijken”, reageert Paolo Berizzi, journalist bij de krant La Repubblica, die onder bescherming staat wegens bedreigingen uit neofascistische hoek. „Als het binnen Broeders van Italië om zo’n marginale groep zou gaan, waarom hebben politici als Meloni en La Russa het dan zo moeilijk om afstand te nemen van het fascisme? Waarom prijkt de vlam, symbool van extreemrechts in Europa, dan nog altijd in het partijlogo?”


Lees ook
Italianen liggen er niet wakker van als een partij met fascistische wortels zou winnen, waarom is dat?

Voorbijgangers bij een verkiezingsposter van Giorgia Meloni, leider van de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia, in Latina.

Het bewijst volgens hem dat symbolen ertoe doen, en hoe. „Overigens leeft ook bij de jongerenafdelingen van Broeders van Italië de liefde voor dit soort symboliek en militaristische rituelen gewoon voort.”

De uitspatting op de herdenking zondag is ook geen alleenstaand feit. Elk jaar bestaat de kans op soortgelijke beelden uit Predappio, herinnert Berizzi, waar Mussolini begraven ligt, of uit andere plaatsen die belangrijk waren in het leven van de Duce. ,Neofascisten weten dat de Italiaanse wet helder is, maar het Hof van Cassatie – het hoogste gerechtshof – heel wat minder. In het verleden kwam het tot veroordelingen, maar soms volgde ook de vrijspraak.”

Nostalgie

Sinds Meloni premier is, voelen neofascisten volgens hem nog minder de nood om zich terughoudend op te stellen. „Als institutioneel rechts, dat nu aan de macht is, al geen afstand neemt van de nostalgie naar het fascisme, waarom zouden zij het dan doen?”

Al kan niet elke kiezer van Meloni neofascistische sympathieën worden toegeschreven, toch blijft Italië in wezen een rechts-conservatief land, zegt Berizzi, waar de fascistische leuze ‘voor God, voor vaderland en voor werk’ voor een aanzienlijke groep Italianen ook een eeuw later aantrekkelijk blijft. „In die zin is wat Europa zondagavond zag slechts het topje van de ijsberg.”


Lees ook
‘In Italië is de neofascistische politieke traditie zeer mainstream geworden’

Aanhangers van extreem-rechts brengen de fascistische groet tijdens een herdenking, in 2019 in Milaan, voor een extreem-rechtse jongere die in 1975 omkwam bij politiek geweld.