Thrill rides als exportproduct

Hij is in Nederland ontworpen en gebouwd, maar tot nu toe alleen op Duitse kermissen te zien geweest. In juli was het eindelijk zover: bezoekers van de Mega Kermis in het Brabantse Uden konden hun evenwichtsorgaan tot het uiterste laten beproeven in de Robotix, die daar, met de Entertainer en de Top Spin, zijn debuut maakte.

Robotix is de artiestennaam van het model Move-it 24, een ‘thrill ride’ van KMG in Neede, Gelderland, dat wereldwijd attracties levert aan kermisexploitanten en pretparken. Die ’24’ slaat op het aantal passagiers dat de Robotix kan vervoeren en in zes vierpersoonsgondels in lussen en krullen door de driedimensionele ruimte kan laten bewegen. Er is ook een versie voor 32 personen.

Misschien is men de aardigheid daarvan ooit gaan inzien door de uitvinding van de schommel en de wip, die nog door mensenkracht worden bewogen. Intussen lijken mechanische kermisattracties de grens tot voorbij het voorstelbare te hebben verlegd.

Binnen de taxonomie van de kermis behoort de Robotix tot de familie van de ‘desoriënteringstoestellen’, genus ‘draaimolen’ en daarvan weer de ondersoort ‘meervoudige draaimolens’. De zes gondels zitten aan een molen die is bevestigd aan een arm die om zijn as kan draaien en gedurende de rit omhoog en omlaag kan bewegen. Het platform waarop de arm is gemonteerd draait dan weer rond in een horizontaal vlak. Dat leidt bij elkaar tot een ‘drie-assige beweging’, maar eentje waarbij het middelpunt van elke rotatiebeweging voortdurend van positie in de ruimte verandert, waardoor de inzittende wordt blootgesteld aan grillige versnellingen en vertragingen, positieve en negatieve G-krachten en een algeheel verlies van richtinggevoel.

„Als je daar geen onbegrensd vertrouwen in de techniek hebt, denk je een ogenblik te weten wat doodsangst is”, schreef NRC Handelsblad-columnist S. Montag, artiestennaam van H.J.A. Hofland, al eens over gecompliceerde kermisattracties. Zijn conclusie: „De angst voor de verveling [is] zo groot geworden dat er een grotere angst nodig is om de eerste te verdrijven.”

Top Spin
Foto Merlin Daleman
Entertainer
Foto Merlin Daleman


Robotix
Foto Merlin Daleman