Opinie | Hoger onderwijs in de volkstaal? In Franeker liep dat slecht af

Minder buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten, zo klinkt het de afgelopen jaren vaak herhaalde pleidooi. Om dat te bereiken, zou het onderwijs weer in het Nederlands moeten worden gegeven. Wat zullen daarvan de gevolgen zijn?

Voor zo’n vernederlandsing bestaat een precedent in de universitaire geschiedenis, namelijk de Universiteit van Franeker. In de eerste eeuw van haar bestaan, vanaf 1585, was deze universiteit een internationaal vermaard centrum van wetenschap dat studenten trok uit heel Europa. In de periode 1620-1670 bijvoorbeeld was 43 procent van de Franeker studenten afkomstig uit het buitenland: Duitsland, Hongarije, Polen, Denemarken, Engeland, Zwitserland en Frankrijk. In 1629 schreef zelfs de Franse filosoof René Descartes zich in aan de Friese universiteit (onder de schuilnaam Renatus des Cartes). Hij was toen al een beroemd geleerde, maar verwachtte toch te kunnen profiteren van de academische omgeving van de Franeker universiteit. Het hooglerarencorps van Franeker was ook zeer internationaal. In de zeventiende eeuw kwam liefst 40 procent van de Franeker professoren van buiten Nederland.

Bergafwaarts

Bij de oprichting van de Universiteit van Franeker was in de wetenschappelijke wereld Latijn de universele voertaal. Daardoor kon Franeker uitgroeien tot een internationaal centrum van wetenschap. Maar in de tweede eeuw van haar bestaan ging het bergafwaarts. Het aantal studenten daalde sterk, vooral de buitenlandse studenten bleven weg. Ook het hooglerarencorps telde steeds minder buitenlanders: aan het eind van de achttiende eeuw nog maar vijf. Deze ontwikkeling heeft direct te maken met de invoering van de ‘volkstaal’ in het onderwijs, in plaats van het Latijn. Dit gebeurde weliswaar geleidelijk, maar heeft zeker bijgedragen aan de neergang van Franeker. Buitenlanders hadden er niets meer te zoeken. In de laatste halve eeuw van haar bestaan kwam de oriëntatie van de universiteit steeds dichter bij huis te liggen. Inmiddels was de helft van de hoogleraren afkomstig uit Friesland en was Franeker een regionale instelling geworden. Ten slotte werd de universiteit in 1811, onder Napoleon, gesloten.

Buitenlanders hadden na de invoering van de volkstaal niets meer te zoeken in Franeker

Op dit moment is Engels de universele voertaal in de internationale academische wereld. De huidige Nederlandse universiteiten kunnen zich meten met toonaangevende zusterinstellingen in het buitenland. Gebruik van het Engels is daarvoor een absolute voorwaarde. Wij kunnen de beste studenten, onderzoekers en docenten uit het buitenland aantrekken, essentieel voor onze kwaliteit. En die beweging is ook omgekeerd. We leveren uitstekende jonge wetenschappers af aan vooraanstaande buitenlandse instellingen. Dat er af en toe een hoogleraar wordt weggekocht door een Amerikaanse topuniversiteit hoort bij het spel, maar is ook een indicatie voor ons niveau. Franeker zag in haar glorietijd ook hoogleraren naar andere universiteiten vertrekken.

Een terugval naar het Nederlands en rekrutering van alleen maar Nederlandse studenten, promovendi en docenten betekent een significante kwaliteitsverlaging van de Nederlandse universiteiten. De beste resultaten krijg je immers door te vissen in een zo groot mogelijke vijver. Natuurlijk komt zo’n achteruitgang niet van de ene dag op de ander. De Universiteit van Franeker heeft decennialang gekwijnd, voorafgaand aan haar definitieve stranding. Maar zo’n gestage daling is juist gevaarlijk. Politici zullen zeggen: het valt wel mee.

Achterop raken

De nadelen voor de Nederlandse samenleving zijn evident. Het wetenschappelijk niveau van een universiteit is niet alleen belangrijk voor onderzoek, maar heeft een directe uitstraling naar het onderwijs en is belangrijk voor de rol van de universiteit in onze samenleving. Ook meer praktijkgerichte opleidingen, zoals universitaire MBA-programma’s, profiteren van het wetenschappelijke niveau van hun instelling. Misschien zijn sommigen wel tevreden met een louter regionale rol van onze universiteiten; bij wijze van spreken zoiets als de Arkansas State University in de Verenigde Staten – wetenschappers van de statuur van René Descartes hoef je hier dan niet meer te verwachten. Nieuwe ontwikkelingen zullen we missen en als land raken wij achterop.


Lees ook
Beperk de instroom van buitenlandse studenten, Erasmus Universiteit!

Beperk de instroom van buitenlandse studenten, Erasmus Universiteit!

Er kunnen legitieme redenen zijn voor begrenzing van het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten. Maar als we teruggaan naar het Nederlands om dit te bereiken, zullen we daarvoor een onaanvaardbaar hoge prijs betalen. Het is in ons aller belang om te zorgen dat het niet zover komt.