Marianne van Leeuwen heeft net haar huis op de dijk van Durgerdam verkocht. Het lintdorp is monumentaal, het uitzicht op het Markermeer is groots, en toch vertrekt ze naar de Veluwe. Vanwege klimaatverandering. „Ik denk dat we in de laaggelegen delen van Nederland veel problemen gaan krijgen met water.”
In Durgerdam liggen die problemen dit weekeinde letterlijk bij haar op de stoep. Op de Durgerdammerdijk, een oude klinkerweg, heeft het hoogheemraadschap op een kwetsbare plek een wal van zandzakken neergelegd. Het water staat nog zeker een meter onder de straat, maar het hoogheemraadschap wil voorkomen dat er golven over de dijk slaan.
Het water in het Markermeer is sinds de kerstdagen geleidelijk gestegen tot wat Rijkswaterstaat „extreme” hoogte noemt. Heel veel regen en smeltwater stroomde via de grote rivieren het IJsselmeer in. Dat water kan naar de Waddenzee via zogenoemde spuisluizen in de Afsluitdijk, maar door harde tegenwind – storm zelfs – en de grote hoeveelheid water lukte dat spuien onvoldoende. Het peil in het IJsselmeer en het Markermeer liep steeds verder op.
Het hoogste peil in het Markermeer, 47 centimeter boven NAP, werd zondagochtend bereikt. „Dit hebben we nooit meegemaakt”, zegt Marianne van Leeuwen. De uiterwaard voor haar huis is ondergelopen. Ze maakt zich een beetje zorgen. „Het water staat tegen de dijk aan en de dijk is al met water verzadigd.”
Verbreed, verhoogd en versterkt
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt al sinds 2019 aan de versterking van de Markermeerdijken. Drieëndertig kilometer dijk, van Hoorn tot net voor Durgerdam, wordt verbreed, verhoogd en versterkt met damwanden. Het is een ingrijpend project; de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 700 à 800 miljoen euro. Alleen in Durgerdam is de dijkversterking tien jaar uitgesteld. De funderingen van de oude dijkhuizen bleken te zwak. Daarom worden nu eerst de funderingen versterkt, daarna volgt een nieuw plan.
„Uit metingen is gebleken dat die dijk prima is, en dan toch die zandzakken”, zegt Derk Bouhuijs. Hij woont al zijn hele leven aan de Durgerdammerdijk en denkt dat de zandzakken er vooral zijn neergelegd om de dijkversterking te rechtvaardigen. „Er wordt een psychologisch, politiek spelletje gespeeld.” Vroeger, vertelt Bouhuijs, voordat in de jaren zestig de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd aangelegd, kon het water ook zo opstuwen. Bewoners van Durgerdam waren gewend aan hoogwater. „Dat Durgerdammers nu een beetje lacherig doen, begrijp ik heel goed.”
Het is „pertinent niet zo” dat die zandzakken voor de bühne zijn, reageert Arnold Langeveld, hoogheemraad (bestuurder) van Hollands Noorderkwartier. „De huidige dijk in Durgerdam voldoet niet aan de veiligheidsnorm. Het houdt niet over.”
Overstroomde campings
De afgelopen week ontstond in Noord-Holland buitendijks overlast door overstromingen. In Hoorn en Volendam stond het water op buitendijkse straten en kades, jachthavens en campings langs het Markermeer stroomden over.
In Uitdam, een lintdorpje dat tien kilometer ten noorden van Durgerdam ligt, staat in een buitendijks vakantiepark van EuroParcs meer dan vijftien centimeter water op de straten. Regiomanager Teun Jansen heeft nog nooit zoiets meegemaakt, zegt hij. Vier van zijn parken, allemaal buitendijks (of zonder dijk) langs het Markermeer en IJsselmeer, kampen met wateroverlast.
In Uitdam heeft hij grote zandzakken geplaatst en vijf pompen gehuurd. Gasten zijn er nog volop. Twee gasten annuleerden bij voorbaat, de anderen bleven. „Kinderen vinden de waterpret geweldig.” Jansen denkt dat zijn bedrijf zich in de toekomst moet wapenen tegen het hoge water. Op één park bouwt EuroParcs nu zelf een dijkje. „En misschien moeten we zelf pompen kopen.”
Zwarte vlaggen
Toen enkele jaren geleden de plannen voor de dijkversterking gemaakt werden, maakten bewoners van meerdere dorpen bezwaar. In Uitdam kwam het begin 2021 tot protesten. Bewoners plaatsten zwarte vlaggen op de Markermeerdijk, pal achter hun huizen. Het ontwerp van de versterkte dijk was weliswaar aangepast na hun bezwaren, maar volgens hen onvoldoende. Kort gezegd: met onnodig veel beton.
Lees ook
Bewoners van Uitdam voelen zich belazerd: ‘hun’ groene dijk is straks van beton
Veel geld nodig
Dan gaat het over de vraag waarmee bijna alle bewoners en betrokkenen rond het Markermeer zich bezig houden: hoe moet het in de toekomst? Hoe kan, bijvoorbeeld, water beter via de Afsluitdijk naar de Waddenzee worden afgevoerd?
Hoogheemraad Langeveld benadrukt dat er heel veel geld nodig zal zijn voor dijkversterkingen. 24 miljard euro tot 2050, schreef vertrekkend deltacommissaris Peter Glas in november aan de Tweede Kamer. Langeveld: „Het klimaat verandert, het is serieus. En daar moeten we op anticiperen.”
Plannen om te vertrekken uit Uitdam hebben Ineke en Jaap Hoekman geenszins. „Wonen aan het water is gewoon prachtig.”
Lees ook
‘De grenzen van het waterbeheer komen in zicht’