Tussen de aanmoedigingen voor de schaatsers door mag er vanaf vrijdag in Thialf, bij de Europese kampioenschappen afstanden, ook gezongen worden voor de Amerikaanse jubilaris op het ijs: de Zamboni. Het is 75 jaar geleden dat de eerste ijsdweilmachine van het merk dat ook een soortnaam is geworden het levenslicht zag. Uitgevonden en gebouwd door Frank Zamboni Jr., de zoon van Italiaanse migranten die – toeval of niet – werd geboren in Eureka, in de staat Utah.
Vijf Zamboni’s staan er in de ‘garage’ in stadion Thialf, in Heerenveen. Van de twee nieuwe elektrisch aangedreven exemplaren, 552 AC’s uit 2021 en 2023, kun je op tv een glimp opvangen als het ijs wordt gedweild. Er zijn tien ijsmeesters in de Friese hal die de machines kunnen bedienen, vertelt Peter Bethlehem uit Surhuisterveen, die de ijsmeesters in Thialf aanstuurt. Behalve op de 400-meterbaan maken ze samen met een model uit 2016 (op gas) en twee nog tien jaar oudere reserve-Zamboni’s (1 elektrisch, 1 op gas) hun meters op de andere banen van Thialf, zoals de 333-meterbaan, de shorttrackbaan, het krabbelbaantje (30×30 m) en het ijshockey-ijs van de UNIS Flyers.
Tijdens schaatswedstrijden schaven de Zamboni’s met een mes tienden van millimeters ijs van de baan (die tijdens toernooien 2,5 tot 3 centimeter dik is), dat met een horizontale vijzel naar het midden van de ‘conditioner’ en met een verticale vijzel omhoog in de sneeuwbak wordt gebracht, legt Bethlehem uit. In de bak van de ijsdweilmachine kan maximaal 3 kuub ijs worden meegenomen, terwijl er 800 tot 1.000 liter warm dweilwater mee kan om bij een temperatuur van 55 tot 60 graden Celsius op de ijsvloer aan te brengen. „Dat vloei je dan mooi uit, bij ongeveer 10 kilometer per uur. Het hecht heel snel. Na een rondje rijden met de Zamboni is het opgebrachte water alweer zo goed als aangevroren.”
Handel in ijs
Met een beetje fantasie zie je in de huidige modellen van de Zamboni nog de ijsdweilmachines terug die Frank Jr. (1901-1988) bouwde. Zijn eerste (gerestaureerde) exemplaar vind je naast de Iceland-ijsbaan in Paramount, bij Los Angeles, die Frank met een neef in 1940 opende, nadat hun handel in blokken ijs was ingestort omdat steeds meer mensen een elektrische koelkast aanschaften. Een jaar later werd de baan in het warme Californië overdekt, Thialf in 1986, als eerste 400-meterbaan ter wereld.
Het ijs schrapen met behulp van een tractor, en mensen erachter om het ijs op te scheppen en water op de ijsvloer aan te brengen, kostte te veel tijd en menskracht, vond Zamboni, die in 1949 zijn Model A Zamboni Ice Resurfacer voltooide. Aan technische kennis ontbrak het hem niet. Al sinds begin jaren 20 runde Zamboni met een van zijn broers een elektrowinkel.
Onderstel van een Jeep
Het was de drievoudig olympisch- en tienvoudig werelkampioene Sonja Henie (1912-1969) die met haar bestelling van een Zamboni in 1950 – ver na haar actieve carrière – gedroomde reclame voor het merk maakte. De Noorse kunstrijdster en filmactrice had de Model A tijdens een training op Zamboni’s Iceland-baan gezien en wilde er een hebben voor haar rondreizende ijsrevue. Of Frank hem kon afleveren in Chicago, waar een show op het programma stond. Frank deed alle onderdelen voor het ijsonderhoud in een trailer, hing die achter zijn Jeep en reed naar Chicago. Op het onderstel van de Jeep zette hij ter plekke een Model B in elkaar. Die pioniersjaren die mede dankzij de Jeeps aan het wereldwijde succes voorafgingen – er zijn er in totaal meer dan 12.000 gemaakt – staan beschreven in de boeken Zamboni, the coolest machine on ice van Eric Dregni en Clean Sweep! van Monica Kulling. In 2021 werd het succesverhaal verstript: Frank Zamboni and The Ice-Resurfacing Machine.
En dan is er sinds 1991 nog de ijshockeyrock van de Amerikaanse band The Zambonis. Een jaar eerder verscheen het nummer (I wanna drive the) Zamboni, van de – eveneens uit de VS – Gear Daddies, vanzelfsprekend ook gecoverd door The Zambonis. De Canadese ijshockeylegende Wayne Gretzky bestuurde een Zamboni in een commercial tijdens de Super Bowl van 2000, de finale van het American football, drie jaar later kreeg in Australië een renpaard de naam van de ijsdweilmachine.
Snoopy
Een onbetaalbare pr-stunt voor de Zamboni tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver: op de 400-meterbaan haperden de ijsdweilmachines van de Canadese concurrent (en olympische sponsor) bij de 500 meter voor de mannen. Een blamage, voor de fabrikant en de organisatoren van het olympische schaatstoernooi. Nog dezelfde avond werd op de Olympic Oval in Calgary een Zamboni op een truck geladen en naar Vancouver overgebracht.
Qua populariteit bij een breder publiek kreeg Zamboni een zetje in de rug van striptekenaar Charles M. Schulz, die ooit zei dat mensen ervan hielden om naar drie dingen te staren: een kabbelend stroompje, een knapperend vuur en een Zamboni. In tientallen Peanuts-strips, met Snoopy en Charlie Brown, tekende hij Zamboni’s. Er rijdt er ook één op zijn eigen ijsbaan, die hij in 1969 in Californië liet bouwen. Dankzij schaats- en ijshockeyliefhebber Schulz staat in Santa Rosa de Redwood Empire Ice Arena, ook wel bekend als Snoopy’s Home Ice, vlak bij het Charles M. Schulz museum. Het ijs wordt er vanzelfsprekend onderhouden met een (elektrische) Zamboni, beplakt met Schulz’ stripfiguren. Een van zijn mooiste cartoons met Zamboni’s in de hoofdrol toont Charlie Brown die aan ijshockeytrainer Snoopy vraagt ‘wat de wereldberoemde coach gaat doen als de tegenpartij aanvalt’. „Circle the Zamboni’s”, antwoordt Snoopy, terwijl even verderop op een buitenbaantje zeven Zamboni’s met evenveel Woodstocks een cirkel vormen – net als huifkarren in het Wilde Westen in een benarde situatie. Een ingelijst exemplaar van dit meesterwerkje als litho is voor nog geen 2.500 dollar te koop bij Snoopy’s Home Ice.
Begrafenisstoet
Ook volop Zamboni-merchandising: van sleutelhangers met een ijsdweilmachine, kentekenplaatframes (‘My other car is a Zamboni’), op afstand bestuurbare speelgoed-Zamboni’s tot exemplaren van Lego en Playmobil. Een echte staat in de Hockey Hall of Fame in Toronto, en ooit reed er een Zamboni (ruim vier maanden) van de Canadese oostkust naar de westkust. Google eerde Zamboni in 2013 met een ‘doodle’: een speciaal Google-logo.
In de Noord-Amerikaanse hockeycompetitie (NHL) zijn bestuurders van Zamboni’s soms zo populair dat fans handtekeningen vragen, met ze op de foto willen, voor ze klappen en soms zelfs hun naam over het ijs scanderen. Die status hebben de ijsmeesters-op-wielen in Thialf volgens Bethlehem niet. Tussen de ‘fun facts’ die het bedrijf Frank Zamboni & Co. Inc. (dat zelf ook een feest voorbereidt) voor dit artikel verstrekte zijn talloze voorbeelden van de populariteit van de jubilerende machine. Eén bijzondere, over een ijsmeester in het middenwesten van de VS die na zijn overlijden een passend eerbetoon kreeg. De stoet op weg naar zijn laatste rustplaats werd voorafgegaan door een Zamboni.