Bezweringen als houvast in het leven

Verloren geesten

Nhia Neng Vang, een etnische Hmong, roept met eieren en wierook verloren geesten terug in zijn huis in St. Paul in de Amerikaanse staat Minnesota. De Hmong zijn een bergvolk oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, die aan het einde van de Vietnam-oorlog massaal naar de VS migreerden. Hun rituelen brachten ze mee naar hun nieuwe thuisland, waar ze nog altijd in ere worden gehouden. De Hmong geloven dat er in ieder mens tientallen (voorouder-)geesten wonen, waarbij voorkomen moet worden dat die gaan dwalen.

Daniel Mihailescu/AFP

De berendans

Verkleed als beren marcheren en dansen mensen uit Noord-Moldavië door Boekarest. Ze waren eerder deze maand te gast op een festival van wintertradities in de Roemeense hoofdstad. De berendans is bedoeld om ‘kwade geesten’ te verjagen en vindt plaats tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Foto Edwin Bercian/EPA

Het verbranden van de duivel

Een duivelsfiguur wordt tijdens een traditioneel evenement in Guatamala in brand gestoken, dat elk jaar wordt gevierd op 7 december, om precies 18 uur. Sommige deelnemers grijpen het evenement aan om te protesteren tegen de politieke situatie in het Midden-Amerikaanse land.

Emmanuel Andres/ AFP

Een vliegende paaldans

Ook in Guatemala, in het bergdorp Chichicastenango, voert een lokale indiaanse Maya een vliegende paaldans uit. Deze Palo Volador is een traditie die stamt van voor de Spaanse verovering van Latijns-Amerika. Mannen klimmen dan in een dertig meter hoge paal en voeren ondersteboven hangend aan touwen een sierlijke zweefdans uit om de goden te eren en te vragen om regen. De Spaanse conquistadores hebben geprobeerd dit in hun ogen heidense ritueel de kop in te drukken.

Foto Fernando Llano/AP

Kerstpiñata’s

Rond de Kerst is er in Midden-Amerika ook de traditie van de piñata’s, die hier verkocht worden in een fruitstalletje in Mexico. De kerstpiñata’s zijn meestal gevuld met gedroogd fruit en dienen hangend aan een touw met een stok kapot geslagen te worden. De traditionele vorm is een zevenpuntige ster, waar elke punt voor een van de zeven hoofdzonden staat.

Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Vreugdevuren

Op het strand van Den Haag, bij Kijkduin, zijn mensen bezig om pallets op te stapelen in de aanloop naar Oud en Nieuw. Elk jaar worden in de stad vreugdevuren gehouden. De grootste zijn in Scheveningen en Duindorp.

Foto Ben Stansall/AFP
Foto Toby Melville/Reuters

Winterzonnewende in Stonehenge

Op de kortste dag van het jaar vieren mensen in het Britse Stonehenge de zonnewende. Dit megalithische monument in de buurt van Salisbury is georiënteerd op de zonsopkomst tijdens de kortste en langste dagen van het jaar.