Anthony Hopkins in mierzoet heldenverhaal over de Tweede Wereldoorlog, ‘One Life’

Met wat meer ambitie en wat betere regie had One Life een inzichtelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog kunnen worden. Het werd een mierzoete tranenmagneet.

De film volgt effectenhandelaar Nicholas Winton, die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog 669 (Joodse) kinderen uit Praag redde van een zekere tyfus- of kampendood. One Life speelt zich af in twee tijden, de tijd van de reddingsactie, én 1989, waar de oude, bescheiden Winton (Hopkins) een podium zoekt voor zijn verhaal, opdat men ‘ervan kan leren’.

Het interessantste aan de film gebeurt in het hoofd van de kijker. Terwijl je verontwaardigd kijkt naar de onwil van de Britse overheid om vluchtelingenkinderen te helpen, trek je een parallel met vandaag: toont Europa nu dezelfde onwil? (Pijnlijk: terloops wordt benoemd dat Nederland in de jaren dertig de grenzen sloot voor Joodse vluchtelingen.)

Een andere vraag die opkomt: wat betekent het oprakelen van zo’n heldenverhaal? Is het simpelweg ‘ere wie ere toekomt’? Of gebruikt een land zo’n verhaal als rechtvaardiging voor zichzelf? Als testament voor eigen morele keuzes van de tijd?

Helaas richt de film zich niet op deze vragen, maar op de spijt die Winton voelt ‘omdat hij er niet meer kon redden’. Dat kennen we – het voegt niks toe aan onze kijk op een van de meest verfilmde tijdperken van de wereldgeschiedenis. En het is ook niet bijster goed uitgevoerd. Structureel en qua scenario is er veel mis. De flashbacks naar 1939 hebben de kwaliteit van reconstructiedocu’s die je om vier uur ’s middags op de Duitse staatstelevisie ziet; zo flets, zo clichématig.

De twee tijden lopen zeker een uur op onzinnige wijze door elkaar. Onder heroïsche muziek pleegt Winton telefoontjes, categoriseert hij kinderen, doet hij tegenstribbelende Britse pennenlikkers en rabbijnen smelten met monologen. En in 1989 maakt de oude Winton zijn zwembad schoon.

De film wordt ontroerend zodra Hopkins iets meer te doen krijgt, op tv komt, de kinderen terugziet. Maar het is te laat: je hebt te lang het idee gehad dat je naar school-tv keek.

https://www.youtube.com/watch?v=86c3GFOynJA