Met techgeld maakte Editi Effiong Nigeria’s grootste Netflix-hit

Editi Effiong (40) voelde zich dit najaar plots niet helemaal lekker. „Als heel de wereld ineens bij je aanklopt, gaat je lijf dat voelen”, grapt de Nigeriaanse filmmaker. Effiong heeft een stormachtig najaar achter de rug: zijn thriller The Black Book verscheen op streamingsdienst Netflix en werd een wereldwijde hit. „We stonden zelfs op nummer één in Zuid-Korea”, zegt Effiong. „Ongelofelijk. Bizar.”

Wanneer NRC Effiong via een videoverbinding spreekt, hebben ruim 22 miljoen mensen zijn film, waarin een vader achter de moordenaars van zijn zoon aangaat, gezien. The Black Book stond drie weken lang in Netflix’ wereldwijde top 10. Met een voor Hollywood bescheiden budget van één miljoen dollar is The Black Book niet alleen één van Nigeria’s duurste filmproducties ooit; het is ook een van de meest succesvolle.

Triomf voor Nollywood

Het is een triomf voor ‘Nollywood’, Nigeria’s filmindustrie waarvan de output met jaarlijks ruim tweeduizend nieuwe titels alleen wordt afgetroefd door India’s Bollywood.

Een journalist vroeg hem een tijdje terug hoe Nollywood zou kunnen meekomen met de wereldtop, vertelt Effiong: „Mijn antwoord was dat we niet moeten wachten tot er geld van buiten komt. We moeten groots gokken en onze eigen weg bouwen als we willen dat de rest van de wereld ons gaat respecteren.”

Dat is wat hij heeft gedaan, zegt hij trots. „De eerste superhit uit Afrika op Netflix is gefinancierd met honderd procent Nigeriaans geld.”

The Black Book, waaraan Effiong in 2021 begon, biedt een inkijk in Nigeria’s getroebleerde heden en verleden, waarin mannen met wapens de dienst uitmaken en corruptie alom tegenwoordig is. Nollywood-icoon Richard Mofe Damijo speelt een voormalig lid van een militair eskader wiens zoon erin wordt geluisd en vervolgens wordt vermoord door corrupte politieagenten. Wat volgt is een twee uur lange wervelstorm waarin de vader, die als pastoor dacht zijn leven te hebben gebeterd, achter de daders aangaat om de naam van zijn zoon te zuiveren.


Lees ook
Nigeriaanse jongeren hopen op een ‘politieke revolutie’

Een aanhanger van presidentskandidaat Peter Obi hangt flyers op met Obi en zijn running mate Datti Baba-Ahmed in Lagos. Op 25 februari zijn er verkiezingen in Nigeria.

The Black Book zat al lang in zijn hoofd, vertelt Effiong. Eerst de titel en de plot, toen de vorm. „Maar ik was er nog niet klaar voor.”

Na Up North en The Set Up is The Black Book de derde film waarvan Effiong als producent de licentie verkocht aan Netflix. The Black Book is ook zijn eigen regiedebuut.

Een gemakkelijke verkoop was het niet. „Een jaar geleden werd nog door een agent tegen mij gezegd dat als ik een wereldwijd publiek wilde bereiken, ik een scenarioschrijver en regisseur uit Hollywood moest hebben.” Ook toen Effiong The Black Book bij Netflix pitchte, beten zij niet meteen. „‘Maak het en kom dan bij ons terug’, zeiden ze.”

Investeringen in Afrika

Sinds hun ‘komst’ in 2016 investeerde Netflix zo’n 175 miljoen dollar in Afrika. Vooral in Zuid-Afrika, Kenia en Nigeria, dat het gros van de lokale films en series op het streamingplatform leverde. Het aanbod bestaat overwegend uit licenties, al biedt Netxlix net als concurrenten Amazone Prime en het Afrikaanse Showmax ook steeds meer ‘originals’: speciaal gemaakte series en films als Queen Sono, The King’s Horseman en Young, Famous & African.

Nigeria is met 200 miljoen inwoners en een gemiddelde leeftijd van achttien jaar een belangrijke markt. Sterker: nergens ter wereld zal de media- en entertainmentindustrie de komende jaren zo hard groeien als daar, schreef consultant PWC in een recent rapport: van 6 miljard dollar omzet in 2022 naar 12,9 miljard in 2027. Dit komt vooral door een groeiende toegang tot mobiel internet.

Toch is de situatie er nog steeds verre van gemakkelijk, vertelt Ben Amadasun, de Nigeriaanse hoofd Afrika bij Netflix. Internetbereik is in Nigeria – net als elders in Afrika – niet overal goed, en bovendien duur. Mede daarom introduceerde Netflix, net als onder andere Showmax, abonnementen speciaal voor mobiele telefoons, waarbij je als gebruiker kunt controleren hoeveel data het downloaden van een film of serie kost.

Hoe gevestigd Nollywood bovendien ook lijkt, volgens Amadasun valt ook daar nog veel te winnen: „Er is veel aanbod, maar kwalitatief is er nog veel werk te verrichten.”

Het grote potentiële bereik van een streamingsdienst als Netflix hielp Editi Effiong bij zijn pitch van The Black Book. Hij beloofde investeerders – allen afkomstig uit Nigeria’s booming techindustrie – de beste camera’s, beste sets en beste mensen, zoals de deze zomer overleden productieontwerper Pat Nebo. Hij beloofde, kortom, een wereldhit. En hij kreeg gelijk. „Onze verhalen, Afrikaanse verhalen, zijn het waard om te vertellen”, zegt Effiong.

Beeld uit The Black Book.
Foto Anakle Films

Obstakels en optimisme

Maar financiering blijft voor veel makers een obstakel: Nigeria’s economie staat er op dit moment belabberd voor. De Naira, de Nigeriaanse munt, was in jaren niet zo zwak en de inflatie is torenhoog – een gegeven waar ook andere Afrikaanse landen mee worstelen. Effiong blijft onvermoeid optimistisch. Hij heeft met The Black Book laten zien dat het kán, dat het werkt. Het is tijd voor de volgende fase, zegt hij: financiële steun vanuit de grote Hollywood-studio’s. Mocht die uitblijven, dan vinden Afrikaanse filmmakers het geld wel ergens anders. „De wereld kan maar beter op ons letten”, grijnst hij. „We komen eraan.”