Ja, 2023 was echt erger dan andere jaren

Het was nauwelijks bij te houden.

In Oekraïne draaide een hoopvol offensief vast in een patstelling. Militairen zetten de Sahel naar hun hand. Azerbeidzjan zuiverde een Armeense enclave. Soedan werd verscheurd in een oorlog.

Oorlogen, conflicten en provocaties volgden elkaar in 2023 in hoog tempo op. Het leek bij vlagen wel alsof de wereld in de greep was geraakt van een nieuwe razernij, dat er iets ontketend was wat tot nu toe veilig was ingesnoerd.

Hamas zocht 7 oktober uit voor een verrassingsaanval vanuit Gaza op Israël. Het was een Joodse feestdag. Het geweld was gruwelijk.

De regering van premier Benjamin Netanyahu reageerde met een aanval op de smalle strook land waar 2 miljoen burgers opeengepakt in de val zitten. Pleidooien tot matiging uit vrijwel de hele wereld legde hij wekenlang naast zich neer. Op woonwijken werden bommen van 900 kilo gebruikt – géén munitie voor precisie-aanvallen.

Op 7 oktober nam Hamas 240 gijzelaars en vermoordde 1.200 Israëli’s. De Israëlische grondoorlog kostte, aldus Hamas, 20.000 Palestijnen het leven. In een poging Hamas te vernietigen, vernietigt Israël Gaza.

Met de Gaza-oorlog ontstond het risico op een veenbrand in het Midden-Oosten. Het risico dat Hezbollah en daarmee Libanon en Iran en Syrië in een regionaal conflict zouden stappen was opeens levensgroot. In het zwarte tableau van 2023 is dit een van de weinige lichtpunten: deze regionale confrontatie bleef – vooralsnog – uit.

Foto Diego Herrera Carcedo/AFP
Foto AFP

Opeens was Europa in de greep van niet één, maar twee oorlogen. Veel Europeanen zijn ook na bijna twee jaar nog solidair met het door Rusland belaagde Oekraïne, hoewel de groeiende populariteit van radicaal-rechts onderstreept dat een minderheid liever voorrang geeft aan de eigen noden.

De Europese betrokkenheid bij Israël is van oudsher gelaagd en beladen. De Joodse staat geldt als een bijzonder westers land dat toevallig wat ver naar het oosten ligt. Europese moslims voelen sterke verwantschap met Palestijnen. Oorlog daar is polarisatie hier.

Kort na de verbijsterende aanval van Hamas sprak een Brusselse diplomaat over „geopolitical overload”, zo snel volgden de conflicten elkaar op. Er dreigde een tekort aan diplomatiek vernuft. Aan granaten. En misschien ook wel aan empathie. De aanval van Hamas volgde zó kort op de val van de Armeense enclave Nagorno-Karabach, dat die etnische zuivering, nog maar net voltooid, zomaar aan je aandacht kon ontsnappen.

Niet alleen diplomaten waren beduusd. De Belgische zanger Bart Peeters, die zijn eigen teksten schrijft, vertelde op tv dat oorlog de neiging had in ál zijn liedjes te sluipen. Om het beheersbaar te houden pakte hij het daarom samen in één: Gloednieuw begin. „In een droom die er toe deed, zag ik een wereld zonder leed”.

In Duitsland wordt de 250ste geboortedag van het icoon van de romantiek, Caspar David Friedrich, gevierd. Een boekje over de schilder van schrijver Florian Illies werd onmiddellijk een bestseller. Illies opperde dat Friedrich nu zo populair is omdat zijn romantische vergezichten helpen ontsnappen aan Gaza en Oekraïne.

Vrouwen in de rij voor de voedseluitgifte door een hulporganisatie in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
Foto Ebrahim Noroozi

459 gewapende groeperingen

Was het echt erger dan andere jaren? Ja. Het International Institute for Strategic Studies telde 183 conflicten in de wereld, aldus Bloomberg. Het hoogste aantal sinds dertig jaar. Het zijn bijna evenveel conflicten als er landen zijn.

In de telling, die liep van juni 2022 tot juni 2023, lag het aantal dodelijke slachtoffers 14 procent hoger dan een jaar eerder, het aantal gewelddadige confrontaties steeg met 28 procent.

De strijdende partijen zijn vaak niet staten, maar gewapende groeperingen, zoals Hamas, op de achtergrond niet zelden gesteund door pariastaten als Rusland en Iran. Het Rode Kruis telde het afgelopen jaar 459 gewapende groeperingen in de wereld, die samen ongeveer 195 miljoen mensen in hun invloedssfeer hebben.

Aandacht voor Gaza en Oekraïne dreigde soms het zicht op conflicten in andere delen van de wereld te ontnemen. De mondiale conflictkaart van de Council on Foreign Relations is een probaat middel tegen eurocentrische blikvernauwing. Op het oostelijk halfrond strekt zich een band van conflicten uit, van Afrika naar het Midden-Oosten, om dan via Afghanistan en India/Pakistan verder te lopen naar Myanmar, de Zuid-Chinese Zee, Taiwan en Noord-Korea.

Het International Rescue Committee rangschikt jaarlijks humanitaire crises om te bepalen waar de meeste hulp naar toe moet. Gaza staat dit jaar op plaats twee. De Emergency Watchlist wordt aangevoerd door Soedan, waar 25 miljoen mensen hulp nodig hebben. Na acht maanden van gevechten tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces zijn 6 miljoen mensen ontheemd.

De stijging van het aantal conflicten is op zichzelf al onrustbarend. Maar mogelijk nog zwaarder weegt dat niemand er ‘grip’ op lijkt te krijgen, om een politieke modeterm te gebruiken. Er lijkt geen rem te zitten op gewapend conflict. Een van de kenmerken van de conflicten binnen staten is dat ze niet of nauwelijks onder controle te brengen zijn, schrijft IISS.

Oorlog schrikt niet af. Vladimir Poetin ziet geweld al jaren als een instrument om politieke doelen te bereiken zonder catastrofale gevolgen voor hemzelf of zijn land. Hij gokt er simpelweg op dat hij ermee wegkomt.

Internationaal overleg heeft ook nauwelijks effect, zeker niet op de grote confrontaties. De grootmachten gaan hun gang, wat er in vergaderingen van de VN ook wordt geroepen. Omdat Rusland een veto heeft in de Veiligheidsraad kan het hoogste orgaan voor vrede en veiligheid voor Oekraïne zo goed als niets betekenen. Het Westen kan er Rusland te kijk zetten, maar ook voor publieke kastijding is Poetin immuun.

De VN staan ook machteloos tegenover het geweld in Gaza. Secretaris-generaal António Guterres trok ten einde raad aan de noodrem. Hij maakte gebruik van het recht om zélf iets onder de aandacht van de Veiligheidsraad te brengen – een recht dat vrijwel nooit gebruik wordt. Het bracht geen verlichting voor Gazanen.

2024 belooft niet meteen beter te worden

De VS geven bondgenoot Israël vergaande rugdekking in zijn poging Hamas te vernietigen. Daarmee steunt Washington een partij die zich, aldus juristen, schuldig maakt aan schending van oorlogsrecht en maakt het zichzelf kwetsbaar voor het verwijt met twee maten te meten.

In de confrontatie met Rusland over Oekraïne zijn de VS, hoog te paard, voorvechter van de internationale rechtsorde. Een invasie van een soevereine staat waar geen dreiging van uitgaat is immers een grove overtreding van de omgangsregels tussen staten. De VS proberen landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te overreden om zich in de Oekraïne-oorlog uitdrukkelijk tegen Rusland te keren. Belangrijkste argument: als deze overtreding niet wordt bestraft, staat dat gelijk aan een uitholling van de internationale rechtsorde. Vandaag is Oekraïne aan de beurt, morgen is het misschien uw land. Een beroep op de rechtsorde is niet sterk als je hem zelf overtreedt.

Politieke haviken brengen daar tegenin dat in het gevecht om belangen en veiligheid een zekere mate van hypocrisie onvermijdelijk is. De veiligheid van Israël, het herstel van de afschrikking, staat simpelweg voorop.

De VS hielden een oproep tot staakt-het-vuren in de VN daarom tegen, ook al steunden steeds meer landen zo’n oproep wel. In december drongen 153 landen in de Algemene Vergadering aan op een staakt-het-vuren. Tien landen, waaronder de VS en Israël, waren tegen. Er waren 22 onthoudingen – waaronder Nederland. Rond Washington – én Den Haag – werd het in de VN steeds eenzamer.

Patstelling

Was 2023 een slecht jaar, 2024 belooft niet meteen beter te worden. Van de twee grote confrontaties dicht bij huis is op dit moment niet te voorzien waartoe ze zullen leiden. Vredesberaad tussen Kyiv en Moskou is niet aan de orde en niemand weet wat er van Gaza moet worden.

Oekraïne kampt niet alleen met een patstelling aan het front, maar moet ook steeds harder werken voor internationale steun. In de VS houden Republikeinen een steunpakket van 60 miljard dollar tegen, in Europa wordt al weken met dwarsligger Hongarije geruzied over 50 miljard euro begrotingssteun. Dat geld is onmisbaar voor -Kyiv. Waarschijnlijk zal het met vertraging alsnog loskomen, maar het gesteggel toont aan dat het na twee jaar steeds moeizamer wordt om Oekraïne te stutten.

Intussen ontluikt opnieuw het debat of het oorlogsdoel van Oekraïne, herovering van alle bezette gebieden, inclusief de in 2014 illegaal geannexeerde Krim, wel haalbaar is – hoe wenselijk en rechtvaardig dat ook zou zijn. Kan Oekraïne een doorbraak forceren als het volgend jaar de beschikking krijgt over F16-gevechtsvliegtuigen en raketsystemen met een groter bereik? Militairen waarschuwen al dat één nieuw wapensysteem geen gamechanger kan zijn.

In gesprekken over de toekomst van Gaza wordt steeds weer het geloof in de tweestatenoplossing beleden, maar niemand die weet hoe dat te realiseren.

Foto AFP
Foto Viatsjelav Ratynskyi / Reuters

In 2024 wordt in elk geval één politiek record gevestigd: niet eerder mochten zoveel mensen naar de stembus als volgend jaar. Voor iets meer dan de helft van de wereldbevolking, ruim 4 miljard mensen, becijferde The Economist, zijn er lokale of nationale verkiezingen. India, Indonesië, Rusland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, België, verkiezingen voor het Europees Parlement – de lijst is lang. Sommige verkiezingen hebben verstrekkende internationale gevolgen.

In januari is het al de beurt aan Taiwan, een verkiezing die bepalend is voor de moeizame verhouding met China. De huidige regeringspartij legt de nadruk op Taiwanese onafhankelijkheid, wat voor China onacceptabel is. De huidige oppositie zet in op een betere verhouding met Beijing.

De uitkomst in Taiwan kan onmiddellijk zijn weerslag hebben op de betrekkingen tussen Beijing en Washington. De VS vinden het onacceptabel als Beijing zou proberen Taiwan in te palmen.

De twee supermachten brachten hun animositeit dit jaar overigens enigszins onder controle – ook een van de spaarzame lichtpuntjes. De presidenten Xi Jinping en Biden spraken af dat de krijgsmachten weer regelmatig contact met elkaar hebben. Dat helpt ongelukken, bijvoorbeeld rond Taiwan, te voorkomen. Er was ook ruimte voor bilaterale afspraken over klimaat. Het mondiale klimaatakkoord dat even later in Dubai werd gesloten was weliswaar magertjes, maar het toonde wel aan dat de internationale gemeenschap, ondanks alles, nog tot een minimum aan overeenstemming in staat is.

Er is één verkiezing die volgend jaar dicteert of de wereld voort zal modderen, of dat er een nóg onrustiger tijdperk aanbreekt. Mocht Donald Trump in november een tweede keer president worden, dan is het nog maar de vraag wat er van de internationale ordening overeind blijft. Zeker als Trump bij herkansing effectiever zal zijn dan zijn eerste termijn, toen hij niet goed voorbereid was op een overwinning.

Amerikaanse bondgenoten, inclusief de Europeanen in de NAVO, zullen zich onmiddellijk de vraag moeten stellen wat de traditionele veiligheidsgaranties van de VS nog waard zijn als met Trump het isolationisme terugkeert in het Witte Huis. Gezien Poetins oorlog in Oekraïne en de Chinese assertiviteit is de vraag of de VS een betrouwbare partner blijven nu minder vrijblijvend dan in 2016.