Jumbo verliest meer geld aan gestolen producten dan dat het bedrijf winst boekt, zo werd deze week bekend. Het afgelopen jaar werd er voor meer dan 100 miljoen euro gestolen, terwijl de nettowinst naar verwachting iets onder de 80 miljoen euro zal liggen. Ook andere winkels zien een toename in de diefstalcijfers. Hoe komt dat en wat valt ertegen te doen?
1. Hoeveel wordt er meer gestolen?
De complete retailsector, van kledingwinkels en juweliers tot supermarkten en elektronicazaken, lijdt jaarlijks 2 miljard euro schade door diefstal op een omzet van 134 miljard euro, zo schat branchevereniging INretail. „Maar met de nieuwe cijfers van deze ene supermarkt is dat misschien nog te conservatief.” Die 2 miljard euro cijfer geeft dus waarschijnlijk niet het complete beeld. Concretere data zijn te vinden bij de politie, die vorig jaar een lichte stijging signaleerde.
Jumbo zegt dat er afgelopen jaar 60 procent meer winkeldiefstallen bij de keten zijn geregistreerd dan in 2022. In veel filialen zou het verlies door gestolen producten circa 1 procent van de omzet bedragen. Een forse stijging: een jaar geleden was dat nog een half procent. Dat verliespercentage gold in 2022 ook voor andere supermarkten, zo blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Marshoek.
Vooral vlees is populair bij het dievengilde omdat dat tot de duurdere supermarktproducten hoort, ziet retailconsultant Richard Kievit van Marshoek. Ook op de groente- en fruitafdeling verdwijnt veel: klanten kunnen daar sjoemelen door minder appels of bananen af te wegen dan ze in hun mandje stoppen.
Vorig jaar registreerde de politie ruim 41.000 winkeldiefstallen, waarbij cijfers over december ontbreken. Daarmee komt het jaar hoger uit dan 2022, toen er in totaal 40.000 diefstallen bij de politie bekend waren. Sinds 2012 schommelt het aantal winkeldiefstallen, waarvan de politie op de hoogte, is tussen de 43.000 en 37.000 gevallen. Alleen in 2020 en 2021 was er sprake van een flinke daling tot minder dan 31.000 diefstallen. Door de winkelsluitingen als gevolg van de coronamaatregelen viel er toen minder te stelen.
De politie ziet dat driekwart van de bij hen bekende diefstallen wordt gepleegd door gelegenheidsdieven, individuele mensen die iets eenmalig of zo nu en dan iets jatten voor eigen gebruik. De rest word gepleegd door professionele bendes. Die doen het voor het geld en roven dure producten die ze kunnen doorverkopen.
Winkeliers hoeven niet per se naar de politie te stappen als ze een dief betrappen. Als de winkeldief erkent gestolen te hebben en wil meewerken, kunnen de ondernemer en de betrapte een overeenkomst sluiten via de Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Dat is een organisatie die schadevergoedingen int namens bedrijven, zonder tussenkomst van een rechter. De dief gaat dan akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 181 euro en de winkelier doet geen aangifte. Jaarlijks worden zo 4.000 casussen afgehandeld.
Wil een dief niet meewerken, dan wordt de politie gebeld. SODA krijgt dan achteraf de gegevens van de dief van de politie door en stuurt alsnog een vordering van 181 euro. Dat kan de organisatie doen omdat ze gemachtigd is door veel winkelbedrijven en voor ze optreedt als belangenbehartiger, zoals voor Albert Heijn en Jumbo. In totaal verwerkt SODA 32.000 diefstallen per jaar (dat gaat om alle gevallen, ook waar de politie wel betrokken bij is).
Mag SODA dat zomaar? „Het staat iedereen vrij om een vergoeding te vragen als iemand je iets onrechtmatigs heeft aangedaan”, zegt Joep Lindeman, universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit Utrecht. „Maar je kunt iemand daar niet toe dwingen. Winkels mogen dieven bijvoorbeeld niet vasthouden tot ze tekenen.”
SODA-directeur Arie Jan van Os zegt dat winkels de politie bellen als iemand niet wil tekenen. „Maar als de politie niet kan komen en we weten niet wie de dief is, dan hebben we inderdaad het nakijken.”
Lees ook
Rondtrekkende bendes stelen voor tienduizenden euro’s aan dagcrèmes, tandpasta en scheermesjes
2. Wordt er meer gestolen bij zelfscankassa’s?
Winkeldiefstal wordt vaak in verband gebracht met de opkomst van zelfscankassa’s. Het is voor klanten die bij zo’n onbemande kassa staan verleidelijk om die dure zalmmoten ongescand in de tas te laten verdwijnen, zo is het idee. Of om een sticker van een banaan over de streepjescode te plakken, waardoor je een veel lagere prijs aanslaat.
Supermarkten zijn niet eensgezind over de invloed van zelfscankassa’s. Dirk verwijst in een reactie vooral naar de stijgende prijzen door de inflatie: diefstal „komt in financieel lastige tijden helaas vaker voor dan anders”. Jumbo zegt tegen persbureau ANP dat een derde van alle diefstallen plaatsvindt bij zelfscanners. „Maar het is niet per definitie zo dat winkels waar we geen zelfscanning hebben, minder last hebben van winkeldiefstallen.” Tegelijkertijd heeft Vomar een jaar geleden al besloten om minder op zelfscannen in te zetten omdat er teveel misbruik van gemaakt zou worden.
Marktonderzoeker Marshoek denkt dat beide factoren, inflatie en de kassa’s, een rol spelen. „Die zelfscankassa’s zijn er al een aantal jaar, maar dat leidde eerder niet tot zo’n grote toename”, zegt retailconsultant Kievit. „Tegelijkertijd is het wel makkelijker om daar te stelen, dus zijn er mensen die het in tijden van krappe portemonnees toch eens gaan proberen.”
3. Hoe kunnen supermarkten diefstal tegengaan?
Jumbo wil de komende tijd verschillende methoden uittesten, zoals het slimmer inzetten van controles bij de zelfscankassa. Zo zijn er producten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden omdat ze vaak samen gekocht worden: een krat bier en een zak chips, bijvoorbeeld. Scan je dan alleen het bier, dan is er de kans dat iemand komt controleren of je niet toch de chips bent vergeten af te rekenen. Andere supermarkten nemen ook stappen, maar willen niet zeggen welke.
Supermarkten zijn terughoudend met maatregelen die klanten kunnen frustreren. Klanten reageren nu al geïrriteerd of zelfs boos als ze een steekproefcontrole moeten ondergaan terwijl ze alles netjes gescand hebben. Daarom denken bedrijven aan het detecteren van verdacht gedrag met camera’s. Het Franse softwarebedrijf Veesion is een van de partijen die zulke technologie aanbiedt. In Nederland wordt Veesion door circa 150 winkels gebruikt, grotendeels supermarkten van zelfstandige ondernemers. Nederland telde begin 2023 64.000 supermarkten.
Winkels kunnen hun camera’s aansluiten op de software van het bedrijf en krijgen vervolgens een seintje op hun telefoon zodra er een verdachte handeling gedetecteerd wordt. „Bijvoorbeeld wanneer iemand een product van het schap pakt en in een jaszak of tas stopt,” zegt Ulbe Keegstra, die het bedrijf in de Benelux vertegenwoordigt. „De ondernemer kan dan zelf beoordelen of er sprake is van diefstal en erop af gaan.”
Bij de zelfscankassa’s werkt de software van Veesion echter niet. „Dat is een compleet ander type diefstal, wij kunnen nu alleen diefstal in de winkel zelf signaleren”, zegt Keegstra. „Het is heel complex om op camerabeelden te herkennen dat iemand een product verkeerd aanslaat op de kassa. De software van Veesion ziet dat nu niet als verdacht gedrag, maar daar wordt wel aan gewerkt.”
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mogen bedrijven camera’s inzetten om hun eigendommen te beveiligen. Daar worden wel eisen aan gesteld: klanten en medewerkers moeten op de hoogte gesteld worden, bijvoorbeeld met een bordje bij de ingang. De beelden mogen niet langer dan noodzakelijk bewaard worden en mensen die gefilmd worden hebben het recht om de beelden in te zien en ze te laten wissen. Verborgen camera’s mogen alleen tijdelijk ingezet worden en ook alleen als uiterste hulpmiddel. Gezichtsherkenning mag niet: daar is Jumbo in 2020 voor op de vingers getikt door de AP.
Experts wijzen op een andere manier om de jatkans terug te dringen: meer en beter getraind personeel. „Als je klanten begroet, praatjes maakt en zorgt voor een positieve sfeer, wordt er minder gestolen”, zegt Van Os van SODA. „Het is moeilijker om te stelen van een vriend dan van een vijand.”