Nadine was alweer hun vierde au pair

Met vier jongens op de basisschool „is er heel wat te regelen”, zegt Marthe Renders, hun moeder. Niet te combineren met fulltime werken, zoals Marthe en haar man Christian. Zij kozen voor een au pair in plaats van andere opvang.

Tot eind november werkte de Braziliaanse Nadine de Bairros (23, op de foto’s) bij het gezin in Helmond. Al mag je het geen werk noemen; officieel is het een culturele uitwisseling, waarbij Nadine het maximumbedrag van 340 euro per maand aan zakgeld kreeg plus kost en inwoning, in ruil voor maximaal dertig uur zorgen voor Willem (10), Florian (8), Silvijn (7) en Thomas (6). „Vergeleken bij andere kinderopvang is het niet duur, en fijn dat het thuis kan”, zegt Marthe.

Nadine was al hun vierde au pair. Ze is weer thuis in Rio Grande do Sul en in haar plaats verscheen Amber (25), uit Australië. Eerder waren er au pairs uit Canada, Mexico en Thailand. Christian: „Met al onze au pairs houden we contact. Het is prachtig te zien dat de periode hier hun ook zoveel gebracht heeft. Hun bijdrage aan ons gezin is permanent, we vergeten ze nooit meer.”

Foto Dieuwertje Bravenboer


Foto Dieuwertje Bravenboer
Foto Dieuwertje Bravenboer

Au pair en gastgezin vonden elkaar via Au Pair Exclusive, een matchingbureau. Marthe is coach en Christian IT-programmamanager. In de afgelopen jaren hebben ze geleerd de profielen op de site te lezen voor het tot een kennismaking komt. „Je wilt weten hoe serieus iemand het opvat”, zegt Marthe. „Komt ze voor de kinderen of voor het eigen toeristische plezier? Je wilt geen huismus, integendeel. In hun vrije tijd maken ze met NS-kaart en museumpas trips samen met andere au pairs. Maar iemand die zich feestbeest noemt of op een profielfoto met haar nagels bezig is valt af.” Het gastgezin moet aan wettelijke voorwaarden voldoen. Zo is er een inkomensondergrens en de au pair moet een eigen slaapkamer en badkamer hebben.

Het ‘au pair-programma’ groeit, in 2022 gaf de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 1.630 verblijfsvergunningen af, merendeels aan vrouwen uit traditionele ‘au-pairlanden’ als de Filippijnen en Zuid-Afrika, maar Brazilië staat op drie. Marthe denkt dat bij ambitieuze Braziliaanse vrouwen, vaak na een studie, de push-factor sterk is, omdat de levensstandaard er niet hoog is en het voor vrouwen „niet overal gezellig is”. Bij Australië is het de pull-factor. „Ze willen iets van de wereld zien.”

Foto Dieuwertje Bravenboer


Foto Dieuwertje Bravenboer
Foto Dieuwertje Bravenboer


Foto Dieuwertje Bravenboer