Chemours legt productielijn stil om lozing gevaarlijke stof te voorkomen

Het chemieconcern Chemours in Dordrecht heeft eind vorig jaar een productielijn stilgelegd, om zo te voorkomen dat het de gevaarlijke stof TFA mogelijk loost in rioolwater. Dat laat een woordvoerder van Chemours dinsdag weten. Het bedrijf werkt aan filters die moeten voorkomen dat de stof in het afvalwater terechtkomt. Volgens het bedrijf werken die, maar moeten de filters nog geïnstalleerd worden op de productielijn die nu dicht is. „Dat kost gewoon tijd”, aldus de woordvoerder. „Het is een kwestie van onderzoeken, installeren, testen, meten, verbeteren, aanpassen.” Naar verwachting gaat de lijn in maart weer open.

De Dienst centraal milieubeheer Rijnmond ontdekte vorig jaar mei via een nieuwe meetmethode dat het afvalwater van Chemours trifluorazijnzuur (TFA) bevatte. Dit is een soort PFAS: een verzamelnaam voor chemische samenstellingen van koolstof en fluor die in allerlei consumentengoederen worden gebruikt, van pannen tot regenjassen, maar gevaarlijk kunnen zijn in hoge concentraties. TFA staat op de lijst stoffen die volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) potentieel „zeer zorgwekkend” zijn.

Chemours had geen vergunning om TFA te lozen en de provincie Zuid-Holland legde daarom een last onder dwangsom op. Na een rechtsgang door Chemours bepaalde de bestuursrechter in Den Haag in december dat de provincie dat inderdaad mocht doen. Per 1 januari kan het chemiebedrijf op een boete van 125.000 euro rekenen voor iedere keer dat inspecteurs TFA in het afvalwater meten, oplopend tot 1,25 miljoen euro. De woordvoerder van het chemiebedrijf laat weten sinds 1 januari geen dwangsom te hebben gekregen.


Lees ook
Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

Kinderboerderij de Bolderhoeve in Sliedrecht.