De koloniale massamoordenaar is de kwaadste niet

Ja, inderdaad, hij doodde of verdreef in 1621 zo’n beetje de hele bevolking van de Banda-eilanden, en maakte de rest tot slaaf. Ja, hij verwoestte daarvoor hele dorpen in een nietsontziende vernietigingsoorlog. En ja, om het verzet van de bevolking te breken executeerde hij 44 leden van de autochtone aristocratie op zo’n gruwelijke wijze dat het zelfs zijn opdrachtgever, de V.O.C., te gortig was. Maar, zo verdedigt Jan Pieterszoon Coen zich, dat was allemaal voor een goed doel: een monopolie op nootmuskaat verwerven en Nederland zo schatrijk te maken dat we er tot op de dag van vandaag nog profijt van hebben.

In de theatervoorstelling Dit is van ons van de Utrechtse theatergroep Aluin is Coen door Just, een jonge activist, naar het heden gehaald om voor het Internationaal Strafhof terecht te staan voor zijn oorlogsmisdaden. Just wordt daarin bijgestaan door de politiek gematigde Claire en gedwarsboomd door verschillende andere figuren, waaronder een schimmige vertegenwoordiger van ‘de staat’ en een extreemrechtse Coen-aanbidder. Toneelauteur Erik Snel, misschien wel de beste satireschrijver in het Nederlandse theater, maakt er een uiterst geestig steekspel van, waarin het huidige gesprek over ons koloniale verleden van alle kanten belicht wordt.

Wat daarin opvalt is hoe sympathiek de massamoordenaar om wie het allemaal draait wordt neergezet. Reinout Bussemaker, een van de fijnste karakteracteurs in het vlakke-vloer- en filmcircuit, speelt de rol van zijn leven. Zijn J.P. Coen is trots maar laat zich ook aan het wankelen brengen als hij erachter komt dat hij in de 21ste eeuw ‘niet onomstreden’ blijkt te zijn, en Bussemaker geeft met perfecte komische timing op gortdroge wijze uitdrukking aan zijn verwarring. Bussemaker, Snel en regisseur Victorine Plante leggen zo een link tussen Coen en de grote groep oudere Nederlanders die niets begrijpt van de emancipatiebewegingen van de moderne tijd, en vertwijfeld toekijkt terwijl al hun normen en waarden bevraagd worden.

Temperen

Die focus zorgt er wel voor dat de andere politieke archetypes in het stuk wat onderontwikkeld blijven. Snel zet Just als een nogal eendimensionale idealist neer, die bovendien in haar politieke analyses niet helemaal overtuigt – pas helemaal aan het slot slaat ze met een vlammende tirade over de doorwerking van koloniaal geweld de spijker op zijn kop. Haar vriendin Claire heeft al helemaal geen eigen ideeën; ze probeert vooral het conflict wat te temperen, en beschuldigt Just uiteindelijk van extremisme alvorens haar in de steek te laten – een accuraat maar ook nogal saai en overbodig portret van politiek centrisme.

Daarnaast draagt de casting ook bij aan het gebrek aan evenwicht: Bussemaker zet zó’n adembenemende acteerprestatie neer dat hij zijn net afgestudeerde tegenspelers eenvoudigweg overschaduwt. De disbalans tussen de verschillende politieke standpunten zorgt ervoor dat Dit is van ons de scherpte mist van de bejubelde spirituele voorganger Ik zeg toch sorry, dat Aluin in coproductie met Raymi Sambo Maakt creëerde. Desalniettemin is het stuk vanwege de humor en intelligentie van de tekst, de intens geestige regie en het briljante tragikomische spel van Bussemaker meer dan de moeite waard.


Lees ook
Op Oerol doet het publiek een moordonderzoek

Bezoekers op weg naar een voorstelling van het Oerol festival.