Column | Het merk Jan Smit

Ik ben weleens grappend door mijn beste vriend de ‘voor’-foto van een make-over genoemd, een van mijn columns eens een dagboeknotitie van de saaiste millennial ooit, maar ik denk dat er weinig pijnlijker is dan een officiële Europese instantie die over je oordeelt dat je gezicht niet bijzonder genoeg is. Jan Smit, volkszanger en presentator, is buiten de landsgrenzen „just a face in the crowd”. Dus zijn hoofd kan niet, zoals hij al jaren wilde, als merk geregistreerd worden, oordeelde het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom. Hij kreeg het deksel op zijn veel te normale neus.

Jan Smit, een naam die een Amerikaanse scenarioschrijver zou verzinnen als ze ‘een Nederlander’ in hun verhaal willen, te gewoontjes! Wie had dat kunnen bedenken? Smit zelf niet, hij en zijn management waren al tijden bezig ervoor te zorgen dat niemand zijn hoofd zou kunnen gebruiken voor hun reclamecampagnes. God, daar staat-ie dan straks, dachten ze, onze Jan, zomaar telefoons aan te prijzen in Slowakije of op een soepblik in Spanje, hmmmm muy delicioso! Dat wordt een slagveld!

Natuurlijk wordt die Spaanse soep niet zo heet gegeten als opgediend en is het allemaal een heel technisch juridisch verhaal, een stukje zekerheid voor een bekend persoon boven op het portretrecht dat wij allemaal hebben. Maar, zo zei Bas Kist van merkenbureau Chiever tegen RTL Nieuws: zelfs Cristiano Ronaldo en Lionel Messi hebben niet het merkrecht dat Jan Smit zocht. Omdat ze het niet nodig hebben vanwege hun portretrecht, maar misschien ook omdat zelfs zij – met gezichten die wel het grootste deel van de wereld zou herkennen – dat een tikje onbescheiden vinden.

Onze Jan, zomaar telefoons aanprijzend in Slowakije of op een soepblik in Spanje

Niet Jan Smit. Of de mensen om hem heen. Die zúllen bewijzen hoe uniek hij is. Terwijl Jan Smit voor mij nou echt het schoolvoorbeeld van gewoontjes is, overigens helemaal niet negatief bedoeld. Niet onaantrekkelijk, hij lijkt me niet onaardig, is prima in wat-ie doet, en dat doet hij redelijk succesvol. Juist omdat hij uitstraalt dat je, was hij niet bekend geweest, zijn naam op een feestje metéén weer zou vergeten. Benaderbaar. Doodnormaal.

De aanvraag stamde overigens al uit 2015, werd in 2016 een eerste keer geweigerd en na beroep eind vorig jaar dus weer. Zeven jaar om te beoordelen of iemand inmiddels wat meer bijzonder is geworden. Lijkt me sterk, ik gok dat ze hem gewoon waren vergeten.

Frank Huiskamp vervangt Marcel van Roosmalen.